Hoppa till innehållet

Jättelyft för Square på börsen

Det omtalade betalföretaget Square gjorde en minst sagt dramatisk börsdebut. Aktien rusade med mer än 45 procent under sin första dag på New York-börsen.

Igår höll internetvärlden andan när det hajpade teknikföretaget Square noterades på New York-börsen. Det på en värdering som låg flera miljarder dollar under den senaste privata finansieringsrundan.

Tjugofyra timmar senare hade aktiens värde rusat med mer än 45 procent. Vid börsens stängning hade Square ett börsvärde på 4,22 miljarder dollar. Det är drygt 1,5 miljarder dollar mer än vid noteringen under torsdagen, men fortfarande långt under värderingen i den senaste privata investeringsrundan. Då värderades hela Square till dryga 6 miljarder dollar.

Squares låga noteringskurs, liksom aktiens dramatiska svängningar, har fått många att ifrågasätta rimligheten i internetsektorns skyhöga bolagsvärderingar. Som Di Digital tidigare rapporterat om ökar ständigt antalet såkallade "enhörningar", alltså startupbolag som värderas till över en miljard dollar. I januari 2013 fanns 30 startupbolag som värderades till över en miljard dollar i USA. Idag har den siffran stigit till 80 bolag.

En del av förklaringen finns i att den senaste finansieringsrundan i Square gjordes med såkallade preferensaktier, med löfte om minst 20-procentig avkastning. De aktier som utfärdades i tidigare investeringsrundor kom inte med några sådana garantier.

För de investerare som köpte in sig sent spelar alltså resultatet av Squares börsdebut ingen större roll, noterar nyhetssajten Business Insider. För delägare som varit med i bolaget länge, till exempel anställda som fått ersättning i form av personaloptioner, är dock läget ett annat. Åtminstone på pappret har en stor del av deras förmögenheter nu gått upp i rök.

Fortfarande är dock situationen hypotetisk, då anställda i bolaget inte får sälja sina aktier förrän tidigast 180 dagar efter bolagets börsdebut. Det skriver sajten Bloomberg.com.

Det återstår att se hur Squares turbulenta börsdebut påverkar marknadsutsikterna för unga, snabbväxande teknikföretag. Enligt tidningen Wall Street Journal kan resultatet bli att fler teknikbolag söker sig till börsen, men på lägre värderingsnivåer än tidigare.

De privata investerarnas intresse för att gå in i högt värderade teknikbolag kommer sannolikt att minska i takt med att aktiemarknadens aptit på dem sjunker, skriver tidningen. 

Läs även: Bilden som får investerarna att kallsvettas


Lyssna även på veckans Digitalpodden: Vad betyder de inställda börsnoteringarna för techsektorns framtid?

http://embed.acast.com/digitalpodden/direktfransimeistockholm-borsdrommarsomgarikras-miljardforsaljningenavkingochnaringsministernssviknastartup-loften

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes

Innehåll från Stena RecyclingAnnons

Cirkulär IT-satsning minskar klimatavtrycket

Nu storsatsar Stena Recycling i Sverige med sitt reuse-erbjudande – återbruk av IT-produkter. Bolaget har kapacitet att hjälpa små som stora företag med att förlänga livslängden på alla typer av IT-produkter.

– Elektronikavfall är den snabbast växande avfallsströmmen globalt. Det vill vi bidra till att ändra på. Eftersom vi hanterar både återbruk och återvinning i våra egna processer ger vi företag full koll på spårbarheten, genom produktens hela livscykel. Det ger fördelar i omställningen till cirkulära affärsmodeller, säger Lars Håkansson, Head of Reuse och ansvarig för cirkulära IT-tjänster på Stena Recycling.

Stena Recycling erbjuder företag en komplett lösning för återbruk av datacenter, lagringsutrustning, servrar och workplace IT. I tjänsten ingår allt från hämtning och säker radering av data till återbruk – och återvinning i de fall det krävs. 

Upptäck Stena Recyclings cirkulära IT-tjänster  

För cirkulär IT märks en stadigt ökad efterfrågan, inte minst när det gäller återbruk av datacenter. 

– Vi har en unik produktexpertis och vi både köper företags utrustning och erbjuder företag att köpa återbrukad och testad IT, till bra priser genom oss, säger Lars Håkansson. 

I satsningen ingår ett specialistteam på ett tiotal personer som alla har specialistkompetens inom cirkulära tjänster för IT-produkter.

– Vårt team hjälper till med frågor kring allt från koldioxidbesparing till hur vi jobbar med informationssäkerhet och vår certifiering genom ISO 27001, avslutar Lars Håkansson. 

Läs mer om informationssäkerhet hos Stena Recycling  

 

 

Mer från Stena Recycling

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Stena Recycling och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera