Hoppa till innehållet

Hotmail-profil investerar i svenska Instabridge

Riskkapitalprofilen Tim Draper investerade tidigt i Hotmail, Skype och Tesla. Nu faller valet på svenska Instabridge, som mottar en investering på 8,4 Mkr.

Instabridges grundare: Erik Tigerholm och Niklas Agevik.
Instabridges grundare: Erik Tigerholm och Niklas Agevik.Foto: Instabridge

Det är en av Silicon Valleys allra största riskkapitalister som investerar i den svenska wifi-delningstjänsten Instabridge (NTL).

... fordonet för en lyckligare, mer sammankopplad värld.

Tim Draper investerade i Hotmail 1995 och sålde tjänsten till Microsoft två år senare. Hans portfölj omfattar även Tesla och Tesla-chefen Elon Musks rymdföretag Space X, liksom den kinesiska sökjätten Baidu och lagringstjänsten Box.

Efter att ha investerat i Skype i ett tidigt skede för drygt tio år sedan gör Tim Draper nu sin andra svenska investering. När han ringer säger man inte nej, enligt Instabridges ena grundare Niklas Agevik.

”Han blev introducerad för oss via någon kontakt i Silicon Valley”, säger han.

”Det här var inte några pengar som vi planerade att ta in, utan det var en bra person som vi ville knyta till oss. Då bestämde vi att göra denna runda.”

Foto:

Instabridges app lagrar information om och inloggningsuppgifter till miljontals wifi-nätverk.

Instabridge har beskrivits som ett ”sim-kort för wifi”.

Appen lagrar information om miljontals gratis wifi-nät världen över och sparar även inloggningsuppgifterna. Den som befinner sig utomlands och behöver uträtta något på internet slipper alltså leta upp ett trådlöst nätverk eller ansluta sig via mobildata.

Vi bygger communities av personer som delar wifi.

Men Instabridges främsta målgrupp är användare som inte ens har mobildata att tillgå.

”Jag förväntar mig att Instabridge blir fordonet som låter miljarder människor få tillgång till internet och bygga en lyckligare, mer sammankopplad värld”‚ säger Tim Draper i ett uttalande.

Hittills har Instabridge tagit in drygt 32 miljoner kronor i riskkapital, enligt Nordic Tech List.

Bolaget har namnkunniga delägare som svenska Creandum och Moor samt Balderton Capital och Swisscom ventures. Den nya finansieringsrundan, där även Balderton Capital och några av tjänstens affärsänglar deltar, möjliggör nya rekryteringar.

”Vi kan börja rekrytera inför en B-runda redan nu. Men i praktiken behåller vi de planerna vi redan har”, säger Niklas Agevik.

När Balderton Capital och Moor i höstas tillsköt 25 Mkr hade Instabridge en miljon användare. I dag är den siffran dubbelt så hög. Bolaget gjorde ett nollresultat under 2015. Inte heller under 2016 kommer Instabridge att tjäna pengar, utan fokus hamnar på användartillväxt.

Läs mer: Miljoninvestering ska ta Instabridge ut i världen

Det finns dock en plan för lönsamhet, även om Niklas Agevik inte vill uppge när tjänsten ska börja generera vinst.

”Alla ska få tillgång till internet och vi ska hjälpa folk att använda internet. Vi rekommenderar andra appar inom vår app, såsom tjänster för att söka jobb eller liknande. Man kan kalla det för relevant och riktad reklam”, säger han.

Instabridge har under det senaste året expanderat i Sydamerika. Affären bygger på att föra samman användarna, som till exempel tävlar om att lägga till flest gratisuppkopplingar för att hamna så högt som möjligt på appens topplistor.

I mångmiljonstaden Sao Paulo i Brasilien dök nyligen omkring 200 av Instabridges användare upp till en spontan meetup, säger Niklas Agevik.

”Vi bygger communities av personer som delar wifi. Det har vi gjort på ett föredömligt sätt i Sydamerika och framförallt i Brasilien”, säger han.

Fotnot: Tidigare angav denna artikel att Tim Draper grundade Hotmail. Så är inte fallet. Han investerade tidigt i det som skulle bli Microsofts emailtjänst.


Läs även:

Foto:

Superinvesteraren: ”Leverera värde, inte höga värderingar”

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera