Hoppa till innehållet

Hemligt labb utvecklar världens säkraste mobil

Det som sägs vara världens säkraste mobiltelefon har presenterats för världen. Med en prislapp på 115 000 kronor vänder sig Sirin Labs mobil Solarin till en snäv kundkrets. Di Digital har fått en exklusiv inblick i labbet där den svenskutvecklade telefonen tagit form.

Lidia Castanon Campoy är senior audio engineer på Sigma Connectivity. I det ekofria rummet går det att testa hur mobilen påverkas av ljud i en oändlig mängd olika förhållanden.
Lidia Castanon Campoy är senior audio engineer på Sigma Connectivity. I det ekofria rummet går det att testa hur mobilen påverkas av ljud i en oändlig mängd olika förhållanden.Foto: Fredrik Norrlid

Utvecklingen har pågått i största hemlighet i Sony Mobiles tidigare lokaler, som sedan snart tre år rymmer Sigma Connectivitys verksamhet. Slingrande gångar och trappor tar oss in i bolagets egna testlabb för bland annat radio och basband samt mikrofoner och högtalare. Denna typ av labb för mobilutveckling finns på få ställen i världen och ingen annanstans i Sverige.

 

... något unikt och nytt för den procent av befolkningen som söker något helt kompromisslöst

 

Det schweiziska startupbolaget Sirin Labs projekt har engagerat 123 personer i Lund till och från under ett års tid. Syftet har varit att ta fram en telefon som sätter säkerheten främst.

”Sirin ville göra något unikt och nytt för den procent av befolkningen som söker något helt kompromisslöst och där kvalitet är viktigt – inte priset”, säger Ola Möllerström, marknadschef för Sigma Connectivity. 

I slutet av april kunde Di Digital avslöja att Sirin Labs i allra största hemlighet etablerat sig i Sverige och i Lund.

Den här kammaren används för att testa antenner och trådlösa enheter, antingen fristående eller antenner integrerade i delsystem.

 

Den här kammaren används för att testa antenner och trådlösa enheter, antingen fristående eller antenner integrerade i delsystem. Foto: Fredrik Norrlid

Läs mer: Hemligt mobil-labb öppnar i Lund

Grunden till bolaget lades under hösten 2013 av Kenges Rakishev, investerare och finansman från Kazakstan, Tal Cohen, entreprenör och tidigare konsult på McKinsey samt Moshe Hogeg, serieentreprenör som bland annat ligger bakom det israeliska riskkapitalbolaget Singulariteam.

I november 2013 tog Sirin Labs in 600 miljoner kronor i riskkapital från bland andra grundarna och det kinesiska bolaget Renren. Uppdraget var att skapa en mobiltelefon med världens högsta säkerhet. Utvecklingen påbörjades i Tel Aviv under 2014 och har letts av svensken Fredrik Öijer, med en bakgrund som produktchef på Ericsson, Sony Ericsson och Sony Mobile. Fram till för en månad sedan flög bolaget under radarn och all utveckling har skett i det tysta.

Att Sirin Labs valde att utveckla sin mobil i Sverige och i Lund förklarar Ola Möllerström med Sigma Connectivitys erfarenhet av mobil utveckling, men också med kvaliteten på svenskt ingenjörsarbete.

”Här har det utvecklats telefoner sedan 1983. I genomsnitt har våra ingenjörer elva års erfarenhet av mobilutveckling och de flesta har varit med om att ta tio telefoner till marknaden, många har varit med om att göra trettio”, säger Ola Möllerström.

... finns inga andra telefoner på marknaden med samma globala användarmöjligheter

 

Förutom hög säkerhet har det varit viktigt att bygga en mobil som kan användas i alla nät över hela världen och som klarar av att hålla högsta möjliga hastighet i samtliga.

”Vad vi vet finns inga andra telefoner på marknaden med samma globala användarmöjligheter som Solarin”, säger Karl Vestin, projektledare för mjukvara.

Karl Vestin är projektledare för mjukvara.

Karl Vestin är projektledare för mjukvara. Foto: Fredrik Norrlid

den första serien tillverkades 140 telefoner. En extra produktionsserie har satts igång i takt med att beställningarna nu kommit in. Telefonerna är i princip handgjorda och en av de största utmaningarna under utvecklingen har varit att få tag i komponenter och detaljer med rätt kvalitet.

”Vi har fått jobba med en levarantörsbas som har haft väldigt begränsad erfarenhet av att jobba med högteknologi i snabba utvecklingsprojekt. Det har varit en utmaning som har krävt att vi har hittat nya sätt att jobba”, säger Pernilla Jonsson, mekanikingenjör.

 

Man har tillgång till en säker tjänst för både meddelanden och röstsamtal med 256 bitars kryptering

 

Tekniskt bygger Solarin på operativsystemet Android 5.1, men genom att knapp på baksidan av telefonen kan användare växla mellan normalt telefonläge och ett säkert läge. Då försvinner den smarta mobilens egenskaper och kvar blir en säker enhet.

”Då har man tillgång till en säker tjänst för både textmeddelanden och röstsamtal med 256 bitars kryptering. Mellan två Solarintelefoner är det full end to end-kryptering”, säger Oliver Talevski, mjukvaruarkitekt.

Sirin Labs mobil Solarin har tagits fram av det svenska bolaget Sigma connectivity

Sirin Labs mobil Solarin har tagits fram av det svenska bolaget Sigma connectivity. Foto: Fredrik Norrlid

Utvecklingen av Solarin har under året krävt 211 resor runt om i världen till underleverantörer och andra utvecklingsenheter inom Sirin Labs. Sigma Connectivity fortsätter arbetet tillsammans med Sirin Labs även efter lanseringen.

”Om en telefon ska vara säker även i framtiden så måste den ständigt uppdateras. Det här är vårt största uppdrag hittills. Sirin har en spännande utveckling av mjukvara framför sig och vi har alla förhoppningar om att få vara med och utveckla Sirins teknik och produkter framåt”, säger Ola Möllerström.

Sigma Connectivity bildades 2013 när Sony Mobiles tidigare vd Bert Nordberg och IT-miljardären Dan Olofsson köpte Sony Mobiles utvecklingsenhet. Därmed tog man över närmare 200 ingenjörer som under fler år specialiserat sig på att utveckla mobiltelefoner. Bolaget omsatte 2015 drygt 230 miljoner kronor med positivt resultat.

Läs mer: Apples hemliga närvaro i Lund växer

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera