IBM storsatsar på blockchain-tekniken

Driftavbrott stor risk för många företag SPONSRAT AV Coromatic

Fjellner: ”Peter Sunde sätter svenskt rekord i hyckleri”

Snapchat tar in 15 miljarder (!)

Paradox planerar att ta steget in i Kina

IBM storsatsar på blockchain-tekniken

Blockkedjan är den teknik som ligger till grund för den virtuella valutan bitcoin.
Blockkedjan är den teknik som ligger till grund för den virtuella valutan bitcoin.
IBM håller på att bli ett av de största företagen inom blockkedjetekniken som bland annat används för att genomföra transaktioner inom den digitala valutan bitcoin, skriver Wall Street Journal. Flera svenska storbanker satsar just nu på tekniken.
Facebook
Twitter
E-post
Öka textstorlek

Efter en lång period av skepsis ser både bankvärlden och de traditionella it-konsulterna ut att omfamna blockkedjan, den teknik som ligger till grund för bland annat den virtuella valutan bitcoin.

Läs mer: Nordea går med i blockchain-samarbete

Di Digital har tidigare kunnat berätta om hur svenska storbanker som SEB och Nordea satsar på tekniken. Nu skriver Wall Street Journal att it-jätten IBM håller på att bli ett av de största företagen inom blockkedjetekniken. Under tisdagen väntas IBM presentera en satsning där man tagit fram ett open source-projekt kallat Hyperledger.

Läs mer: Sex skäl till att blockchain kan revolutionera bankvärlden

Utöver Hyperledger kommer IBM att lansera nya tjänster där mjukvaruutvecklare kan skapa tjänster med hjälp av blockkedjan, bland annat för enheter med rfid-taggar. På så sätt kommer företag med stora datacenter enklare kunna lokalisera leasad utrustning i sin maskinpark.

Läs mer: Storbanker satsar halv miljard i bitcoin-teknik

IBM ska även upprätta mindre utvecklingscenter under namnet IBM Garages i en rad världsstäder där kunder kan komma in och experimentera med dess mjukvara inom blockkedjan. Bland IBM:s kunder finns börserna i London och Japan som just nu utvärderar olika sätt att använda sig av blockkedjan i sina verksamheter.

Finwire / Di Digital

Facebook
Twitter
E-post