Hoppa till innehållet

Inte ens Trump kan krascha köpfesten – svenska exits går mot rekord

De amerikanska techbolagen har samlat på sig enorma kassor utomlands som Donald Trump vill ha hem till USA genom en form av skatteamnesti. Det skulle kunna slå mot svenska techbolag som hoppas att bli uppköpta av pengastinna amerikaner.

USA:s president Donald Trump vill sänka skatten på utländskt kapital från 35 till 10 procent, för att få hem de enorma summor som techbolagen har utanför USA.
USA:s president Donald Trump vill sänka skatten på utländskt kapital från 35 till 10 procent, för att få hem de enorma summor som techbolagen har utanför USA.Bild: Andrew Medichini/TT

Hösten 2014 slog en bomb ned i tech-Sverige. Den amerikanska mjukvarujätten Microsoft förvärvade då det svenska spelbolaget Mojang för motsvarande 18 miljarder kronor.

Läs mer: Han är hjärnan bakom Mojang-affären

Idag är USA en extremt viktig exitmarknad för svenska bolag

I över ett decennium har tongivande amerikanska techbolag så som Apple, Google och Microsoft varit några av de flitigaste köparna av svenska techbolag.

Senast var det Google och Microsoft som i januari förvärvade Umeåbolaget Limes Audio (NTL) och respektive 3d-bolaget Donya Labs (NTL) från Linköping.

”Idag är USA en extremt viktig exitmarknad för svenska bolag. Det bygger till viss del på att uppköparna har stora skattekistor utanför USA”, säger Björn Bergström (NTL) som är investment manager på stiftelsen Industrifonden (NTL).

Jämför bolåneräntor ¬– från 1,25% (extern tjänst)

Enligt analysfirman Capital Economics har amerikanska bolag motsvarande 23 000 miljarder kronor i utlandet som de undviker att ta hem av skattemässiga skäl.

Läs mer: Enorma pengar att hämta hem

Apple, som har den största utländska kassan, motsvarande 2 000 miljarder kronor, skulle kunna köpa över 15 Spotify för pengarna.

Det är absolut ett scenario som är mindre positivt än dagens

Men de här pengarna vill president Donald Trump få hem till USA genom ett förslag att sänka skatten på utländskt kapital från 35 till 10 procent.

”Om en president skulle ge en skattelättnad för att plocka tillbaka kassorna till USA så är det inte längre självklart att de här bolagen skulle vara lika intresserade av att köpa svenskt”, säger Björn Bergström.

De här bolagen drivs av att hitta det bästa bolaget med det bästa teamet

Daniel Blomquist som är operativ partner på riskkapitalbolaget Creandum är dock inte särskilt orolig över en eventuell skattepåverkan.

”Det kan ha en effekt, men jag tror att den är på marginalen. Men det är absolut ett scenario som är mindre positivt än dagens”, säger han.

I grunden ser han nämligen en annan dynamik som viktigare för att förklara den senaste tidens amerikanska förvärvsiver än viljan att köpa så billigt som möjligt.

Läs mer: Bäddat för köpfest – därför kan 2017 slå rekord

”De här bolagen drivs av att hitta det bästa bolaget med det bästa teamet. Det är viktigare än huruvida de kan dra nytta av eventuella skattemässiga effekter. Så länge Norden fortsätter att ta fram startupbolag i världsklass kommer intresset från USA att fortsätta att vara stort.”


Svenska exits på rekordnivåer:

Förra året slog antalet försäljningar och noteringar av svenska teknikbolag rekord med 61 stycken. 2017 har inletts i ett ännu högre tempo med hittills 41 exits. 

Bolagen med mest pengar utomlands (miljarder kronor):

Apple: 2 000
Microsoft: 1 000
Cisco: 540
Oracle: 500
Alphabet: 400
Källa: Moody’s

Svenska bolag som köpts upp av amerikanska techjättar (urval):

Microsoft köp av 3d-bolaget Donya Labs 2017: Okänd summa
Googles köp ljudteknikbolaget Limes Audio 2017: Okänd summa
Facebooks köp av virtual reality-bolaget 13th Lab 2014: 220 miljoner kronor
Microsofts köp av spelbolaget Mojang 2014: 18 miljarder kronor
Apples köp av mobilteknikbolaget Algotrim 2013: Okänd summa
Microsofts köp av kommunikationsbolaget Skype 2011: 53 miljarder kronor
Googles köp av ljudteknikbolag Global IP Solutions 2011: 595 miljoner kronor
Apples köp av ansiktsigenkänningsbolaget Polar Rose 2010: Okänd summa

Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera