Hoppa till innehållet

Hela listan: Techbolagen backar på Brexit

Stockholmsbörsens it-bolag drogs med i Brexit-raset under måndagen. Bäst motstånd visade mjukvarubolagen. Di Digital har hela listan.

Carl Armfelt, förvaltare av Swedbank Roburs fond Ny teknik.
Carl Armfelt, förvaltare av Swedbank Roburs fond Ny teknik.

Stockholmsbörsen inledde måndagsmorgonen med ett ras på 5 procent i spåren av oron för följderna av ett brittiskt EU-utträde. Nedgången var bred, med samtliga aktier i OMXS30-index på minus.

Bankaktier var några av de värst drabbade. Både SEB och Handelsbanken, med stor exponering mot Storbritannien, hade backat kring 9 procent strax före lunch.

Internetbankerna klarade sig bättre. Vid 11:30-tiden hade Avanza, Collector och Hoist Finance backat med 6 procent, medan Nordnet backat med 3 procent.

Det är köpläge nu, men man måste vara mer selektiv än normalt.

Mjukvarubolagen landade förhållandevis mjukt (se listan nedan). Annars föll de flesta it-aktier i linje med börsindex.

Bland bettingbolagen föll Net Gaming Europe tyngst med en nedgång på närmare 8 procent vid 11:30-tiden. Bolaget äger Pokerloco på Malta och Loco Marketing Partners på Costa Rica.

Carl Armfelt, förvaltare av Swedbank Robur Ny Teknik, tar nedgången med ro.

”Får vi realekonomisk osäkerhet i Europa tror jag många it-bolag kommer bli attraktiva. Bolag med digital affärsmodell och lönsam tillväxt har goda förutsättningar att växa oberoende av hur realekonomin utvecklas. Det gäller mjukvarubolag, spelbolag och underleverantörer till den digitala ekonomin”, säger han.

Läs mer: Swedbank Robur storhandlar i Starbreeze – blir näst största ägare

Aktiefonden Swedbank Robur Ny Teknik steg med hela 52 procent i fjol. Fram till i torsdags hade fonden backat med 1,2 procent i år, vilket är något bättre än index.

Är det köpläge nu?

”I det stora känns tillvaron rätt lugn. Vi fortsätter att leta efter bolag med starka balansräkningar och digital affärsmodell med strukturell tillväxt. Det är köpläge nu, men man måste vara mer selektiv än normalt. Om vi får ett fortsatt lågränteläge kommer ju de även framöver bli ännu viktigare att hitta bolag med organisk tillväxt, handel och industri kommer få det svårt men det finns många it-bolag som kan växa i det här affärsklimatet.”

Kursfallen på Stockholmsbörsen är betydligt mer kraftiga än på ledande Europabörser, då den svenska börsen hade stängt i fredags på grund av midsommarhelg. Därmed undkom svenska aktier fredagens första chockvåg efter den brittiska folkomröstningen i torsdags, där britterna röstade för Brexit, alltså ett EU-utträde.


Börsens teknikbolag:

(Bolag, kursrörelse i procent)

E-handel:
Dustin Group: -4 procent
Kinnevik B:  -6
Litium: -11
Matse Holding: -4
Sportamore: -4
Qliro Group: -3

Spelutvecklare:
G5 Entertainment: -3
Gaming Corps: -4
Paradox Interactive: -5
Starbreeze: -4
Star Vault: -8
Stillfront Group: -4

Betting- och casinobolag:
Angler Gaming: -3
Betsson: -6
Catena Media: -3
Cherry B: -7
Evolution Gaming Group: -5
Leovegas: -5
Mr Green: -5
NetEnt: -4
Net Gaming Europe: -8
Unibet: -5

Mjukvara:
Formpipe Software: -1
Fortnox: -0
IFS: -1
Vitec Software Group: -2

It-konsulter:
Enea: -6
Ework group: -3
HiQ International: -2
Knowit: -2
MSC Group: -9
Nepa: -6
Provide IT: -0
Semcon: -3
Softronic: -2

Högteknologi:
Anoto Group: -8
Fingerprint Cards: -7
HMS Networks: -3
Image Systems: -6
Micro Systemation: -5
Mycronic: -5
Net Insight: -6
Precise Biometrics: -4
Sdiptech: -1
Talkpool: -5
Tobii: -5

Mediebolag:
203 Web Group: -6
MTG: -6
Storytel: -1
VideoBurst: -12

Digital säkerhet:
C Security Systems: -0
Mindmancer: -2
Verisec: -7

Databas och molntjänster:
CLX Communications: -6
Proact IT Group: -4

Hårdvara:
Clean Motion: -6
Jays: -3
MultiQ International: -1

Tjänstebolag:
Fastout: -6
Klick Data: -0
Lauritz.com Group: -0
NetJobs Group: +7
Tradedoubler: -6

Fintech / Internetbanker:
Avanza: -6
Collector: -6
Hoist Finance: -6
Nordnet: -3
Seamless Distribution: -2

Bygg:
Bimobject: -4
Plejd: -6

Källor: Urval från Stockholmsbörsen, First North och Aktietorget. Kurser kring 11:30-tiden.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera