Hoppa till innehållet

”Kära Spotify – kan vi prata om börsen nu?”

Sven Carlsson vill att Spotify ska börja prata lite om techvärldens sämst bevarade hemlighet.

Di Digitals reporter Sven Carlsson.
Di Digitals reporter Sven Carlsson.Foto: Patrik Olsson

Välkomna till New York-börsen, Spotify!

Er ena grundare vägrar att prata om er kommande notering, men ni bekräftade den ju i våras för Financial Times.

Nu när ert sista stora licensavtal är påskrivet, det med Warner, kan vi väl slå fast att detta kommer att ske?

Ni är tydligen inte intresserade av en vanlig notering.

Alla uppgifter antyder att ni går till börsen utan att samla in pengar från nya investerare i förväg. Lite som en sista protest mot kvartalskapitalismen som er vd Daniel Ek avfärdade redan 2012.

Därmed kan era befintliga ägare förmodligen börja sälja av sina innehav tidigare än vad som annars hade varit fallet.

Ni lär värderas till en bit över 100 miljarder kronor. Det gör er till det största av nollnolltalets våg av europeiska techbolag.

Jag är imponerad – och många andra med mig. Sist vi hörde något var Apple Music inte ens hälften så stora som er.

Jag vet att vissa, till exempel Sky, skriver att en värdering på drygt 80 miljarder kronor, eller 10 miljarder dollar, är att vänta. Men oroa er inte för det.

Läs mer: Bekräftat: Spotify noteras i New York 

Er aktie handlas ju inofficiellt för 3700 dollar nu och det saknas knappast villiga köpare, enligt våra uppgifter. Det ger en värdering på 14 miljarder dollar, eller 113 miljarder kronor.

Börsjätten Zalando, som är värt cirka 80 miljarder kronor, kan bara vara avundsjuk.

Jag förstår om ni ändå är lite oroliga. Er musiktjänst går ju fortfarande inte runt. Det verkar vara ert allra största problem just nu.

I januari hade ni drygt 7 miljarder kronor i kassan. Om inte era förluster från i fjol (drygt 5 miljarder kronor) krymper i år kommer det kännas ganska skralt i kassan när ni ska noteras. Därför är det extra kaxigt att gå till börsen utan att be om mer pengar.

Ni har ju alltid spelat ett högt spel.

Det är svårt att veta hur ni tänkte lösa detta, eftersom ni så sällan verkar vilja prata om ert bolag. Förutom på er blogg, förstås, och via anonyma källor.

Läs mer: Så motarbetar Spotify nya skatter världen över

Men oroa er inte för mycket. Om jag får gissa litegrann skulle jag tro att ni snart har flera nya intäktskällor.

Kanske börjar ni sälja data till företag som bokar turnéer åt artister. Reklam har ni ju redan pratat om. Ytterligare en väg är att börja ge ut musik själva – där kan vi börja snacka kaxiga strategier.

Historien om er är med andra ord långt ifrån över. Börsnoteringen sätter ju bara punkt för ert första årtionde, i runda slängar.

Ska ni inte korka upp champagnen och hålla en presskonferens?

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera