Hoppa till innehållet

IoT-bolaget Talkpool siktar på notering

Talkpool, med Ericsson som en viktig kund, förbereder sig för att ta klivet in på börsens småbolagslista First North.
”Vi hoppas att det ska ge extra drag i tillväxten”, säger vd Erik Strömstedt till Di på mobilmässan i Barcelona.

REDO FÖR BÖRSEN. Talkpools vd Erik Strömstedt och ordförande Magnus Sparrholm.
REDO FÖR BÖRSEN. Talkpools vd Erik Strömstedt och ordförande Magnus Sparrholm.Foto: Love Strandberg

Talkpool hjälper jättar som Ericsson och Nokia att planera, bygga och driva telekomnätverk. Bolaget grundades 2001 av ordförande Magnus Sparrholm och i fjol landade omsättningen på 10 miljoner euro, omkring 95 miljoner kronor.

”Vi har vuxit med 20 procent i snitt under de här åren och alltid gått med vinst”, säger Erik Strömstedt som kom in i bolaget ett år efter det grundades.

”Sedan ett år tillbaka kör vi även en startup inom internet of things, där vi har fått ett antal order och redan byggt ett antal nät.”

När det gäller internet of things är det som att det är vi som säljer spadarna i Klondike.

Enligt ordförande Magnus Sparrholm, som är majoritetsägare, jobbar bolaget nu mot en listning på First North som han räknar med kan ske snart. Han vill inte specificera hur mycket pengar bolaget planerar att ta in, mer än att det rör sig om ett tvåsiffrigt miljonbelopp.

Vad ska ni använda pengarna till?

”Tillväxt och förvärv. Vi ser en poäng med att kunna förvärva bolag med egna aktier. Vi hoppas att det ska kunna ge en hävstångseffekt och också ge ett bättre driv hos lokala partner som blir delägare.”

Bolagets orderbok uppgick till 12 miljoner euro vid årsskiftet, varav cirka 10 procent omfattar kontrakt inom internet of things.

Enligt Magnus Sparrholm har Talkpool, som har huvudkontor i Schweiz och 150 medarbetare, byggt den här typen av nät i Italien, Tyskland, Portugal, Norge och håller på att bygga i Sverige.

”De senaste åren har det varit tuffa förhandlingar och inte så lätt att tjäna pengar. När det gäller internet of things är det som att det är vi som säljer spadarna i Klondike. Vi är en av få aktörer med både konkreta lösningar och kundavtal på plats.”

Lönsamheten för bolaget ligger i dag kring 5 procent på rörelsenivå. Men det finns förhoppningar om att satsningen på internet of things ska lyfta den siffran.

”Inom det här området handlar det om helt nya kunder”, säger Erik Strömstedt.

Bolaget har anlitat Remium som rådgivare för att undersöka förutsättningarna för en listning.

Innehåll från Stena RecyclingAnnons

Cirkulär IT-satsning minskar klimatavtrycket

Nu storsatsar Stena Recycling i Sverige med sitt reuse-erbjudande – återbruk av IT-produkter. Bolaget har kapacitet att hjälpa små som stora företag med att förlänga livslängden på alla typer av IT-produkter.

– Elektronikavfall är den snabbast växande avfallsströmmen globalt. Det vill vi bidra till att ändra på. Eftersom vi hanterar både återbruk och återvinning i våra egna processer ger vi företag full koll på spårbarheten, genom produktens hela livscykel. Det ger fördelar i omställningen till cirkulära affärsmodeller, säger Lars Håkansson, Head of Reuse och ansvarig för cirkulära IT-tjänster på Stena Recycling.

Stena Recycling erbjuder företag en komplett lösning för återbruk av datacenter, lagringsutrustning, servrar och workplace IT. I tjänsten ingår allt från hämtning och säker radering av data till återbruk – och återvinning i de fall det krävs. 

Upptäck Stena Recyclings cirkulära IT-tjänster  

För cirkulär IT märks en stadigt ökad efterfrågan, inte minst när det gäller återbruk av datacenter. 

– Vi har en unik produktexpertis och vi både köper företags utrustning och erbjuder företag att köpa återbrukad och testad IT, till bra priser genom oss, säger Lars Håkansson. 

I satsningen ingår ett specialistteam på ett tiotal personer som alla har specialistkompetens inom cirkulära tjänster för IT-produkter.

– Vårt team hjälper till med frågor kring allt från koldioxidbesparing till hur vi jobbar med informationssäkerhet och vår certifiering genom ISO 27001, avslutar Lars Håkansson. 

Läs mer om informationssäkerhet hos Stena Recycling  

 

 

Mer från Stena Recycling

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Stena Recycling och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera