Hoppa till innehållet

Högskolan banar vägen för Umeås startupbolag

Många av Umeås startupbolag har en sak gemensamt: kopplingen till Umeå universitet. 

Agneta Marell, vice rektor för samverkan och innovation vid Umeå universitet.
Agneta Marell, vice rektor för samverkan och innovation vid Umeå universitet.

Di Digital Startup Tour i Umeå går av stapeln tisdag den 11 oktober. Med start kl 16.00 kan du följa tävlingen live på digital.di.se.


 

Bolagen som startas i Umeå är till stor del tekniskt mogna. Trots att affärsidéerna sprider sig från video till molnbaserade plattformar har de ofta en nära relation till akademin.

Agneta Marell, vice rektor för samverkan och innovation vid Umeå universitet, ser universitetet som en betydande del i skapandet av en stark startupscen.

”Vi har en väldigt aktiv verksamhet för att stödja avknoppningsföretag via vårt innovationsstöd och många startups i Umeå har kopplingar till universitet”, säger Agneta Marell. 

Under årets tre första kvartal tog fyra techstartups i Umeå in total 5,8 miljoner kronor i kapital, enligt Nordic Tech List. Ett av dem är Dohi Entertainment (NTL) som drivs av serieentreprenören Emanuel Dohi. Han var även med och grundade it-bolaget Codemill 2007 och gick dessförinnan på Umeå universitet.

Läs mer: Sju skäl att hålla koll på Umeås startup-scen

Även företaget Sportswik (NTL), en sportapp för matcher och spelare på amatörnivå, har kopplingar till Umeå universitet genom grundaren Martin Wiklunds tidigare position som affärscoach på inkubatorn Uminova. Sportswik tog tidigare i år in kapital och fick TV4 som delägare.

Sportswik är även ett av de sju bolag som ska deltaga i Di Digitals Startup Tour, som gör sitt första nedslag i Umeå på tisdagseftermiddagen.


Läs även: Här är finalisterna till Startup Tour Umeå

Foto:


Förutom de universitetsägda inkubatorerna Uminova Innovation, Biotech Incubator samt Uminova Expression har staden även andra initiativ som företagsinkubatorn för unga bolag, BIC Factory.

”I en mindre stad som Umeå är universitet en jätteviktig motor för att ta fram ny kunskap”, säger Nils-Olof Forsgren, vd för Uminova Innovation.

Han anser att Umeå-borna har stor lojalitet till bolagen de arbetar för.

”I en mindre stad har vi också en väldigt stark ’vi’-känsla och lojalitet. Jag har jobbat på bolag både i Stockholm och i Silicon Valley och i de större städerna blir det på ett annat sätt. Det som är kul med Umeå är att det är en väldigt framåt stad.”

Samtidigt har forskningen på universitetet tillsammans med stadens politiker och näringsliv skapat ett bra klimat för att skapa nya bolag, enligt Nils-Olof Forsgren. 

”Om du ska lyckas bygga en stark startupscen måste staden i sig vara framåtsyftande. I Umeå finns det byggkranar överallt och det byggs mer än i andra mindre städer. Samtidigt har Umeå varit Europas kulturhuvudstad, vi är en väldigt akademisk och debatterande stad och har även mycket sport. Det finns mycket annat att göra vilket också skapar en vilja att förändra och förbättra.”

Enligt Agneta Marell kommer Umeå universitet att spela en viktig roll för Umeås startupscen även framöver:

”Vi har exempelvis breddat vårt stödsystem för att inkludera kulturella och konstnärliga näringar. För att lyckas är det också viktigt med ett nära samspel med andra offentliga aktörer och med näringslivet i Umeå.”

 


Di Digital Startup Tour i Umeå går av stapeln tisdag den 11 oktober. Med start kl 16.00 kan du följa tävlingen live på digital.di.se.

 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera