Hoppa till innehållet

Hon ska få europeiska startups att stanna i Europa

Europeiska startups ska slippa vända sig till riskkapitaljättar i Silicon Valley. Istället vill Europakommissionen samla ihop kapital till en och samma pott. ”Europeiska fonder är för små för att få stora institutionella investerare”, säger Dörte Höppner på Invest Europe.

Dörte Höppner, generalsekreterare för Invest Europe, vill se fler stora riskkapitalfonder i Europa.
Dörte Höppner, generalsekreterare för Invest Europe, vill se fler stora riskkapitalfonder i Europa.Foto: Mimi Billing

Dörte Höppner, generalsekreterare för paraplyorganisationen för riskkapital i Europa, Invest Europe, sägs vara en av de mest inflytelserika personerna i riskkapitalindustrin i Europa. Hon anser att bristen på stora fonder är ekosystemets akilleshäl.

”Vi behöver egentligen inte fler riskkapitalfonder utan Europas främsta utmaning är att få ett ekosystem med flera större fonder. Precis som med investeringar i techbolag så vill man inte bygga massvis av bra techbolag utan man vill bygga de som har potential att bli globala jättar”, säger Dörte Höppner under ett Stockholmsbesök.

”Det är samma sak med riskkapitalbolag. I dag ligger den genomsnittliga fonden på 60–70 miljoner euro och de är för små för att få stora institutionella investerare, som pensionsfonder och försäkringsbolag, att investera i dem.”

Europakommissionen satsar nu på en fond för fonder för att skruva upp kapitalflödet till europeiska startups.

Läs mer: EQT Ventures plockar pengar från European Investment Fund till nya miljardfonden.

Hon påpekar att mindre riskkapitalfonder behövs. Samtidigt vill Invest Europe se större fonder eftersom många europeiska techbolag möter problem att få in pengar när de går in i senare finansieringsrundor. Globala expansioner kräver ofta injektioner på hundratals till tusentals miljoner kronor. Det är oftast då som de europeiska riskkapitalbolagen inte räcker till.

Genom att skapa en aggregerad fond i Europa tror Invest Europe att man kommer kunna hjälpa fler techbolag att bli globala succéer.

Läs även: EQT Ventures-grundaren: "Vi tar för lite risk i Europa"

Då, resonerar man, skulle bolag som EQT Ventures, Creandum och Atomico kunna få in kapital till sina fonder från aktörer som stora utländska pensions- och försäkringsbolag eller regeringar via en mellanhand.

”Genom att den privata fonden för fonder får tillgång till kapital både från regeringar, som tidigare använt kapital till statliga subventioner, och genom att attrahera stora investerare som försäkringsbolag kommer de att kunna höja fondernas storlek i Europa. Förhoppningsvis kommer det att attrahera andra privata investerare och en dag kommer man inte behöva de statliga fonderna”, säger Dörte Höppner.

Idén om en samlad fond har fått medvind i Europa sedan Kanada nyligen införde ett liknande upplägg som ska gynna startupsektorn i landet.

”Vad som har gjorts i Kanada har hjälpt oss att sälja in det här i Bryssel. Nu är äntligen EU-kommissionären angelägen att få igenom detta och förhoppningsvis kommer ett beslut innan sommaren”, säger Dörte Höppner.

Man vill inte bygga massvis av bra techbolag utan man vill bygga de som har potential att bli globala jättar.

Dörte Höppner vill inte uppge en siffra för den europeiska fonden men säger att det finns olika åsikter om vilken storlek den bör ha. Hon argumenterar för att den inte får bli för stor.

”Den kommer självklart att vara stor men den behöver inte bli kolossal för vad händer då? Vi vill inte bygga en bubbla på egen hand. Den måste vara stor nog för att göra skillnad men den får inte bli så stor att den skapar för mycket likviditet för det skulle blåsa upp värderingarna”, säger Dörte Höppner.

Europa har samma BNP som USA men samtidigt ligger nivån på riskkapitalbolagens fonder på en femtedel av de som finns i USA, enligt the Economist.

Den europeiska marknadens storlek är samtidigt positivt på ett sätt, enligt Dörte Höppner. Hon tror inte att nedåtrundorna som de senaste månaderna har skett i Silicon Valley kommer att slå lika hårt i Europa.

”För att ha en sådan marknadskorrigering behöver man först ha en sådan marknad och det har vi inte i Europa. Eftersom USA ligger 15 år före oss när det gäller startups, tech och riskkapital så är situationen annorlunda där.”

Är det här ett bra tillfälle för Europa att försöka bli ett nytt Silicon Valley?

”Jag tror att vi behöver ha bättre självförtroende än så. Vi är Europa och vi är bra. Vi behöver inte bli Silicon Valley. Vi har Stockholm, Berlin, Helsingfors, Barcelona och London och vi har ett bra utbildningssystem och attraherar en fantastisk variation av människor.”

Läs även: Riskkapitalraset fortsätter i techsektorn

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera