Hoppa till innehållet

Hexagon-veteran satsar på VR – storkunder redan klara

Vill du ha ögon i nacken? Eller se Roger Federers min precis när domaren säger emot honom? Lundbolaget Pre-views 360-graderskamera ska utrusta såväl poliser som mediejätten Fox Sports. Nu ska bolaget ta in upp till 30 Mkr och sätta en mångårig Hexagon-chef i styrelsen.

Pre-views vd Magnus Jansson vill snart stänga en nyemission på 20–30 miljoner kronor.
Pre-views vd Magnus Jansson vill snart stänga en nyemission på 20–30 miljoner kronor.Foto: Pre-view

Det tog Briskeyes vd Magnus Jansson betydligt längre än väntat att bygga en kamera som kunde filma i 360 grader och samtidigt sända materialet via 4G-nätet.

”Vi trodde väl att det här skulle ta tre månader”, säger han efter att ha grundat Pre-view 2008.

Det var först efter sju år, i augusti förra året, som bolaget hade utvecklat en videokamera som tycktes redo för marknaden.

Man tar 360 grader i en smäll

Då hade bolaget redan tagit in 10 miljoner kronor från Nils Andersson, en investerare i Skåne med ett förflutet inom fastighetsbranschen. Under våren blir Bo Pettersson, mätteknikbolaget Hexagons tidigare teknikchef, bli styrelseledamot och delägare.

Läs mer: Investerarna om 2016: VR-hajp och nedåtrundor

Videokameran Briskeye – som enligt bolaget helt eliminerar den döda vinkeln – har redan lockat till sig kunder som amerikanska medieaktörer som Fox Sports och Bloomberg och poliskårer i Sverige, Abu Dhabi och Dubai.

PDcq1T3sO8Y

Användaren kan styra Briskeye-kameran med sina piltangenter för att se sig om på inspelningsplatsen.

”Det som är lite unikt med den här är att man tar 360 grader i en smäll”, säger Bo Pettersson.

Briskeye-kameran kommer att användas i tv-sändningarna av ATP-turneringen i tennis i Monte Carlo i april. Varje användare kommer då att kunna styra kameran vart de vill på stadion – mot spelaren, domaren, publiken eller upp mot himmelen – när som helst under matchen.

Läs mer: Miljarder till mystiska AR-bolaget Magic Leap

”Många system har roterande kameror som täcker ett område. Men i det här fallet så får man insidan på en sfär i ett skott. Det finns därmed ingen möjlighet att smyga sig på en sådan säkerhetskamera, för att nämna ett annat område”, säger Bo Pettersson, som var teknikchef för Hexagon mellan 2001 och 2014.

I Sverige kommer polisen att börja använda den kroppsburna videokameran för att övervaka supporterskaror vid idrottsevenemang under en prövoperiod som inleds i vår.

Tidigare har Briskeyes stillbildskamera använts för att dokumentera en svartklubb som förekom i Södertäljemålet, som rörde organiserad brottslighet och innefattade tre mord.

Läs mer: Googles VR-glasögon i papp har sålts i 5 miljoner exemplar

Nästa steg för Pre-View är en nyemission på mellan 20 och 30 miljoner kronor som ska stängas under våren. Tanken är att tre privata investerare – däribland Bo Pettersson – och ett riskkapitalbolag då blir delägare.

Pengarna ska gå till en internationell expansion med USA som huvudmarknad.

”Det är polisväsendet och broadcastingmiljön som är de primära målen”, säger vd Magnus Jansson.

Redan i dag förser Pre-view New York-polisen med sin teknik. Storarenan Madison Square Garden kommer också att testköra bolagets kameror under året.

Jag har varken högskole- eller gymnasieutbildning men har ändå hamnat här

Bolaget räknar med att tiodubbla sin omsättning till 22 miljoner kronor under 2017, enligt Magnus Jansson, som nu skönjar snabb tillväxt efter år av produktutveckling.

”Rätt produkt med rätt timing och hårt arbete är receptet. Jag har varken högskole- eller gymnasieutbildning men har ändå hamnat här. Man kan vara självlärd om man är tillräckligt envis och intresserad.”

Fotnot: Tidigare angav texten att bolaget räknar med att omsätta 22 miljoner kronor under 2016, vilket inte är fallet. Den siffran gäller för 2017.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera