Hoppa till innehållet

Här är riskkapitalbolagen som satsar mest på kvinnor

Bara en av tio investeringar i techbolag går till kvinnliga grundare, visar Di Digitals granskning. Men några investerare är bra på att hitta kvinnor att satsa på.

De statliga bolagen är bäst på att investera i bolag grundade av kvinnor visar Di Digitals granskning.
De statliga bolagen är bäst på att investera i bolag grundade av kvinnor visar Di Digitals granskning.

Investeringarna i tech- och internetbolag har slagit rekord i år och väntas öka till 15 miljarder kronor i slutet av året, enligt databasen Nordic Tech List. Men bara 4 procent av de 377 investeringarna går till bolag grundade av kvinnor och 14 procent till bolag där det finns både manliga och kvinnliga medgrundare, visar Di Digitals granskning.

Innovationsmyndigheten Vinnova (NTL) och privata Springfield Project (NTL) är bäst på att hitta kvinnliga grundare.

Av Vinnovas investeringar gick 60 procent och av Springfield Projects investeringar 50 procent till bolag där det finns åtminstone en kvinna bland medgrundarna. 

”Vår huvudstrategi är att investera i de bästa bolagen och vi har inte gjort några aktiva val om att investera i bolag just för att de har kvinnliga grundare. Däremot drivs vi av en hög medvetenhet om att mixen av teammedlemmar gör att bolagen presterar bättre och där är könsfördelningen en aspekt som vi väger in”, säger Johannes Hobohm (NTL), partner på Springfield Project till Di Digital. 

Sprinfield Project grundades av Anna Settman och Anders Lindqvist 2014. 

”Vår huvudstrategi är att investera i de bästa bolagen och vi har inte gjort några aktiva val om att investera i bolag just för att de har kvinnliga grundare.”

De statliga riskkapitalbolagen för statistik över de sökandes kön och pengarna fördelas proportionerligt till manliga och kvinnliga sökanden, säger Marie Wall (NTL), startup-ansvarig på Näringsdepartementet.

Statliga Almi Invest (NTL) har i 69 procent av fallen investerat i bolag som grundats av män.

Läs mer: Underkända: Techbolagen klarar inte kvoteringsförslaget

Den av staten grundade stiftelsen Industrifonden har inte en enda kvinnlig medgrundare i de bolagen som de investerat i. Det har inte heller privata EQT Ventures (NTL) och GP Bullhound (NTL).

EQT Ventures, som startades i år, säger att de hoppas investera i många techbolag grundade av kvinnor i framtiden.

Riskkapitalbolaget Northzone (NTL), som nyligen stängde en fond på över 3 miljarder kronor, har gått från noll kvinnor i fjol till att ha ett bolag med kvinnliga medgrundare bland sina 6 investeringar i år.

”Vi har definitivt som tema att hitta fler kvinnor. Vi är medvetna om att män ofta väljer män, och två av våra tre investeringsproffs i Stockholm är kvinnor”, säger Pär-Jörgen Pärson, partner på Northzone. 

Läs mer: Här är kvinnorna som formar tech-Sveriges framtid

När Di Digital intervjuade Pär-Jörgen Pärson i fjol sade han att Northzone skulle jobba med sina egna fördomar. I dag säger han också att det inte funnits många kvinnliga grundare att välja mellan, men att situationen har förbättrats.

”Vi träffar ganska många kvinnliga entreprenörer nu. Sedan tar det ju tid innan man hittar rätt i alla avseenden.”

Riskkapitalbolaget Moor (NTL) har i år investerat i två bolag med kvinnliga medgrundare och tre med bara män.

”Eftersom vi ser oproportionerligt få kvinnliga grundarteam tar vi i princip alltid ett första möte med kvinnliga grundare”, säger Kerstin Cooley (NTL), partner och vd på Moor.

Moor har två kvinnliga partners, och Kerstin Cooley tror att det gör det lättare att attrahera kvinnliga grundare.

Läs mer: 9 av 10 techinvesteratingar går till män

Läs mer: Kommentar: Bolagen finns – nu gäller det att hitta dem

Foto:

”De kvinnliga grundarna finns därute. Nu gäller det bara att hitta dem”, skriver Di Digitals Mimi Billing i sin kommentar.

Läs mer: Nio av tio riskkapitalinvesteringar går till en man
Foto:

93 procent av de svenska riskkapitalbolagens techinvesteringar görs i bolag med manliga grundare, visade Di Digitals granskning 2015.

Om nordictechlist.com:

Nordictechlist.com är Di Digitals databas över den nordiska techsektorn. I databasen, som lanserades sommaren 2016, ingår personer, bolag och investeringar. 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera