Hoppa till innehållet

Hon ska göra Telia till ett internetföretag

Zound Industries, Spotify och Soundtrack Your Brand. På bara ett år har Teliasonera köpt in sig i tre omtalade startupbolag. Henriette Wendt är kvinnan bakom den pågående transformationen. “Vi letar efter fler strategiska investeringar”, säger hon.

Henriette Wendt är affärsutvecklingschef på Teliasonera
Henriette Wendt är affärsutvecklingschef på TeliasoneraFoto: Teliasonera

Teleoperatörernas roll på marknaden är under hård press. Priserna på mobildata pressas ständigt nedåt. Musik- och filmtjänster som Spotify och Netflix ställer samtidigt hårda krav på den underliggande infrastrukturen – och tvekar inte själva att ta bra betalt av användarna.

Det är just den rävsaxen som Henriette Wendt ska försöka lotsa Telia ut ur. Som affärsutvecklingschef har hon ett särskilt ansvar för strategi, innovation och förvärv.  Hon tillträdde i fjol från en liknande roll hos den schweiziska operatören Swisscom. 

“Vi behöver anpassa oss till ett landskap där vi inte bara konkurrerar med andra operatörer utan även med bolag som Google, Whatsapp och ibland även Apple”, säger Henriette Wendt.

Det är en insikt som redan tycks ha gett tydligt avtryck på telejättens verksamhet. I fjol köpte bolaget sju procent av hörlurstillverkaren Zound Industries för 30 miljoner kronor. I början av juni gjordes en uppmärksammad miljardinvestering i musiktjänsten Spotify, och så sent som i förra veckan stod Telia som huvudinvesterare när Spotify-kusinen Soundtrack Your Brand aviserade en ny finansieringsrunda på nära 90 miljoner kronor.

Föreställ dig en hårfrisör - varför ska ett sådant företag bry sig om att bli digitalt? Soundtrack Your Brand kan vara en del av svaret.

Investeringarna är en del av en strategi som går ut på att bredda Telias erbjudande bortom den traditionella bandbredden, berättar Henriette Wendt.

“Vi vill hjälpa både privatpersoner och företag att dra nytta av digitaliseringen. Föreställ dig en hårfrisör - varför ska ett sådant företag bry sig om att bli digitalt? Soundtrack Your Brand kan vara en del av svaret. På samma sätt som Spotify kan vara svaret för en privatperson”, säger Henriette Wendt.

Konkret handlar det om att erbjuda paket av tjänster ovanpå den traditionella bandbreddsaffären, både till företag och privatpersoner. Telia har under många år bundlat Spotify-prenumerationer med mobilabbonemang för privatpersoner. Många fler likartade drag är att vänta framöver.

“Den röda tråden är inte musik, även om det kanske ser ut så just idag. Vi vill skapa nya tjänster och erbjudanden, vilket i sin tur hjälper oss att bli en ny sorts teleoperatör”, fortsätter Henriette Wendt.

Partnerskap är en sak. Hur motiverar ni de investeringar ni gör?

“Små företag har en tendens att vara väldigt fokuserade, vilket är sunt. Men för att vi ska få deras mål att ligga i linje med våra krävs ibland ett extra incitament. En investering kan hjälpa till att få till den kursändringen”, säger Henriette Wendt.

Teliasonera hoppas kunna lansera fler partnerskap under hösten. Att det även blir fler investeringar i tillväxtbolag tar Henriette Wendt inte för omöjligt.

“Vi letar efter fler strategiska investeringar. Hälsa är ett område vi ser som väldigt intressant just nu”, säger hon.

Läs mer: Soundtrack Your Brand tar in 90 miljoner, Telia blir delägare

Läs mer: Telia köper in sig i Spotify

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera