Hoppa till innehållet

Hon ska hitta Zennströms nya Spotify 

Spotify-veteranen Sophia Bendz har rekryterats till Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico. Nu ska hon hitta Stockholms framtida miljardbolag.

Sophia Bendz rekryteras till Atomico.
Sophia Bendz rekryteras till Atomico.Foto: Filip Erlind

Sophia Bendz lämnade sin tjänst som global marknadsdirektör på Spotify i slutet av 2014 efter åtta år på musiktjänsten. Men redan innan dess hade hon börjat investera i andra bolag. 2011 gjorde hon en stor investering i ehandelsbolaget Tictail.

Nu har hon rekryterats som investeringsrådgivare på Skype-grundaren Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico

”Jag är i grunden en person som gillar att jobba i ett team så det tycker jag ska bli kul, sen är det framför allt för att jag vill lära mig av några av de bästa i branschen och det får jag möjlighet att göra här”, säger Sophia Bendz.

I sin nya roll kommer Sophia Bendz arbeta med marknadsföring, varumärkesstrategi och kommunikation samt hjälpa till att leta efter nya investeringsobjekt för Atomico i Stockholm. Det är inte hennes första roll som investeringsrådgivare. Sedan hon slutade på Spotify har hon varit baserad i USA där hon har arbetat som partner på det amerikanska ängelnätverket Beta Angels.

”För mig har inte varit så stora skillnader. Det handlar mest om att man träffar människor i olika sammanhang och att det kan leda till att man gör investeringar eller projekt tillsammans”, säger Sophia Bendz.

Läs även: Så förbereder Niklas Zennström sina startups för en IT-krasch

I samma veva som Sophia Bendz rekryterades till Atomico, anknöt sig flera andra tunga namn inom den globala startupvärlden till riskkapitalbolaget. Bland andra har Niall Wass, operativ chef på Uber, Supercell-grundarna Mikko Kodisoja och Ilkka Paananen, och Carter Adamson, tidigare på Skype och grundare av startupbolaget Rdio, rekryterats.

Atomico skriver i ett meddelande att de senaste rekryteringarna är en del av en satsning att växa i Europa och för att kunna erbjuda fler startupbolag investeringar från personer med erfarenhet av att ha grundat egna bolag. 

”Jag tror ju att det är entreprenörer som kommer förändra världen och här får jag chans att både jobba tillsammans med några av världens bästa entreprenörer och leta efter den nya generationens entreprenörer”, säger Sophia Bendz.

Läs även: EQT-grundaren: ”Vi tar för lite risk i Europa”

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera