Hoppa till innehållet

Investerardoldis tar in 3,7 miljarder – har ögonen på tech-Sverige

Kreos Capital, med kopplingar till miljardbolag som Bookatable och Delivery Hero, tar in rekordhöga 3,7 miljarder kronor i en ny fond. Bolaget har kontor i Stockholm och räknar med "ett par" svenska tech-investeringar i år.

Mårten Vading, medgrundare och partner på Kreos Capital med kontor i samma byggnad som Riche nära Stureplan i Stockholm.
Mårten Vading, medgrundare och partner på Kreos Capital med kontor i samma byggnad som Riche nära Stureplan i Stockholm.Foto: Kreos Capital, Maria Holmen.

Intresset för den europeiska tech-sektorn är fortsatt hög. Nu tar Kreos Capital in rekordhöga 3,7 miljarder kronor (400 miljoner euro) i en ny fond.

”Det här är den största growth debt fonden i Europa och Israel”, säger Mårten Vading, partner på Kreos Capital i Stockholm.

Kreos Capital startades i London för 18 år sedan och har sedan dess öppnat kontor i Tel Aviv och Stockholm. Bolaget investerar främst i teknik och life science. Men till skillnad från riskkapitalbolagen köper man inte andelar i bolagen, utan erbjuder lån istället.

”Vi har investerat 400 bolag sedan 1998 och samarbetat med alla större vc- och growth equity fonder i Europa och Israel”, säger Mårten Vading.

Som exempel med bäring på Norden nämner han Verdane Capital, Northzone, Creandum, Industrifonden, Atomico och Rocket Internet.

Just nu har man inga svenska teknikbolag i portföljen. Men Kreos har lånat pengar till åtskilliga bolag med Sverigekoppling tidigare.

Bland dessa kan nämnas Delivery Hero, med svenska Niklas Östberg som medgrundare, tyska Mister Spex med svenska Lensstore, och Lovefilm, med kopplingar till svenskgrundade Boxman.

Läs mer: Delivery Hero siktar mot börsen i höst

Det färskaste exemplet är Bookatable, som nyligen såldes till franska Michelin för cirka en miljard kronor, enligt uppgift till Di Digital.

En av grundarna bakom Bookatable är krögarkungen PG Nilsson som bland annat äger den legendariska krogen Riche på Birgerjarlsgatan i Stockholm. Kreos Capital råkar ha sitt kontor i samma byggnad.

”Men det finns ingen koppling. Vår investering i Bookatable gjordes från London”, skrattar Mårten Vading.

Läs mer: Tripadvisor fick nobben i miljardstrid om Bookatable

Han spår att fondens kapital ska investeras inom 2-3 år.

”Vi ska investera cirka 1,5-2,0 miljarder kronor per år, varav cirka 10 procent i Norden. Merparten av de investeringarna blir i Sverige”, säger Mårten Vading.

Mellan tummen och pekfingret bidrar Kreos således med cirka 100 Mkr om året i lån till den svenska tech-marknaden.

Mårten Vading tror att Kreos Capital går in i ”ett par” svenska tech-bolag i år. En affär ser ut att bli klar inom en snar framtid.

”Vi ska investera i ett moget, internetbasserat mediebolag i Sverige. Mer än så kan jag inte säga just nu”, säger han.

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera