Hoppa till innehållet

Hemlagad mat är hetaste delningstrenden

Hemlagad mat som slår maten på restauranger och når kunderna direkt är en självklar och växande del av delningsekonomin, skriver Di Digitals foodtech-bloggare Johan Jörgensen.

Det kokar i hemmaköken! Häromveckan kunde vi läsa i DI Digital om Wunderchef, som levererar hemlagad mat i Malmö. På FundedByMe körs just nu en crowdfundingkampanj för Select Cook som kopplar samman hemmakockar och kunder. Och i Stockholm levererar föregångaren Gastronaut (som i december utsågs till ”Food Tech Company of the Year” på Sweden Demo Day) mat från snart 200 hemmakockar till olika hotspots runt om staden.

Fenomenet är inte unikt svenskt – det finns flera olika aktörer runt om i världen – men av allt att döma kommer Sverige att gå i bräschen. Orsaken stavas matkultur och matkassar.

Låt oss börja med den senare. Matkassar är en mycket typisk svensk företeelse som fått internationella vingar. Det är ingen slump att svenskar ligger bakom den tysk-amerikanska succén Hello Fresh.

Läs även: Efter Hellofresh – nu letar Jessica Nilsson efter nästa e-handelsjätte

Och det är inte konstigt att matkassar betraktas som en av stora förändringarna inom svensk mattradition (det kommer större förändringar, men mer om det en annan gång). Vi jobbar mycket, har låg andel hemmafruar eller hemmamän, husan och kokerskan har försvunnit sedan länge och vi är – ganska många av oss – relativt dåliga i köket. Matkassen gör det enklare för stressade familjer att lösa sitt middagsproblem. Gamla nyheter. Men det är inte alltid supergott och jag måste fortfarande laga till det hela. Matkassar går därmed bara halva vägen. Alternativet är att beställa hem från restaurang, men det kan kännas övermaga och lite väl lyxigt i vardagen. Hemmakockar…

Foto:
Det vattnas i munnen på näringsminister Mikael Damberg. Jobb och mat på samma gång.

Matkultur är en annan fråga. Vi älskar att testa ny mat, vi reser mycket, är öppna och generellt hyfsat kosmopolitiska. Men om vi har svårt att laga vanlig mat – försök då laga något från hyllade matkulturer som Somalia, Pakistan eller Mexiko. Det är synd, eftersom mat är en väg in i helt nya upplevelser. Och det finns massor av upplevelser som inte ryms inom ramen för det nuvarande, svenska restaurangsystemet. Igen, hemmakockar…

Läs även: ”En köttsektor i kris satsar på andra alternativ”

Det är nästan konstigt att det inte har hänt tidigare. Hemmakockarna är givetvis en självklar del av delningsekonomin. Att kunna utnyttja kompetenserna hos massor av individer som kan utnyttja redan befintliga investeringar i utrustning (kök) är helt enkelt en massiv effektivisering som därtill ger utrymme för att förändra alltifrån kulturupplevelser till stadsbyggnation. En hemmakock kan ju bli kock för ett helt hus, en mikroentreprenör i en blandad stad.

Och plötsligt kan vi få nästa nivå av matkassen – den lagade matkassen.

Det finns också en social aspekt av det hela. Det finns massor av människor här i landet som kan laga fantastisk mat, men som kanske inte har samma enkla väg in på arbetsmarknaden som Dagens Industris läsekrets. Påfallande många av dem kommer från stora (storslagna) men okända och otillgängliga matkulturer, vilket innebär att vi, kunderna, också missar möjligheter till intressanta matupplevelser. Eftersom det faktiskt går att försörja sig som hemmakock är detta dessutom en väg till egen försörjning. Och vill man till äventyrs ha ett jobb på en restaurang så är det ju inte fel att ha bevisat sig kunna hantverket och därtill kunna ta med sig en kundkrets. Men det är ett senare steg och faktiskt inget som är centralt.

Läs även: Därför storinvesterar Campbells soppor i framtidens mat

Det centrala är att hemmakockarna står för bättre mat än många restauranger som kan leva på sitt läge på hörnet. En hemmakock som lagar dålig mat får inga kunder. Och eftersom hemmakockarna ofta tenderar att vara matnördar så levererar de bättre mat än trötta anställda som tvingas laga den mat som restaurangen serverar snarare än den som de älskar att laga. Jämför en arbetare på en sunkig bilverkstad som tvingas reparera gamla Opel-bilar, snarare än att meka med sin årgångs-Jaguar.

Är det lagligt? Absolut, men man måste bli registrerad och stå under tillsyn som vilken restaurang som helst.

Är det gott? You bet!

Artikelförfattaren är rådgivare till Gastronaut och expert i regeringens utredning om delningsekonomin. Han tycker att delningsekonomi plus hemmakockar är det bästa som hänt.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera