Hoppa till innehållet

Investerar 300 Mkr i startups åt Chalmers Ventures

Marcus Bäcklund blir ny investeringschef på Chalmers Ventures som ska investera 300 Mkr i startupbolag de kommande tio åren. Bäcklund var en av förgrundsgestalterna under dotcombubblan och är förknippad med härdsmältor som Cell Network, Neonode och Voddler.

Marcus Bäcklund, chefsinvesterare, Chalmers Ventures.
Marcus Bäcklund, chefsinvesterare, Chalmers Ventures.

Företagsacceleratorn Chalmers Ventures sticker ut hakan och rekryterar den kontroversiella it-profilen och riskkapitalisten Marcus Bäcklund till rollen som chefsinvesterare, eller Head of Investment. Han blir därmed ansvarig för att investera 30 Mkr om året i startupbolag i tio år.

”Marcus Bäcklund har en fantastisk erfarenhet både som entreprenör och investerare. Då går det både bra och dåligt. Vi ser hans motgångar som viktiga lärdomar. I Sverige är vi inte lika vana att se nederlag på det sättet, så som man gör i USA”, säger Linnéa Lindau, vd för Chalmers Ventures.

Marcus Bäcklund började sin karriär just på Chalmers i Göteborg. Men han är främst känd som en av förgrundsfigurerna under it-bubblan kring millennieskiftet, tillsammans med Johan Staël von Holstein, Jonas Birgersson och Christer Sturmark.

I slutet av 90-talet var han känd som it-entreprenören som gjort resan från en soptipp i Korea till vd för den hajpade internetkonsulten Cell Network, med Jan ”SAS-Janne” Carlzon som ordförande. Bolaget fusionerades med it-konsulten Mandator, men sedan gick utför för Cells internetkonsultverksamhet.

”Jag vet hur lätt det är att svepas med av de första positiva stegen och hur svårt det sedan är att bibehålla farten i ett startup. Jag har sett andra göra den här resan så många gånger, jag har gjort den själv, och nu hoppas jag mina egna erfarenheter kan komma andra entreprenörer till nytta”, säger Marcus Bäcklund idag.

Efter motgångarna med Cell Networks blev Marcus Bäcklund riskkapitalist och sedermera vd för den svenska mobiltillverkaren Neonode mellan 2003 och 2005. Bolaget sålde mobiler med pekskärmar men klarade inte konkurrensen och begärdes i konkurs i slutet av 2008. (Neonode återuppstod dock många år senare som ett Nasdaqbolag inom pekskärmsteknik och patent.)

De senaste åren har Marcus Bäcklund främst varit känd som mannen bakom filmsajten Voddler, som på senare år krossats av aktörer som Viaplay och Netflix. Efter sju år av raka förluster, och över 200 miljoner kronor i investerat kapital, lämnade Marcus Bäcklund Voddler i början av 2015 och bolaget ansökte om rekonstruktion i mars i år.

Läs mer: Marcus Bäcklund lämnar filmfiaskot

Voddlers största investerare var riskkapitalbolaget Deseven, med Marcus Bäcklund och en rad it-profiler från det sena 90-talets it-bubbla bland ägarna. Och det är just erfarenheten med Deseven som Chalmers Ventures lyfter fram som Bäcklunds främsta merit.

På frågan vad Marcus Bäcklund lyckats bäst med svarar Linnéa Lindau ”uppbyggnaden av Cell Networks och flera av hans investeringar med Deseven.”

Läs mer: Chalmers slår ihop sitt inkubator- och investeringsprogram

Deseven är dock ett vilande bolag idag, utan vare sig hemsida eller medarbetare.

”Vi har delat ut våra gemensamma investeringar och har inga anställda längre. Men vi har fortfarande kontoret på Hamngatan kvar och där sitter flera av de bolag vi har investerat i", säger Marcus Bäcklund.

Han betonar att Deseven har gjort många framgångsrika exits.

”Vi har investerat i vindkraftsbolaget O2 som var en mycket lyckad investering. Vi gjorde även en total turnaround av Connecta som var mycket lyckad. Vi sålde även mobiloperatören Campus Mobile till Vodafone, e-sportbolaget ESN till Electronic Arts och tillgångsförvaltningsbolaget Trema till Carlyle och Deutsche Bank”, säger Marcus Bäcklund som nu alltså får 300 friska miljoner att investera i unga startups.

Chalmers Ventures investerar enligt en princip som bygger på tre faser:

Den första fasen går ut på att investera mellan 300.000 och 500.000 kronor i 20 bolag per år. Av dessa får mellan 5-7 bolag per år ytterligare upp till 2 Mkr i en andra runda. I en tredje fas kan Chalmers Ventures investera upp till 15 Mkr per bolag i 1-2 bolag om året. Dessa investeringar ska i regel ske tillsammans med andra riskkapitalbolag.

”Marcus blir ansvarig för fas två och tre. Fas ett tar våra coacher hand om”, säger vd Linnéa Lindau.

Marcus Bäcklund tillträder tjänsten den första januari 2016 och kommer ha sitt kontor hos Chalmers Ventures på Stena Center i Göteborg.

Chalmers Ventures är ett helägt dotterbolag till Chalmers Tekniska Högskola.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera