Hoppa till innehållet

Hon slår ihop Siba och Netonnet – krattar för börsnotering

Sibas vd Susanne Ehnbåge blir även vd för systerbolaget Netonnet samt moderbolaget Netonnet Group. Bolagen, som tillsammans omsätter drygt 6 miljarder kronor, får en gemensam ledningsgrupp som ska förbereda en börsnotering i år.

Sibas Susanne Ehnbåge blir vd även för Netonnet.
Sibas Susanne Ehnbåge blir vd även för Netonnet.Foto: Sebastian Ekstrand/SIBA

”Det var självklart jätteroligt att få den här frågan och det var ingen tvekan för mig att tacka ja”, säger Susanne Ehnbåge.

Det har gått drygt fyra år sedan familjen Bengtssons holdingbolag Waldir köpte e-handelsjätten Netonnet. Under 2014 slog man ihop sitt förvärv med hemelektronikkedjan Siba under ett gemensamt moderbolag: Netonnet Group AB.

I maj i fjol kunde Di avslöja att familjen Bengtsson planerar att ta koncernen till Stockholmsbörsen nästa år.

Nu slår vi ihop detta och skapar en gemensam ledningsgrupp.

”Vi förbereder en börsintroduktion, men inga beslut har tagits om tidpunkt”, säger Roland Vejdemo, styrelseordförande för Netonnet Group.

Det senaste året har bolagen integrerats på en rad olika sätt. De har bland annat fått ett gemensamt centrallager i Borås. Vidare använder båda bolagen sedan länge Resurs Bank, som ägs till 45 procent av Waldir, för att erbjuda kunderna delbetalning.

Nu tar man nästa steg. Sibas vd Susanne Ehnbåge utses till vd för Netonnet och moderbolaget Netonnet Group, där hon tidigare varit vice vd. Hon ersätter Harald Ennen på båda posterna.

Läs mer: Så stöps Siba om för börsen

Enligt Roland Vejdemo ska detta ses som slutskedet i en sammanslagning av två systerbolag, som dock ska förbli separata varumärken mot kund. Två inköpsavdelningar blir en och ledningsgrupperna slås samman.

”Nu slår vi ihop detta och skapar en gemensam ledningsgrupp för Netonnet Group AB. Men vi har kvar våra två koncept. Siba är en omnikanal där man integrerar butik och webb och ger personlig service. Nettonnet kombinerar e-handel med lagershop. Det är självbetjäning för kunder som vet vad de vill ha”, säger han.

Susanne Ehnbåge tror att den största utmaningen blir att fortsätta ta bolaget framåt.

"Nu behövs nya mål för bolaget. Jag vill förstärka Siba och Netonnet. Netonnet står för den mekaniska försäljningen och Siba för den personliga. Vi ska fortsätta skilja dem åt och göra åtskillnaden tydligare", säger Susanne Ehnbåge som arbetat inom Sibakoncernen med olika chefsbefattningar sedan 2003.

De senaste åren har både Siba och Netonnet har lyckats vända verksamheten till vinst efter tunga år i en bransch som pressas av fallande priser och utländsk konkurrens.

Under 2014 redovisade Netonnet Group en omsättning på drygt 3,9 miljarder kronor och ett rörelseresultat på närmare 123 Mkr. Då är inte siffrorna för Siba inräknade efter fusionen som genomfördes sent på året.

För det brutna räkenskapsåret 2013/2014 omsatte Siba 2,6 miljarder kronor och redovisade ett rörelseresultat på drygt 28,6 Mkr.

Netonnet startade som en ren e-handelskedja 1999. Ett par år senare expanderade verksamheten även till fysiska butiker och i dag finns 16 plocklager runt om i Sverige, förutom ett inköpskontor i Kina.

Familjen Bengtsson har en lång historia i branschen bakom sig. Siba startade som en radiobutik i Göteborg i början av 1960-talet. Då var det Fabian Bengtssons farfar Folke Bengtsson som styrde bolaget.

När sonen Bengt Bengtsson tog över drog den stora expansionen igång. Han öppnade bolagets första stora butik vid Backaplan i Göteborg och sedan dess har Siba expanderat till ett tjugotal butiker runt om i landet, förutom verksamheten i övriga Norden.

Fabian Bengtsson tog över som vd 2001 men lämnade posten 2014.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera