Hoppa till innehållet

”Herrklubben i Silicon Valley har en svensk filial”

Inget av Sveriges hyllade techbolag har fler än två kvinnor i styrelsen. Det är illa för en sektor som formar framtidens ekonomi, skriver Di Digitals Sven Carlsson.

Di Digitals Sven Carlsson.
Di Digitals Sven Carlsson.

I veckan publicerade vi en lista över heta startupbolag i Stockholm som tidningen Wired hade sammanställt.

Många läste texten, och en hel del förargade sig över att det inte fanns en enda kvinnlig bolagsgrundare med på listan.

Sverige har inte en enda kvinnlig techmiljardär.

Om det varit Di Digital-redaktionen som stått för urvalet hade det sett annorlunda ut. Då hade till exempel fertilitetsappen Natural Cycles funnits med. Men även i vårt urval hade kvinnor varit i absolut minoritet bland de utvalda grundarna.

Inte för att vi vill att det ska vara så, utan för att det finns övergripande strukturella och historiska skäl till varför kvinnor inte förekommer lika flitigt som grundare bland techbolag.

Det gäller inte bara techvärlden. På Di Digitals redaktion är vi sju vita journalister, varav tre är kvinnor, som bland annat har till uppgift att granska branschen ur ett jämställdhetsperspektiv.

Det är pinsamt. Makt ska inte koncentreras i en särskild grupps händer – framförallt inte i en ung och snabbt växande sektor där ens umgängeskretsar kan avgöra vem som grundar vilket bolag med vilket kapital. En sektor som dessutom är i full gång med att forma den framtida ekonomin.

Men det finns en skillnad mellan hur saker bör vara och hur det faktiskt är. Att vi tycker att alla bolag borde ha en sund blandning av hudfärger, kön och sexuell läggning betyder inte att det är så.

Den rödgröna regeringen har i dag slagit näringslivet i huvudet med ett lagförslag baserat på hur saker och ting bör se ut. Börsnoterade bolag ska ha minst 40 procent kvinnliga styrelseledamöter, annars väntar dryga böter. En konkret åtgärd som tyvärr har liten chans att passera riksdagen.

Så hur ser det ut i vår lilla onoterade techvärld?

Di Digitals granskning visar att inte ett enda av de stora, hyllade techbolagen når upp till kravet på minst 40 procent kvinnor i styrelsen. Bara två av de 20 bolagen vi har undersökt har fler än en kvinna i toppskiktet.

Därutöver har Sverige inte en enda kvinnlig techmiljardär, och en absolut majoritet av riskkapitalet går till – just det – manliga grundare.

Herrklubben i Silicon Valley har fått sig en filial i progressiva Sverige. De rodnar kanske inte, men de borde göra det.


Läs också:

Underkänt: Techbolagen klarar inte kvoteringsförslaget

Foto:
Inget av Sveriges största techbolag når upp till gränsen om 40 procent kvinnor i styrelsen, enligt det lagförslag som presenterades under fredagen.


Kommentar: ”It-nörden är förlegad”

Foto:
”Få kvinnor väljer att starta och driva techbolag. Med tanke på hur popkulturen ständigt bekräftar bilden av den stereotypa it-nörden är det kanske inte så konstigt”, skriver Mimi Billing.


Nio av tio riskkapitalinvesteringar går till en man

Foto:
Över 90 procent av de svenska riskkapitalbolagens techinvesteringar görs i bolag med manliga grundare, visar Di Digitals granskning. Andelen kvinnliga entreprenörer som får in riskkapital är försvinnande liten.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera