Hoppa till innehållet

Hennes tv.nu-kopia är störst – i Sri Lanka

I Sverige går digitala tv-tablåer bra. Men även i andra länder gillar man att se på tv. I Sri Lanka har tre svenska entreprenörer lanserat tv.nu-kopian Ontv.

Sanna Khaled driver tv.nu-kopian Ontv.lk i Sri Lanka.
Sanna Khaled driver tv.nu-kopian Ontv.lk i Sri Lanka.Foto: Privat

Bakom tv.nu-kopian står barndomsvännerna Sanna Khaled, Alexander Löwbäck och David Svensson. Trion blev introducerade till Sri Lanka genom sitt första bolag Sofia Moore, vars klädfabrik ligger i landet.

Alexander Löwbäck flyttade till Sri Lanka för att sköta delar av företaget därifrån, men blev snart rekryterad att driva det Kinnevikägda bolaget Saltsides blocket-kopia Ikman i landet. Det var för snart tre år sedan.

”Det var då vi började fundera på om vi skulle göra någonting tillsammans i Sri Lanka. Vi filade på lite olika idéer och sedan bestämde vi oss för att göra en kopia på tv.nu och då flyttade jag hit”, säger Sanna Khaled.

Sanna Khaled är vd för Ontv och jobbar dagligen med verksamheten. De två övriga medgrundare arbetar med bolaget vid sidan av sina andra jobb – Alexander Löwbäck som har varit delaktig med strategin och David Svensson med utvecklingen av sajten.

Ontv lanserades för 1,5 år sedan och har haft som mest 100 000 besökare på en månad. I jämförelse med landets närmare 20 miljoner invånare kan sajtens rekordsiffra låta oansenlig men internetanvändandet i landet är lågt.

”Att starta upp det var lite svårare än vi hade tänkt oss. Det gick bra men vi jobbar separat med alla tv-bolagen som skickar sina tablåer till oss på olika sätt. Det finns inget TT här som har den informationen samlad, så det har vi fått göra själva"”, säger hon.

Den digitala tv-tablån Ontv.lk lanserades för 1,5 år sedan. Foto: Ontv.lk

Sri Lanka har 15 lokala tv-stationer och en bra infrastruktur för internet, enligt Sanna Khaled. Däremot är datatrafik kostsam och enbart 25 procent av befolkningen använder internet. En än mindre andel använder det regelbundet och mycket.

”Att bygga upp Ontv har varit en utmaning men samtidigt är de väldigt öppna här och de förstår vikten av det digitala. De har varit mer intresserade än vad jag trodde de skulle vara.”

I Sri Lanka pratas det tre olika språk, tamil, singalesiska och engelska.

”Jag har ett team här på Sri Lanka som lägger in vissa saker manuellt men som också översätter allt till alla tre språken. Det har varit en nyckel för att kunna nå ut till hela landet”.

Men flytten till Sri Lanka och skillnaden att starta företag i ett nytt land är inte helt oproblematisk. Men Alexander Löwbäcks arbete på Saltside har varit till en hjälp.

”Ibland har det känts väldigt svårt. Det svåraste är när man kommer till ett nytt land utan att ha något kontaktnät. Men vi har även lärt oss jättemycket av vad som har gått bra för Saltside, som nu är den mest besökta sidan i Sri Lanka.”

Förutom tv-tablån har bolaget även satsat på att streama tv-program, varav Ontv har kontrakt med 8 av 15 tv-kanaler.

”Tv-kanalerna förstår det här med streaming men de vet inte riktigt hur de ska greppa det och vad de ska göra.”

Tanken är att göra en Netflix-kopia för lankesiskt innehåll

Men i och med att det är dyrt med datatrafik i Sri Lanka är streaming ovanligt.

”Här är såpoperor väldigt stort. Man kanske går in och tittar på en episod som man har missat men man följer inte en hel säsong. Det blir för dyrt. Sen har vi också användare utomlands ifrån och de kollar mycket mer. De har ju samma internetuppkoppling som vi har.”

Ontv vill genom sin streamingtjänst kunna erbjuda de tre miljoner utflyttade från Sri Lanka både såpoperor och filmer digitalt, som annars bara visas på tv i hemlandet.

”Vi satsar på bli en plattform både för tv-program men även för lokala filmer som egentligen inte finns online i dag. Tanken är att göra en Netflix-kopia för lankesiskt innehåll”, säger Sanna Khaled.

Sanna Khaled vill utveckla ontv.lk till en streamingtjänst för utflyttade lankeser. Foto: privat

Sri Lanka är bara första anhalten för Ontv. Om allt går enligt planerna är nästa steg att lansera produkten i andra länder, som har kommit ungefär lika långt i den digitala utvecklingen.

”Vi kollar speciellt på länder där internetpenetrationen är ganska låg men som har en stor population utomlands. Och så har man en plattform när den lokala marknaden är redo. Och det går ju jättesnabbt i de här länderna” säger hon.

Läs mer: Den svenska tv-tablån på export till Latinamerika

Ontv har tidigare tagit in kapital från entreprenören Lars Wingefors bolag Wingefors Invest, baserat i Karlstad. Men för att kunna ta Ontv till nästa fas behövs det mer kapital, närmare 800 000 dollar, motsvarande 6,8 miljoner kronor.

Vid årsskiftet träffade därför Sanna Khaled investerare i Stockholm och har även möten inplanerade med riskkapitalbolag i Singapore.

”Vi tittar på utländska investerare som har gjort streaming eller media innan, i den här typen av länder. I Singapore finns det många riskkapitalbolag och i Sverige, där tittar man mycket just för att man själv är svensk.”

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera