Hoppa till innehållet

Hud-appen First Derm fyller på kassan

Vinnova bidrar med en halv miljon kronor till det svensk-amerikanska medtechbolaget First Derm. Bolaget, som använder kameran i en vanlig smartphone för att utfärda remisser inom hudvården, hoppas ta in 25-90 Mkr i en a-runda till hösten.

Alexander Börve, vd och grundare på First Derm, med en app för hudbesvär.
Alexander Börve, vd och grundare på First Derm, med en app för hudbesvär.

Medtechbolaget First Derm startades 2014 i San Francisco med idén att låta patienter fotografera sina hudbesvär med en vanlig smartphone och skicka in dem för en första utvärdering. Det vanligaste resultatet är att First Derm rekommenderar ett receptfritt läkemedel, eller hjälper användaren med en första remiss till en läkare eller specialist inom hudvården.

”Man kan ofta få tid hos en lokal hudläkare inom några veckor, istället för att det ska behöva ta flera månader. Tjänsten kostar mellan 250 och 500 kronor, beroende på hur snabbt man vill få svar”, förklarar Alexander Börve, vd och grundare på First Derm (NTL).

Han tillägger att bolaget redan bedömt över 20 000 fall och upptäckt fall av hudcancer, trots att verksamheten än så länge sker i liten skala. First Derm har i dag huvudkontor i San Francisco, med har även kontor i Stockholm och Göteborg. Alexander Börve är själv från Norge, men han har studerat vid Lunds universitet och jobbat som ortoped på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

Läs mer: Så högt värderas Min Doktor

First Derms tjänst testas idag i liten skala i Sverige. Nu går Sveriges innovationsmyndighet Vinnova in med 500 000 kronor i form av ett bidrag.

”Bidraget ska användas för att undersöka möjligheterna att skicka egenremisser från vår app eller sajt”, förklarar Alexander Börve.

Sedan starten har First Derm tagit in knappt 5 miljoner kronor från vänner och familj. Men Alexander Börve hoppas ta in ytterligare 25-90 miljoner kronor i en så kallad a-runda till hösten.

”Vi talar med investerare i Silicon Valley, London, Stockholm, Göteborg och Hong Kong. Målet är att hitta investerare med god kunskap inom hud och hälsa”, säger han.

De vanligaste fallen som First Derm tar emot är intima hudproblem, generella problem som insektsbett och utslag hos barn och vuxna samt misstänkt hudcancer. Användaren är anonym och behöver ej registrera konto för att använda tjänsten.

Tjänsten finns tillgänglig på svenska, engelska, franska, spanska, kinesiska och italienska.

NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas med investerarna och bolagen på den nordiska techscenen.

Läs mer: Halv miljard till digital vård 2016
Foto:
Medtech-bolaget Amra, med vd Tommy Johansson, tar hem förstapriset vid Di Digital Startup Tour i december 2016.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera