Hoppa till innehållet

Här är spelföretagen med siktet på börsen

Succénoteringen av Paradox Interactive banar vägen för fler noteringar det närmaste året. Två miljardbolag som står på tur är THQ Nordic och finska Next Games.

Medsols från vänster: Fatshark, med Warhammerspelet Vermintide, Arrowhead, som utvecklar egna spel inom fantasy-genren, Lars Wingefors på THQ Nordic och Next Games med spelet ”The Walking Dead: No Man’s Land”
Medsols från vänster: Fatshark, med Warhammerspelet Vermintide, Arrowhead, som utvecklar egna spel inom fantasy-genren, Lars Wingefors på THQ Nordic och Next Games med spelet ”The Walking Dead: No Man’s Land”

Spelutvecklaren Paradox Interactive har stigit som en raket sedan börsnoteringen i slutet av maj. Trots att bolaget valde en okonventionell noteringsstrategi, utan storbanker, har aktien klättrat med drygt 50 procent mot teckningskursen på 33 kronor.

Paradox har därmed ett börsvärde på drygt 5 miljarder kronor. Det gör spelutvecklaren till börsens näst största spelbolag efter Starbreeze, vars aktie rusat med närmare 50 procent i år. Starbreeze, som vid sidan av sina vanliga spel även storsatsar på virtuell verklighet, VR, har idag ett börsvärde på drygt 6 miljarder kronor.

Vi har sett många succéer i spelsektorn och distributionskostnaderna är låga.

Nu står fler bolag på tur för att pröva lyckan på börsen. Enligt olika källor till Di Digital överväger en handfull bolag att ta steget.

Läs mer: Imax och Starbreeze rullar ut VR-satsning 2018

”Det är ett bra läge för spelbolag att gå till börsen just nu. Vi har sett många succéer i spelsektorn och distributionskostnaderna är låga, vilket i många fall leder till goda vinstmarginaler”, säger Dawid Myslinski, rådgivare på analysbolaget Redeyes corporate finance-avdelning.

Mest synligt av dessa börskandidater är THQ Nordic, som köper och förädlar klassiska spel såsom Darksiders, Titan Quest och Red Faction. Bakom bolaget står den värmländske entreprenören Lars Wingefors med 70 procent av aktierna.

Läs mer: Första AP-fonden investerar i Starbreeze

THQ Nordic omsatte 218 miljoner kronor och gjorde 51 miljoner kronor i vinst i fjol. Nu viskas det om ett börsvärde på 1–2 miljarder kronor, enligt uppgift till Di Digital.

”Det stämmer att vi är på väg mot börsen och vi siktar på First North. Vi har fått ett varmt mottagande från branschen och potentiella investerare och kommer gå ut med fler detaljer inom en snar framtid”, säger Lars Wingefors utan att vilja kommentera summan.

Läs mer: Så kuppade Roburs techfond in sig i Paradox

Ett annat spelbolag som, enligt uppgift till Di Digital, har tagit de första formella stegen mot en notering är finska Next Games. Och även denna gång rör det sig om en miljardvärdering.

Next Games startades 2013 av personer som bland annat jobbat på Angry Birds-bolaget Rovio. Det snabbväxande bolaget har idag ett 70-tal anställda i Helsingfors och är främst känt för spelet ”The Walking Dead: No Man’s Land” som lanserades i slutet av förra året. Bolaget omsatte 94 Mkr i fjol, men redovisade samtidigt en förlust på 64 Mkr och ser därmed ut vara i behov av expansionskapital.

Företaget vill inte kommentera uppgifterna om en möjlig notering, enligt informationschefen Saara Bergström.

Ett tredje bolag som sneglar på börsen är FEO Media, bolaget bakom succéappen Quizkampen. FEO Media har visserligen inga likviditetsproblem, då man dragit in närmare 100 miljoner kronor i vinst de två senaste verksamhetsåren, men grundarna ser ändå börsen som ett alternativ.

”Vi kan tänka oss en börsnotering om vi i framtiden behöver ha in kapital för att accelerera produktion eller expansion. Det är dock väldigt avlägset i nuläget” säger grundaren Robert Willstedt.

Han är inte ensam om sina funderingar. Nyligen deltog tre spelbolag vid ett särskilt spelevenemang på analysfirman Redeye, som ofta förknippas med tekniktunga bolag som söker investerare, eller är på väg mot börsen.

Läs mer: Svenska spelbolag värderas till 60 miljarder

Ett av spelutvecklarna på plats var Fatshark, med Warhammerspelet Vermintide. Fatshark, som är både spelutvecklare och förläggare, redovisade i fjol en omsättning på närmare 60 Mkr 2015, vilket är mer än åtta gånger mer än året innan. Vinsten landade samtidigt på 20 Mkr.

Ett annat bolag som var med på Redeyes event är Arrowhead, som utvecklar egna spel inom fantasy-genren. Arrowhead omsatte närmare 28 Mkr i fjol och hade drygt 5 Mkr i vinst.

Bolagets vd Johan Pilestedt medger att man ”ser potential i en möjlig framtida börsnotering”.

”En notering skulle ge verksamheten större flexibilitet och långsiktig trygghet genom självpublicerade titlar. Dock finns det utmaningar som ökade krav mot både konsument och aktieägare, vilket vi i dagsläget inte är rustade för att hantera”, säger han.

Läs mer: Zlatan köper in sig i spelstudio

Det tredje spelbolaget på Redeyes event var Goodbye Kansas, en bolagsgrupp med dotterbolag som jobbar med visuella effekter, animation, motion capture och spelutveckling. Koncernen omsatte 50 Mkr i fjol och med en förlust om ca 5 Mkr.

”Vi har idag inga planer på en notering men ser naturligtvis det som en möjlighet att hantera vår tillväxt och eventuellt behov av kapital”, säger Peter Levin, vd och grundare på Goodbye Kansas.

Enligt Dawid Myslinski på Redeye har spelbolagen flera skäl till att vilja handlas på börsen.

”Just nu tror jag många behöver pengar för att ta på sig stora projekt på egen hand, utan att vara beroende av utländska förläggare. Man tar mer risk då, men om det blir en succé kan man tjäna jättemycket pengar”, säger han.

En börsnotering är givetvis ingen garanti för framgång. Börsens fyra minsta spelbolag har alla backat rejält under året. Sämst har det gått för Gaming Corps, ett spelbolag som noterades sommaren 2015 utan att ha några färdiga spel. Börsnedgången är hela 88 procent i år.

Läs mer: Börsfloppen Gaming Corps ber ägarna om 20 miljoner

Även spelvärldens senaste notering, det Skellefteå-baserade Gold Town Games, tog klivet ut på marknaden utan att ha ett färdigt spel. Sedan noteringen i juli har bolagets aktiekurs fallit med 32 procent mot teckningskursen på 6,25 kronor.

Läs mer: Sur börsdebut för Gold Town Games

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera