Hoppa till innehållet

”Iran är en historiskt bra investeringsmöjlighet”

När sanktionerna mot Iran lyfts står ett svenskt bolag som vinnare. Investmentbolaget Pomegranate har investerat tungt i Irans internetsektor. Nu planerar de en börsnotering i Stockholm.

Iranier firade kärnenergiavtalet den 14 juli i fjol.
Iranier firade kärnenergiavtalet den 14 juli i fjol.Foto: TT

I helgen meddelade atomenergiorganet IAEA att Iran uppfyllt alla sina åtaganden i den överenskommelse som gjordes i juli förra året. Därmed lyfte FN, EU och USA många av sina sanktioner mot landet. Bland annat innebär det att Iran får tillbaka frysta tillgångar på drygt 400 miljarder kronor.

Det här kommer att lyfta tillväxten i Iran och vi har betydande ägarandelar i iranska digitala konsumentbolag.

För det relativt okända svenska investmentbolaget Pomegranate är nyheten om de avslutade sanktionerna rena jackpotten.

”Det här är ett historiskt ögonblick. Det här kommer att lyfta tillväxten i Iran och vi har betydande ägarandelar i iranska digitala konsumentbolag. Vi är ett av få bolag som kan ge tillgång till den iranska konsumenten”, säger Florian Hellmich, vd för Pomegranate.

Pomegranate grundades för knappt två år sedan. Bakgrunden var att investmentbolaget Vostok Nafta ville investera i Iran men inte kunde göra det på grund av att sanktionerna innebar problem för bolagets amerikanska aktieägare. Istället gick ett 60-tal personer ihop och la in ett startkapital på 300 miljoner kronor. Bland investerarna finns bland annat Vostok New Ventures vd, Per Brilioth som också är styrelseordförande för Pomegranate och grundarna av den ryska Blocketkopian Avito, Jonas Nordlander och Filip Engelberth.

Läs mer: Avito-grundare satsar i iransk Blocket-kopia

”Det bor 80 miljoner människor i Iran, vara 60 procent är under 30 år. Samtidigt är det ett underinvesterat land på grund av sanktionerna. När de nu faller räknar en del bedömare med att landets BNP ska växa med 8-9 procent per år”, säger Per Brilioth. 

Det här kommer att lyfta tillväxten i Iran och vi har betydande ägarandelar i iranska digitala konsumentbolag. 

Pomegranate har hittills investera i fyra iranska bolag. Alla är konsumentfokuserade internetbolag.

”Vi har riktat in oss på teknikdrivna, högkvalitativa konsumentbolag. Bolag som drivs av de nya iranska entreprenörerna som har bra bolagsledning och tydlig ägarstruktur”, säger Florian Hellmich.

Pomegranates största investering är i riskapitalbolaget Sarava där man nu kontrollerar 10 procent av aktierna. Sarava äger i sin tur andelar i några av Irans största konsumentsajter som ehandelssajten Digikala.

”Vi äger ungefär 3,5 procent av hela internetsektorn i Iran. Marknaden står inför ett enormt skifte där man nu går från desktop till smarta mobiler efter att 3g-nätet lanserades i slutet av 2014”, säger Florian Helmich.

Irans internetsektor, är trots sanktioner och kraftiga inskränkningar i internetfriheten, en snabbt växande industri. Samtidigt har sanktionerna gjort att relativt få utländska riskkapitalbolag investerat i landet. Kinneviks tyska internetinkubator Rocket Internet är aktiva i Iran liksom sydafrikanska Naspers.

Det är i Sverige vi har de flesta av våra investerare och vår grund så det är rimligt att det är där vi noteras.

”Vi har varit priviligierade eftersom vi är svenska. Det har gjort det lättare för oss, men generellt är det lättare att göra affärer i Iran än vad många i väst tror. Uppfattningen är att det är illa ställt i Iran men jämfört med många andra ’frontier makets’ är det väldigt professionellt”, säger Florian Hellmich.  

Läs mer: Avito-ägare bygger Mellanösterns Hemnet

Florian Hellmich rekryterades som vd till Pomegranate för bara tre månader sedan, han har tidigare arbetat på den ryska investmentbanken Renaissance Capital, som länge gjort affärer i Centralasien, Ryssland och Mellanöstern. Banken uppmärksammades till exempel för att ha varit rådgivare åt bolaget Takilant i de mutmisstänkta affärerna med Telia Sonera. Rekryteringen av en vd är ett steg i en storsatsning på bolaget nu när sanktionerna lyfts.

”Vi kommer att genomföra en nyemission nu i första kvartalet. Tanken är att ta in 350-450 miljoner kronor för att göra ytterligare investeringar i våra innehav”, säger Florian Hellmich.

Nyemissionen är tänkt att vara den sista innan bolaget går till börsen. Planen är nämligen att Pomegranate ska börsnoteras inom 12 månader på Stockholmsbörsen.

”Ja, det är i Sverige vi har de flesta av våra investerare och vår grund så det är rimligt att det är där vi noteras”, säger Florian Hellmich.

Läs mer: Vostok New Ventures nobbade Naspers Avito-bud

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera