Hoppa till innehållet

Här är nyheterna från Google I/O

När Google håller utvecklarkonferens står Android i centrum. På årets upplaga av Google I/O lanserades en ny fototjänst och ett operativsystem för internet of things, men de stora överraskningarna uteblev. Di Digital var på plats i San Francisco.

Di Digital rapporterar på plats från konferensen Google I/O
Di Digital rapporterar på plats från konferensen Google I/O

En utvecklarkonferens kan liknas vid en rockkonsert. Det kanske inte finns någon rök på scen, men väl ett klatschigt intro och ljus i kulörta färger. Istället för en stående publik är rummet fullt av utvecklare som sitter ner och badar i ljuset från scenen, och applåderar när de ser någon ny funktion de har väntat på.

Cirka 6 000 utvecklare är på plats för årets upplaga av Google I/O i San Francisco. Under två dagar ska de stöta och blöta nya versionen av mobiloperativsystemet Android, som går under arbetsnamnet M, och mycket mer. För det mesta handlade om Android under den drygt två timmar långa introduktionskeynoten till konferensen. Men även virtual reality och projekt för utvecklingsländer.

Dock var det mesta förhandstippat, läckt i förhand och de riktigt stora nyheterna uteblev.

Sundar Pichai, Google

Sundar Pichai, produktchef för Android, höll i inledningen. Foto: Miriam Olsson Jeffery

Att Android står i fokus är inte så konstigt. Trots allt skeppades 78 procent av alla smarta mobiler med Googles operativsystem under första kvartalet i år, enligt analysföretagets IDC:s senaste siffor. Apples IOS står för drygt 18 procent och trots att bolagen inte tjänar pengar på samma saker, Apple främst på hårdvara och Google på annonser, så har de en hel del gemensamt. Och de leker katt och råtta kring nya tjänster.

Exempelvis lanserade Google nya Android Pay under keynoten, en utveckling av Google Wallet och ett svar på Apple Pay. Den mobila plånboken har det pratats länge om, men det är väl nu med smartphone-utbredningen som den kan bli verklighet på bredare front. Android M får också fingeravtryckssensor, en välkommen uppdatering från utvecklarhåll som Google har legat efter med.

Google verkar sträva efter att skapa standarder där Android står framför och är kopplat till det mesta. Android Wear för smarta klockor, Android Auto för bilar och Android Tv för tv-apparater lanserades på förra årets Google I/O och får uppdateringar i år.

Fototjänsten Google Photos är fristående från det (utdöende?) sociala nätverket Google Plus.

Ett nytt Android-projekt, Brillo, som är ett operativsystem för internet of things, kommer nu som en logisk fortsättning på Googles förvärv av den smarta termostat-tillverkaren Nest härom året. Det är tydligt att alla de stora spelarna vill ha del av det smarta hemmet, även Apple som lanserade Home Kit på utvecklarkonferensen WWDC förra året.

Google vill att saker ska kunna kopplas upp och styras från Android i mobilen, och överlag är det mobilen som ska styra alla Googles Android-anpassningar.

Det mesta under keynoten handlade om mjukvara (förutom en uppdaterad virtual reality-kartong), och de som hade väntat sig en ny smart klocka med Android Wear eller någon annan smart pryl blev nog besvikna. Ett annat förhandstips som uteblev var en anpassad version av Android Wear för att kunna kopplas ihop med IOS-prylar.

Brillo är ett nytt operativsystem för internet of things, baserat på Android. Foto: Miriam Olsson Jeffery

Men det hurrades i salen när Google släppte den nya fototjänsten Google Photos, som numera är fristående från (det utdöende?) sociala nätverket Google Plus. Sökjätten vill så klart också ha sin kaka av foton, som så många andra, och erbjuder nu en ny applikation med gratis lagring av obegränsat antal foton. Därav hurrandet.

I appen ska man kunna organisera foton på dagar, månader, år, människor och platser samt dela och redigera dem. Inget unikt, men foton har man alldeles för många av och det är bra att kunna få en överblick. Det återstår att se om Google Photos kan erbjuda något som konkurrenterna saknar.

På området virtual reality, som är hett nu, kom Google med en uppdaterad version av Cardboard – kartongen man lanserade förra året som det går att sätta en mobil i. Mjukvaran för den är uppdaterad, men det är fortfarande en kartong. En del hade nog hoppats att Google skulle göra något mer.

I lanseringshysterin är det lätt att glömma att alla inte har uppkoppling och kan använda Googles tjänster. Google berättade under keynoten att man nu lanserar Googles kartjänst Maps offline för områden där det inte finns någon bandbredd. Googles ambitiösa försök att sprida höghastighetsinternet över världen sker genom det så kallade ”Project Loon”, där Google skickar upp ballonger med internet.

Googles produktchef för Android, Sundar Pichai, har hållit ihop de senaste årens keynotepresentationer på Google I/O och så även i år. Han avslutade årets upplaga med att berätta kort om just Project Loon och de förarlösa bilar som Google håller på att utveckla.

Det blev dock ett ganska abrupt slut efter det, en kvart innan utsatt tid. Utvecklarna i rummet har säkert fått mycket att tänka på, men en show i klass med vad Google bjöd på för tre år sedan – när Google Glass lanserades med Sergey Brins fallskärmshopp – uteblev den här gången.


Läs mer om vad som lanserades på Google I/O:


Innehåll från FreetradeAnnons

Investera i aktier utan avgifter som äter upp sparandet

Köp aktier – utan att förlora kapital på onödiga courtageavgifter. När prisade nätmäklaren Freetrade nu etablerar sig i Sverige vill de skaka om marknaden för nätmäklare.

– Att våra kunder får behålla sina hårt förvärvade pengar och inte betala courtageavgifter ligger i vårt DNA, det var ur den tanken vi grundades säger Emma Ödqvist, Sverigechef på Freetrade.

För den som investerar i aktier stort som smått urholkas investeringarna av de courtageavgifter som ledande nätmäklare idag tar ut vid varje affär. Vid köp av aktier för 100 kronor där plattformen tar 10 kronor i courtageavgift är det en betydande del av investeringen som ska betalas både vid köp och sälj tillfället. 

Det vill Freetrade ändra på. Freetrade är en av de största nätmäklarna i Storbritannien, med 1,5 miljoner kunder. 2023 prisades bolaget på British Bank Awards som ”bästa onlinetradingplattform”. Nu utmanar de Sveriges nätmäklaroligopol – genom att ta deras modell för courtagefri aktiehandel till Sverige

Få koll på de olika courtageklasserna

– Få har koll på de olika courtageklasserna och hur mycket det urholkar ens sparkapital att betala höga avgifter till banker eller nätmäklare. När man sparar och investerar för att finansiera sina framtida drömmar vill man förstås behålla så mycket pengar som möjligt. Det är bara att titta på vinsterna som görs i branschen för att förstå att den rådande prismodellen går att skära i, säger Emma Ödqvist.  

Freetrade vill ta marknadsandelar med att alltid erbjuda courtagefri aktiehandel och en låg valutaväxlingsavgift. Dessutom gör Freetrade det möjligt att köpa andelar i amerikanska aktier, som ofta är dyra, till exempel de som kallas de ”magnifika sju” har ett snittvärde på över 3000 kr, med fraktionshandel kan den som vill diversifiera sin portfölj ändå välja den typer av bolag i sin aktieportfölj.

– Vår fraktionshandel av aktier gör det möjligt att diversifiera sin portfölj även med bolag som har högre priser på sina aktier. Vi låter våra kunder styra sina egna investeringar. En nyckel till lyckade investeringar är att sprida risk, det vill säga investera över flera olika aktier. Kunderna kan köpa eftertraktade och högprofilerade aktier till den summa de vill investera. Perfekt för sitt månadssparande med en hälsosam riskspridning.

Emma Ödqvist hoppas att allt fler svenska börsentusiaster ska upptäcka den courtagefria handeln och på så sätt lägga en ännu bättre grund för det långsiktiga sparandet.

– Vi belyser alltid vikten av långsiktighet och diversifiering, att investera löpande och långsiktigt lönar sig eftersom ränta-på-ränta-effekten över tid blir stor. Tack vare vår courtagefria handel kan kunderna investera i en rad branscher och bolag, och samtidigt vara trygga i att varje krona faktiskt jobbar för dem.

Läs mer om Freetrade här  

Tänk på att investeringar innebär en risk. När du investerar kan värdet på din investering både minska och öka och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade beloppet. Freetrade tar inte ut någon courtageavgift när du köper eller säljer aktier men andra kostnader kan tillkomma, såsom växlingsavgifter vid handel av utländska aktier.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Freetrade och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera