Hoppa till innehållet

Här är startupbolagen som ska rädda bostadsmarknaden

Bostadsutbudet är för litet och priserna skyhöga. Det råder ingen brist på startupbolag som vill lösa det problemet.

Easy Rental, Homii, Nooks och Tessin är bara några av startupbolagen som verkar inom bostadsbranschen.
Easy Rental, Homii, Nooks och Tessin är bara några av startupbolagen som verkar inom bostadsbranschen.

Det finns mycket man kan göra för att förbättra bostadsmarknaden i Sverige i allmänhet och Stockholm i synnerhet.

En del handlar om politiska initiativ. Men det finns också affärsmässiga vägar att gå. Det hoppas och tror åtminstone de startup-bolag som på olika sätt försöker förbättra bostadsmarknaden.

Alla bolag har inte uthyrningsplattformar eller olika typer av investeringsstöd. Men gemensamt har de att de försöker underlätta någon del i den process som ska ge människor tak över huvudet. 

Vi har delat in bolagen i tre kategorier: Plattformar för köp/sälj och uthyrning, Finansieringsstöd och Byggnationsstöd.

Plattformar för köp/sälj och uthyrning

EasyRental har en tjänst för att snabbt få veta när en bostad läggs ut för uthyrning. Bostadssökaren definierar vad den är ute efter och får ett meddelande via mejl eller telefon när ett matchande objekt läggs ut. Färdigt ifyllda fält gör att du kan ansöka via ett klick.

Easyrentals hemsida samt gänget bakom. Från vänster, Martin Russo, Diego de Jodar och Fran Aleo.

Homii vill skapa en tryggare, enklare och roligare andrahandsmarknad. Genom att använda Facebook kopplar man ihop uthyraren och bostadssökaren genom gemensamma vänner. Syftet är att göra uthyrningen både lättare och säkrare.

Homii sammankopplar hyresvärd med hyresgäst genom gemensamma vänner.

Nooks ambition är att minska hetsen och öka utbudet på Stockholms bostadsmarknad. Alla objekt på deras hemsida har en sak gemensamt: de är kanske till salu. Vid rätt tajming, rätt bud och rätt köpare kan det bli en affär. Köparen lägger ett indikationsbud som säljaren sen tar ställning till.

Nooks grundare Philip Marthinsen, Victor Köhler och David Dworsky.

Qasa har tagit fram en tjänst inriktad på säker andrahandsuthyrning av rum och lägenheter under längre tidsperioder. Tjänsten matchar bostadssökande med personer som vill hyra ut boenden. Bland investerarna märks Hemnet och Nordnet-ägaren Claes Dinkelspiel.

Gänget bakom Qasa.


 

Finansieringsstöd

 Co-owning använder crowdfunding för att investera i fastigheter. Genom ett samarbete med betallösningsföretaget Bricknode ska man också kunna göra mindre investeringar. Målet är att bli ett Avanza för onoterade fastighetsaktier, enligt medgrundaren Samuel Brissman.

Samuel Brissman, vd och grundare på Co-owning.

Kameo arbetar med crowdlending mot bland annat mindre fastighetsprojekt. Kameo sköter den administrativa delen och gör en kreditvärdering av alla projekt. Som privatperson väljer du själv vilka projekt du lånar ut till och när ett lån är fullt finansierat börjar du få fasta månadsvisa räntebetalningar till ditt konto.

Sebastian Harung, medgrundare av och vd för låntjänsten Kameo.

Tessin är en crowdfundingtjänst för den som vill placera sitt kapital direkt i fastigheter utan krångliga avgiftsstrukturer och mellanhänder. Man går ihop tillsammans med andra och investerar i de projekt man vill se förverkligade och får avkastning på sitt kapital.

Jonas Björkman, vd på Tessin.


 

Byggnationsstöd

BIMobject är en plattform för e-handel av byggvaror, en typ av virtuell Lego-låda för byggsektorn. Där kan tillverkare skapa virtuella versioner av sina produkter och lägga in dem i databasen. Det ska underlätta för byggbranschen att bygga virtuellt och då vara säker på att allt passar och levereras i tid.

Stefan Larsson, vd BIMobject.

Buildsafe har byggt en molntjänst för att förenkla kommunikationen kring säkerhetsarbetet i byggbranschen. Tjänsten ska spara tid och minska antalet olyckor i branschen. I mars i år tog man in 3 miljoner kronor från statliga Almi Invest och riskkapitalbolaget Moor.

Fyra av Buildsafes fem grundare, från vänster: Deniss Karavajev, Viktor Broberg, Leo Sydow och Johan Brunedal.

Fieldly har ett digitalt projekteringsverktyg som ska underlätta kommunikationen i byggbranschen. Man hoppas ersätta papperkaoset som ofta råder i byggbranschen med deras egen telefonapp. I juli 2015 investerade affärsängeln Lars Dahlén 5,3 Mkr i Helsingborgsbolaget.

Fieldlys grundare, Daniel Krusenstråhle (tv) och Sven Paulin (th). 


Och här är några av de bolag vi missade i listan.

Bo Tillsammans är en webbtjänst för att hitta och erbjuda kollektiv, rum eller rumskompis. De arbetar med att matcha människor för att bo tillsammans och vill också visa på den positiva effekten det innebär att bo tillsammans. Man menar att bo tillsammans är ekonomiskt oslagbart, förbruknings- och yteffektivt, och för delat boende finns inga sociala eller kulturella gränser. Bo Tillsammans sammankopplar Facebook med sin tjänst, för att användare ska kunna se gemensamma vänner och intressen.

Gänget bakom Bo Tillsammans.

Mod:group har tagit fram en process där man med hjälp av milimeterexakta inmätningar skapar en 3D-modell. I modellen samlas sedan hela projektets information. I varje hantverkares verktygslåda finns en iPad med all information om projektet. Informationen uppdateras direkt vid varje uppdatering. Sedan starten 2014 har bolaget tiodubblat sin omsättning och i år räknar man med att omsätta 60-65 miljoner kronor.

Renthia är en portal där personer får hjälp med att hyra ut sin bostad. Man lägger själv ut sin bostad och sätter hyran. Sedan använder Renthia sitt kontaktnät med agenter för hyresgäster och samlar intressenter. De genomför kreditkontroll och sköter kontraktsskrivningen. Under hela hyresperioden garanterar man betalningen och sköter all kontakt mellan hyresvärd och hyresgäst.

Samtrygg är en marknadsplats för andrahandsuthyrning och har haft tusentals kunder över hela Sverige. I tjänsten ingår ett trygghetspaket, som bland annat garanterar hyran under hela perioden. Samtrygg gör kreditprövningar på hyresgäster, hjälper till att skriva avtal och finns med som stöd för båda parter före,under och efter uthyrningen.

Marcus Lindström, vd för Samtrygg.


Har vi missat något bolag? Mejla oss på digital@di.se och berätta hur ni försöker förbättra bostadsmarknaden!

Innehåll från Golden HitsAnnons

Säkra årets julfest på Golden Hits redan nu

Golden Hits presenterar stolt höstens efterlängtade evenemang – POP-TASTIC!, en ny dinnershow skapad av välkända Tess Merkel och Martin Rolinski. Med start den 22 augusti, och christmas-edition från den 13 november till den 21 december, står POP-TASTIC! redo att bli årets höjdpunkt för företagsjulmiddagar.

Mitt i centrala Stockholm på Kungsgatan 29 bjuder Golden Hits in till underhållning utöver det vanliga. Den 22 augusti går den nya föreställningen POP-TASTIC! av stapeln och från mitten av november till 21 december erbjuds den med en juligare twist. För företag som letar efter den perfekta platsen att fira årets framgångar, tacka sina anställda och sätta tonen för ett framgångsrikt nytt år, erbjuder POP-TASTIC! mer än bara en middag; det är en chans att dyka in i en värld av glädje, gemenskap och oförglömliga upplevelser. Stjärnproducenten Tess Merkel, som har skapat showen, kommenterar: 

– Just nu tror jag vi alla är i stort behov av att bara få ta en stund från allt tungt som händer omkring och bara få släppa allt och kliva in i en bubblig, färgglad värld av fest och glädje. Att få dansa och skråla för full hals till låtar vi känner igen för en kväll. På Golden är det okej att gå all in och släppa kontrollen för en stund. ‘We got you it’s gonna be Poptastic’

Martin Rolinski, medproducent, tillägger: 

– Det är så kul att Tess och jag med all den erfarenhet vi har från popmusiken kan sätta ihop den här showen där vi har kunnat ta med så fantastiskt duktiga artister. Jag vet att vi har något bra på gång när man själv verkligen vill se showen som gäst.

Skapa minnen som varar 

Julperioden hos Golden Hits är en magisk tid där POP-TASTIC! transformeras till en extra festlig upplevelse. Med julspecialer som väver in säsongens toner med showens popbangers, garanteras en kväll som medarbetarna kommer att prata om långt in i det nya året. Föreställningen ackompanjeras av en specialdesignad trerättersmeny, tillagad och serverad av Golden Hits egna utvalda ”guldgäng”, vilket lovar en fulländad mat- och musikupplevelse. Efter showens slut öppnas dörrarna till nattklubben där kvällen kan fortsätta, och kanske avslutas med en sjungande triumf i Karaokebaren.

– Vår vision var att skapa en show där varje låt, varje framträdande, förmedlar en känsla av glädje och samhörighet. Julen är en tid för gemenskap, och vi är övertygade om att POP-TASTIC! kommer att uppskattas av många företag, kommenterar Tess.

Boka platser redan nu

Bokningen är redan öppen och efterfrågan är hög berättar Cecilia Dahlbom, platschef på Golden Hits. För att garantera en plats till denna oförglömliga afton uppmanas företag att kontakta Golden Hits snarast, framför allt eftersom det endast är ett begränsat antal föreställningar under julperioden.

– POP-TASTIC! erbjuder en fulländad upplevelse med en måltid som matchar showens dynamik och kreativitet, vilket gör det till det självklara valet för årets företagsjulmiddag. Det är dags att boka in årets mest minnesvärda julmiddag – en kväll där företaget inte bara firar det gångna årets framgångar, utan också välkomnar framtiden med öppna armar och danssteg till popmusikens bästa hits, avslutar Cecilia. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Golden Hits och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera