Hoppa till innehållet

Joakim Jardenberg: ”Det viktigaste jag har gett mig på hittills”

Under hans ledning utsågs Helsingborg till Sveriges it-kommun. Nu har Joakim Jardenberg tagit sikte på storföretagen – och Sveriges 289 övriga kommuner.

Joakim Jardenberg var internetansvarig i Helsingborgs kommun i två år.
Joakim Jardenberg var internetansvarig i Helsingborgs kommun i två år.Foto: Mats Adamczak/Flickr

För tre år sedan tillträdde it-konsulten Joakim Jardenberg som it-direktör för Helsingborgs kommun. Förordnandet skulle vara i två år.

Han hade höga ambitioner. Helsingborg skulle bli bäst i världen på internet. Nöjd skulle han bli först när Amazon hade etablerat sig i Helsingborg och Edward Snowden hade flyttat dit, förkunnade han i en intervju.

Hur det gick? Edward Snowden är fortfarande i Moskva och Amazons svenska kontor ligger intill Stockholms centralstation

Men Joakim Jardenberg är ändå nöjd med det kommunen åstadkom under hans två år.

”Genom hela organisationen är det en helt annan attityd än vad det har varit tidigare”‚ säger han.

En offentlig verksamhet lider inte av en kvartalsekonomi

Därtill kan man lägga ett antal faktiska förändringar. En utvidgat kommunalt wifi-nät, papperslösa möten och tusentals Ipads och datorer i skolorna hör till de färskaste exemplen. I fjol utsågs Helsingborg dessutom till Sveriges it-kommun.

Läs mer: Därför stängde Stockholms it-direktör ned sin it-avdelning

Joakim Jardenberg, som tidigare hade arbetat gentemot företag, ser nu starka fördelar med att bedriva ett digitalt förnyelsearbete i offentlig sektor.

”En offentlig verksamhet lider inte av en kvartalsekonomi på samma sätt som en börsnoterad privat verksamhet gör”‚ säger han. 


FaktaJoakim Jardenberg

Ålder: Nyligen fyllda 50.

Aktuell: Talar på Atea och Di Digitals konferens Digitala strategier den 23 november.

Gör: Rådgivare åt företag som Volvo och Nielsen och organisationer som Sveriges kommuner- och landsting.

Är offline: ”Nästan aldrig. Däremot är jag inte slav under tekniken. Det är jag som bestämmer.” 


Däremot kan en kommunal organisation vara obenägen att ta risker. Den som inte digitaliserar i tillräcklig fart riskerar inte något så dramatiskt som en konkurs.

”Man har ganska tajta regelverk, långa traditioner och försiktighetsprinciper. Man har också en lokalpress som är skoningslös om något inte går som det är tänkt. Det handlar om att skapa ett mod i organisationen”, säger Joakim Jardenberg.

Det ger mig mycket mer att jobba med större bolag.

Därför behöver man hitta ”mer innerliga skäl” att åstadkomma förändring, menar han. Då blir fördelarna med en offentlig verksamhet uppenbara.

”Man kan faktiskt säga, ’låt oss prova detta under en period och se vad som händer.’ Man kan ta sig det utrymmet.”

Läs mer: Icas Sverigechef: Vi vill leda den digitala utvecklingen

I dag har Joakim Jardenberg ett flertal större företag som uppdragsgivare, däribland Volvo och analysjätten Nielsen. Tidigare har han investerat i techbolag som videoannonsbolaget Videoplaza. Men dagarna som investerare i techbranschen är förbi, åtminstone för tillfället.

”Jag är mycket mer sugen på det vi kan göra med de stora, etablerade aktörerna. Det ger mig mycket mer att jobba med större bolag.”

De offentliga uppdragen lever dock kvar i någon mån. På deltid arbetar Joakim Jardenberg med Sveriges kommuner och landsting (SKL), som under ett år utforskar framgångsrecept inom digitaliseringen av skola och vård tillsammans med 20 kommuner. Syftet är att lärdomarna ska komma alla Sveriges kommuner till del till slut.

”Det är nog det viktigaste arbetet jag har gett mig på hittills”, säger Joakim Jardenberg, som är ansvarig för programmet.

Om du fick en vecka på dig, vad skulle du då fokusera på att digitalisera på kommunnivå?

”Vi har gjort en del, men vi har mycket kvar att göra när det gäller öppna data. Jag skulle nog försöka få den här staden att bli den första att ta offentlighetsprincipen på riktigt allvar. Att uppgradera den till 2016, så att allt vi har i gömmorna i dag som är våra medborgares tillgångar skulle öppnas upp.”


Foto:

Joakim Jardernberg är en av talarna på Digitala Strategier 2016, den 23 november på Stockholm Waterfront.

Missa inte årets viktigaste konferens för dig som arbetar i den digitala omställningen. Boka din plats nu!

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera