Hoppa till innehållet

Hennes Wheelys lanserar obemannad butik på hjul

Svenskgrundade Wheelys öppnar en obemannad butik på hjul i Shanghai. Tanken är att små entreprenörer ska kunna utmana kedjor som 7-Eleven på egen hand.

Wheelys, med vd Maria De La Croix, öppnar en obemannad butik på hjul i Shanghai, Kina.
Wheelys, med vd Maria De La Croix, öppnar en obemannad butik på hjul i Shanghai, Kina.

Wheelys grundades i USA 2015 av tre svenskar som kvalat in sig i prestigefulla acceleratorprogrammet Y Combinator i Silicon Valley.

Bolagets första produkt var en serie cykelkaféer som såldes på nätet. Som entreprenör kunde man köpa ett eget cykelkafé från Wheelys för några tusen dollar, sälja kaffe och fika lite här och var på sin egen tid enligt Uber-modell, och använda bolagets app för att förenkla försäljningsprocessen. Under åren har appen blivit allt med sofistikerad. I Kina går det exempelvis att ta emot betalningar, lägga beställningar och sköta sin bokföring direkt i mobilen.

Investerarna har gillat inriktningen. Wheelys fick tidigt in drygt 20 miljoner kronor i riskkapital från bland andra Paul Buchheit, som skapade Gmail, och Justin Waldron, medgrundare till spelbolaget Zynga. Sedan dess har man startat dotterbolag i både Sverige och Kina, där cyklarna tillverkas. Man är nu i färd med att ta in mer pengar i en ännu större kapitalrunda.

Inom tio år kommer de stora megabutikerna att ersättas av personallösa, mobila butiker.

Läs mer: Wheelys tar in 20 Mkr – ska överträffa Starbucks

”Vi har redan sålt 800 cykelkaféer i 75 länder, vilket gör att vi haft bra kassaflöde sedan starten”, säger Tomas Mazetti, medgrundare på Wheelys.

Senaste året har Wheelys höjt blicken bortom cyklar. I december köpte man bolaget bakom Näraffär, med en obemannad butik i det lilla samhället Viken, i Skåne. Och i mars hjälpte Näraffärs grundare Robert Ilijason till med lanseringen av en stationär, obemannad butik man kallar ”Wheelys 247” i Shanghai, i Kina.

Nu kombineras de två idéerna i ”Moby Mart” – något man kallar ”världens första obemannade butik på hjul”. 

Det är väl ett klassiskt 7-Eleven-utbud.

“Inom tio år kommer de stora megabutikerna att försvinna och ersättas av mindre, personallösa, mobila butiker som kombinerar leverans av paket beställda online med närbutikens utbud. Vår vision är att varje liten by i Sverige återigen ska ha en butik, som dessutom kommer att vara öppen dygnet runt”, säger Maria De La Croix, vd och medgrundare av Wheelys. 

Något förenklat ser den mobila butiken ut som en blandning av en närbutik, foodtruck och trailer.
 Foto:
Modell av hur Moby Mart kan se ut med Wheelys logotyp på dörren.

”Det är väl ett klassiskt 7-Eleven-utbud med sallader, kaffe och småsaker. Man ska även kunna beställa saker på nätet och plocka upp dem i butikerna, även apoteksvaror”, förklarar Tomas Mazetti. 

Moby Mart drivs på batterier som laddas av solceller. På lång sikt är ambitionen att Moby ska vara självkörande, och kunna åka fram och tillbaka mellan påfyllningsstationer och bra försäljningslägen på landsorten. 

”Tillsammans med Hefeis tekniska universitet söder om Shanghai utvecklar vi nu ett system för att göra våra Moby självkörande”, säger Maria De La Croix.

Ambitionen är att butikerna ska kunna rullas ut till platser där kundtillströmningen är hög under begränsade tidsperioder, eller där underlaget för bemannade närbutiker annars är låg.

”I Sörfors, utanför Umeå, där jag kommer ifrån, finns inte några butiker kvar. Där skulle byalaget kunna köpa en Moby-butik och driva den själva”, säger Tomas Mazetti.

Han menar att risken för snatteri och vandalisering är relativt låg. 

”Det där visar sig nog. Men vi har väldigt få snatterier i vår obemannade butik. Det beror nog delvis på att man registrerar sig som medlem innan man kan köpa. Det är som Airbnb. Som medlem sköter man sig. Vad gäller vandalisering så kommer ju de flesta av våra Moby-enheter att ägas lokalt, vilket borgar för att de tas om hand av befolkningen på orten”, säger Tomas Mazetti.

Nästa steg blir att börja serieproducera Moby. 

”Har vi underlag för produktion av några hundra enheter kan vi sälja dem för under 450 000 kronor styck. Det är en bråkdel av vad det kostar att bygga en närbutik”, slår Tomas Mazetti fast.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera