Hoppa till innehållet

Hon startar hubb för musiktech hos Abba-stjärnan

Grace McCallum flyttade till Sverige från Australien för musiken. Nu är hon med och startar Sthlm Music City, en hubb för artister och entreprenörer intill Abba-muséet i Stockholm.

Grace McCallum är en av grundarna till Sthlm Music City, med Björn Ulvaeus Pop House som hyresvärd.
Grace McCallum är en av grundarna till Sthlm Music City, med Björn Ulvaeus Pop House som hyresvärd.Foto: Privat/TT/Abba Museum

Musikindustrin är mer förknippad med direktörer i skyskrapor än med entreprenörer i garage.

Sverige är dock ett undantag, med musiktechbolag Spotify (NTL), Soundcloud (NTL) och Soundtrack Your Brand (NTL) samt en rad andra mer eller mindre lyckade startupbolag inom området.

Tanken är att föra tech och musik närmre varandra

De kan bli fler, menar Grace McCallum och hennes medgrundare. Snart slår de upp dörrarna till Sthlm Music City, en sorts medlemsklubb där tanken är att musikskapare och entreprenörer ska kunna arbeta tillsammans.

Hyresvärd för det hela är Pop House, bolaget som till exempel driver Abba-museet och har Björn Ulvaeus i styrelsen. Den första hyresgästen är Mind Music Labs, vars smarta gitarr lockade riskkapital i slutet av 2016.

”Tanken är att föra tech och musik närmre varandra”‚ säger Grace McCallum, en av fem grundare till Sthlm Music City. I det övriga grundarteamet finns till exempel Sup46-ambassadören Sarah Herrlin och Björn Lindborg med ett förflutet inom MTG, Millicom och Warner Music.

Läs mer: Så rika är grundarna av miljardbolaget Soundcloud 

Det finns fler musiktechbolag att hämta ur Stockholm, menar Grace McCallum.

”Det finns enskilda företag som har varit mycket framgångsrika, som Spotify. Men om man pratar om musikindustrin som helhet finns det många aktörer som behöver tas in i det nya århundradet”, säger hon.

Hyran hos Sthlm Music City är relativt låg. Ett individuellt medlemskap i hubben kostar 1 250 kronor per månad, medan företag betalar 2 000 kronor per månad och person.

Sthlm Music City har hittills finansierats av sina grundare men söker nu 2 miljoner kronor i riskkapital som grundplåt. Därutöver söker grundarna kapital för att driva en accelerator som ska få musiktechbolag att växa.

Projektet är inte finansierat av Björn Ulvaeus bolag Pop House, enligt Grace McCallum.

”Vi samarbetar med Pop House och de erbjuder våra medlemmar vissa förmåner. Vi har en bra relation med dem”‚ säger Grace McCallum.

Läs mer: Soundtrack Your Brand i ny jätterunda

Själv kom hon till Sverige för två år sedan efter en tid som journalist på australiensiska ABC. Hennes ursprungliga mål var att etablera sig som soloartist men snart fann hon sig omsluten av huvudstadens techsektor.

Få utanför Sverige känner till landets framskjutna position inom tech och musik, insisterar Grace McCallum.

”Jag visste att Sverige överpresterade inom musik och innovation, men gemene man har inte någon aning att så mycket av musiken och tekniken vi konsumerar är svensk. Vi vill verkligen sälja in Sverige som huvudstaden för musiktech.”

Läs mer: Därför är data det nya guldet i musikbranschen 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera