Hoppa till innehållet

Investerarna flockas kring de nordiska vc-fonderna

Investerarna flockas kring internetföretagen. Inom kort väntas flera svenska riskkapitalfirmor stänga nya fonder med miljarder att investera.

”Norden har stärkt sitt varumärke och nu kommer kapitalet”, säger Katja Bergman, partner på riskkapitalbolaget Moor.  

Foto: Thinkstock

De svenska riskkapitalbolagen som investerar i unga teknikföretag har haft ett lysande årtionde. År 2006 var riskkapitalbolaget Northzone störst i Norden med en fond på 1,6 miljarder kronor. Tack vare fondernas framgångar lockas nu allt fler att satsa allt mer. Såväl institutionella investerare som pensionsfonder och rika privatpersoner ökar insatserna. Northzones senaste fond, som stängde i december 2014, tog in 2,6 miljarder kronor – en miljard mer än 2006.

Statliga Almi invest stängde sin nya fond precis innan semestrarna. 1,2 miljarder kronor i offentligt kapital ska nu satsas på teknikbolag i tidiga faser.

”Alla beslut är på plats i våra 8 delfonder. Vi börjar investera från 1 oktober med extra fokus på såddinvesteringar”, säger Mikael Karlsson, vd för Almi Invest.

Riskkapitalbolaget Eequity, där Antonia Ax:son Johnson är delägare, håller också på att stänga en ny fond, som kommer att bli bolagets största hittills. Eequity startades 2010 och har gjort en rad framgångsrika investeringar inom ehandel. Något som uppenbarligen verkar ha fått investerarna intresserade. 

Riskkapitalbolaget Spintop Ventures stängde sin nya fond innan sommaren. Hur mycket pengar de tagit in i fonden vill de inte avslöja men de är betydligt mer än i den första ”pilot-fonden”.

”Vår nya fond är knappt tio gånger större än den förra. Vi kommer att göra 12-15 investeringar och ha utrymme för mer följdinvesteringar”, säger Mats Johansson partner på Spintop Ventures.

 

Det är kul att se att Norden börjar likna det man sett under åratal i Silicon Valley. 

 

Spintop Ventures har investerat ibland annat Mysql-grundarnas nya projekt MariaDB och skånebolaget Sprinkle.

”Det är kul att se att Norden börjar likna det man sett under åratal i Silicon Valley. Det flyttar hit talanger för att jobba på de stora bolagen, sen startar de avknoppningar. Det skapar goda möjligheter till investeringar och bådar gott för Sverige”, säger Mats Johansson.

Den mest omtalade nya fonden, och den hemligaste, är det Wallenbergsägda riskkapitalbolaget EQT:s nya teknikfond. EQT rekryterade serieentreprenören Hjalmar Winbladh i början av året och det ryktas om att EQT till hösten kommer att stänga en fond med upp till 5 miljarder kronor för investeringar i teknikbolag.

Men även om många nu håller på att stänga sina fonder för investeringar så tillkommer det nya. Riskkapitalbolaget Moor, som startats av Angry Birds-grundaren Kaj Hed, meddelade nyligen att de håller på att ta in kapital till en ny fond.

Katja Bergman, partner på Moor, ser ett ökat intresse bland såväl institutionella investerare som mindre ”family offices” för att investera i riskapitalfonderna.

”Det är inte längre en fråga om man ska investera utan hos vem man ska göra det. Det är investerare som vi aldrig hade hört något från för två år sedan som hör av sig”, säger hon och tillägger att intresset ökat även utanför Norden.

”Amerikanska och asiatiska investerare hör av sig. Det har kommit värdefulla digitala bolag från Norden de senaste åren, regionen har stärkt sitt varumärke och nu kommer kapitalet”, säger hon

Moor räknar med att deras nya fond kommer att ligga någonstans mellan 400-800 Mkr.

”Vi hoppas resa fonden ganska snabbt och räknar med att stänga innan årsskiftet”, säger hon. 

Läs mer: Riskkapitalvintern närmar sig

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera