Hoppa till innehållet

Izettle lanserar ny tjänst – lovar lönsamhet i år

Betalbolaget Izettle lanserar en ny tjänst som låter småföretagare skicka fakturor gratis via bolagets app. Samtidigt uppger vd Jacob de Geer att Izettle ska bli lönsamt på månadsbasis redan under andra halvåret i år.

Izettles vd och grundare Jacob de Geer. Foto: Jesper Frisk.
Izettles vd och grundare Jacob de Geer. Foto: Jesper Frisk.

Izettle fortsätter att bygga vidare på det erbjudande som utgår ifrån bolagets mobila kortdosa. Under tisdagen rullar man ut fakureringstjänsten ”Izettle Invoice” i Sverige. Tjänsten låter kunder som rörmokare, servicetekniker och hantverkare att, utan extra kostnad, skicka fakturor direkt via appen. Izettle håller koll på inkommande betalningar och skickar ut påminnelser om inbetalningarna är sena.

“Hälften av svenska småföretagare lägger i snitt 42 procent av sin arbetstid på administrering och fakturering. Vi vill hjälpa dem att få betalt och fokusera på tillväxt istället”, säger Jacob de Geer, grundare och vd på Izettle.

Vi står fast vid målsättningen om breakeven under tredje eller fjärde kvartalet i år.

Tjänsten, som delvis utmanar startupbolaget Billogram, är det senaste exemplet på Izettles mål att bli en ”one stop shop” för mindre företag.

Läs mer: Så högt värderas fakturatjänsten Billogram

Izettle erbjuder redan:

  • Mobila dosor och tillbehör för kortbetalningar.
  • Digitala kassasystem, bland annat via förvärvet av skotska bolaget Intelligent Pos.
  • Förskottskrediter via tjänsten Izettle Advance.

Men det behövs nya affärsområden om Izettle ska lyckas bli ett stort och lönsamt bolag på sikt. Under 2015, det senaste verksamhetsåret med officiella siffror, uppgick förlusten till hela 295 Mkr, eller 85 procent av omsättningen. Totalt har Izettle ansamlat förluster på 786 miljoner kronor under de första verksamhetsåren 2010-2015.

Även under 2016 blir det röda siffror för bolaget. Men vd Jacob de Geer betonar att bolaget ska ha positivt rörelseresultat på månadsbasis någon gång under andra halvåret i år.

”Vi står fast vid målsättningen om breakeven under tredje eller fjärde kvartalet i år”, säger han.

För ett par veckor sedan stod det klart att Izettle tagit in ytterligare 570 Mkr. Av dessa bestod 130 Mkr av riskkapital från befintligare ägare som Northzone, Creandum och Index Ventures.

Läs mer: Izettle lånar 440 miljoner – öppnar för att sälja bolaget

Investeringen värderar bolaget till 4,3 miljarder kronor, i linje med värderingen i augusti 2015. Vidare innebär den att Jacob de Geer och hans medgrundare Magnus Nilsson nu äger mindre än 20 procent av bolaget.

Jag upplever ett stort samförstånd mellan bolaget och ägarna.

Resterande 440 Mkr kom in i form av lånefinansiering från amerikanska Victory Park Capital som ska användas för Izettles kredittjänst.

”Vår kredittjänst är ju i själva verket ett förskott till företagare. Den fungerar eftersom vi har löpande koll på exakt kur mycket våra kunder tar in i betalningar”, säger Jacob de Geer.

Han menar att Izettles väg mot lönsamhet måste bli allt tydligare de kommande året, i takt med att bolaget gör sig redo för en eventuell börsnotering. Det är något som ägarna kräver, men som även ledningen skriver under på, enligt honom.

”Jag upplever ett stort samförstånd mellan bolaget och ägarna”, säger Jacob de Geer.

Läs mer: Chefsavhoppen fortsätter på Izettle

För att lyckas måste Izettle fortsätta växa bortom sina höga fasta kostnader. Vidare måste man hitta nya intäktsströmmar.

”Ett möjligt exempel är factoring, det vill säga indrivning av fakturor”, säger Jacob de Geer.

En sådan tjänst skulle även förklara hur man kan få lönsamhet i den nya gratistjänsten Izettle Invoice.

Andra tilläggstjänster som enligt Jacob de Geer skulle kunna skapa nya intäkter är försäkringar, lån och bokföring.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera