Annons
Michael Marriot, analytiker på Digital Shadows.

Insiderhandel hett ämne på skumraskwebben

En Volvo XC90 utrustad med Ubers teknik för självkörande bilar. Foto: Uber

Här är de svenska bolagen som tjänar på en förarlös framtid

Erika Eliasson, chef för investerarrelationer på Lendify.

Lendify tar in 20 miljoner från hemlig investerare

Innspires vd Martin Chevalley vill byta ut boxarna mot sin kabel.

Hans startup vill förbättra hotellvistelsen – tar in 20 miljoner

Elon Musk, vd och medgrundare på Tesla.

Tesla i avtal om produktion i Kina

Missa inget! Sveriges bästa tech-och startupnyheter direkt i mejlen:

Insiderhandel hett ämne på skumraskwebben

Michael Marriot, analytiker på Digital Shadows.
Michael Marriot, analytiker på Digital Shadows.
Aktiehandel diskuteras flitigt på det så kallade dark web, och på senare tid har specialiserade forum vuxit fram där användarna köper information som ofta läckt från missnöjda anställda. Det varnar ett brittiskt IT-säkerhetsbolag för, som har undersökt ämnet.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Insiderhandel blir ett allt hetare ämne på det så kallade dark web, en del av internet man inte kommer åt utan särskild mjukvara eller autentisering. Det varnar det brittiska IT-säkerhetsföretaget Digital Shadows för, efter att ha undersökt frågan.

Bolaget, som backas finansiellt av bland annat riskkapitalbolaget Trinity Ventures, indexerade innehållet på dark web och sökte efter ord och begrepp, till exempel 'insider information' och 'insider trading'.

För 2016 fick de upp 2 000 träffar. Som en jämförelse dyker ordet 'football' upp strax över 1 000 gånger på de kända dark web-sajter där brottslig verksamhet diskuteras. Företaget kompletterade datainsamlingen med manuell infiltrering av forum på dark web.

Läs även: Säkerhetslegendaren: Ditt företag måste in på dark web

Michael Marriot som är analytiker på Digital Shadows och den som har ansvarat för studien menar att det blir allt vanligare att kursdrivande insiderinformation säljs på nätets mörkare delar.

Den senaste tiden har dessutom specialiserade forum för insiderhandel vuxit fram på dark web. 

”Det finns många inlägg där folk söker eller erbjuder information för en kostnad. Men folk är skeptiska till påståendena och de här forumen jobbar på att utveckla trovärdiga rykten", säger han till Di Digital.

Betalningen sker vanligtvis med kryptovalutan bitcoin.

För att bli medlem i forumen måste man ofta ansöka och genomgå en intervju med administratörer eller betrodda medlemmar. Enligt Michael Marriot kan medlemskap på vissa forum kosta 250 dollar i månaden, eller motsvarande drygt 2 200 kronor. Unik information kan säljas styckesvis för motvarande över 4 400 kronor Betalningen sker vanligtvis med kryptovalutan bitcoin.

Han berättar bland annat om ett fall där en vd avgick, vilket basunerades ut på dark web och visade sig stämma, innan nyheten kommunicerades.

Vad det gäller bolagen som diskuteras verkar användarna inte ha någon preferens för särskilda sektorer.

"Men de föredrar stora bolag. Gärna sådana som är i begrepp att köpa eller slås ihop med ett annat bolag. Företag som sysslar med hälsovård och finansiella tjänster verkar särskilt populära.”

Vilka är det som säljer insiderinformation?

”Ofta är det missnöjda före detta anställda. Det kan vara lönsamt att läcka uppgifter. Det är vanligare än hackers. Det finns också anställda som råkar dela med sig av information som är användbar. De kanske råkar berätta vilken mjukvara de använder eller vad de ansvarar för.”

Men Michael Marriot vill inte överdriva betydelsen av dark web.

”Det är inte stort jämfört med vanliga webben, ungefär 30 000 sajter. Och de har inte monopol på den här sortens verksamhet, det finns stängda forum på den vanliga webben där liknande saker diskuteras.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post