Hoppa till innehållet

Här är superänglarnas första investeringar

Några av Nordens mest framgångsrika bolagsgrundare har startat nätverket Nordic Makers. Nu kan Di Digital avslöja deras första investeringar. 

Fyra av Nordic Makers grundare. Från vänster Alexander Aghassipour, Hampus Jakobsson, Erik Byrenius och David Helgason.
Fyra av Nordic Makers grundare. Från vänster Alexander Aghassipour, Hampus Jakobsson, Erik Byrenius och David Helgason.

I september avslöjade Di Digital att ett nytt ängelnätverk skapats i Norden. Bland grundarna finns Online Pizza-grundaren Erik Byrenius (NTL) och TAT-grundaren Hampus Jakobsson (NTL). De totalt tio bolagsgrundare som ingår i Nordic Makers har tillsammans skapat fyra miljardbolag (i dollar räknat) och gjort en bra bit över 100 ängelinvesteringar.

Men den som arbetar mest med nätverket är faktiskt en helt annan person: Benjamin Ratz (NTL). Han har tidigare arbetet för den israeliska riskkapitalfirman Lool Ventures och är nu den som håller koll på Nordic Makers verksamhet och har kontakt med entreprenörer.

”Vårt mål är att göra såddinvesteringar i nordiska bolag som vi sedan kan guida till att ta in en större investering från någon av världens främsta investerare”, säger Benjamin Ratz.

Benjamin Ratz håller koll på nordiska startups åt Nordic Makers.

Tack vare den kunskap och de kontakter som Nordic Makers medlemmar byggt upp under sin tid som grundare och investerare tror de sig veta vad som gäller för att få ett nystartat bolag att bli aktuellt för de verkligt stora riskkapitalfonderna.

”Vi vet vad nästa investerare kommer att titta efter. Där vill vi vara en partner och ta bolagen dit”, säger Benjamin Ratz.

Läs mer: Sveriges 52 mäktigaste tech-investerare: Hampus Jakobsson

Planen är att göra en eller två investeringar i månaden i nordiska bolag framöver. Nordic Makers investerar runt ett par miljoner kronor när de går in i ett bolag.

”Men det kan vara större rundor. Vi investerar gärna tillsammans med andra”, säger Benjamin Ratz. 

Hittills har de investerat i fyra bolag: 

  • Malmöbolaget Minut som tillverkar en uppkopplad sensor för hemmet.
  • Danska Peergrade som utvecklat en mjukvara för lärare som vill testa sina elever.
  • Corti Labs, ett danskt bolag som också har kontor i Silicon Valley, som arbetar med ett artificiellt intelligent beslutstöd.
  • Stockholmsbolaget App Action som tagit fram ett analysverktyg för Instagram.

Att det blivit två svenska och två danska investeringar kan ha att göra med att Nordic Makers, namnet till trots, främst är en sammanslutning av svenskar och danskar än så länge.

”Ja, vi saknar en del geografisk spridning. Sen är det 10 män också så det är en homogen grupp och vi är väl medvetna om den problematiken. Samtidigt är det personer med internationell erfarenhet så gruppen är inte fullt så homogen som den ser ut”, säger Benjamin Ratz.

Läs mer: Sveriges 52 mäkrtigaste tech-investerare: Erik Byrenius

Benjamin Ratz ser som sin roll att få Nordic Makers att lyfta blicken utanför Norden. 

”Om vi tror på att världen är ganska platt och investeraren i London kommer att leta investeringar globalt, hur ska vi då med en tiondel så stor marknad kunna konkurrera med tyskarna? Jag tror en nyckel är att internationalisera mycket snabbare”, säger han. 

Finns det något typiskt för nordiska bolag?

”När man tittar på kulturella kartor så kan Sverige ha mer gemensamt med Japan än med våra grannländer. Men det finns en nordisk bolagsbyggarstil. Vi gillar platta organisationer med mycket produkt- och designfokus. Det kan vi nog se som typiskt för Norden”. 

Se alla Nordic Makers grundare på Nordictechlist.com

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera