Hoppa till innehållet

King- och Collector-grundare går in i spar-appen Dreams

Den hajpade spar-appen Dreams växlar upp ambitionerna. Med nytt kapital och flera tunga näringslivsprofiler i ryggen ska bolaget nu utmana storbankerna på allvar. Till hösten lanseras egna sparkonton, bankkort och fonder.


Collector-grundaren Lena Apler och King-grundaren Thomas Hartwig blir delägare i spar-appen Dreams.
Collector-grundaren Lena Apler och King-grundaren Thomas Hartwig blir delägare i spar-appen Dreams.

Appen Dreams lanserades för knappt två veckor sedan, men bolaget bakom har redan hunnit bli ett av de mest omtalade i den svenska fintech-sektorn.

Affärsidén är att göra sparande roligt och engagerande. I Dreams-appen sätter användaren upp mål och uppmuntras att avstå från onödiga köp, på ett sätt som för tankarna till en träningsapp.

Bolaget tog i somras in en första finansieringsrunda om 5 Mkr från bland andra den tidigare Aftonbladet-chefen och Springfield-grundaren Anna Settman. Nu fylls kassan på ytterligare med 10 Mkr.

Bland de nya investerarna märks Thomas Hartwig, medgrundare och tidigare teknikchef på speljätten King, Kjell Hedman, tidigare vd på Landshypotek Bank, Lena Apler, affärsängel och grundare av Collector, Truecaller-chefen Ted Nelson samt affärsängeln Filip Grufman.

Henrik Rosvall är vd och grundare på spar-appen Dreams. Foto: Dreams. 

“Det här är personer vi haft en dialog med under en tid. Vi har försökt få dem involverade och därför gjorde vi en extra finansieringsrunda”, säger han.

Pengarna ska investeras i den pågående utvecklingen av Dreams-appen, som nu växlar upp ambitionerna rejält. Till hösten vill bolaget erbjuda både egna fonder, där användarna kan placera sina sparpengar, samt ett eget lönekonto med tillhörande betalkort.

Dreams olika tjänster byggs ovanpå en infrastruktur från samarbetspartnern Ålandsbanken. Dock är Henrik Rosvall noga med att det är Dreams, inte Ålandsbanken, som har all kontakt med användaren.

“Vi är vårt eget varumärke och vi äger relationen till slutkunden. Vi ser på Ålandsbanken som en tjänsteleverantör”, säger Henrik Rosvall.  

 

Många banker har förstått att de inte kommer kunna äga hela värdekedjan själva.

Det är ett konstaterande som sannolikt sticker i ögonen på många i bankvärlden. Om allt går enligt plan kan alltså Dreams fungera som ett fullgott alternativ för många privatsparare redan till hösten.

“Om jag sagt det för ett år sedan hade bankerna sagt ‘vi kommer aldrig att släppa relationen med slutkunden. Idag har många förstått att de inte kommer kunna äga hela värdekedjan själva. De har varumärken som inte klingar särskilt bra och tjänster som inte gillas speciellt mycket”, fortsätter Henrik Rosvall.


Spar-appen Dreams uppmuntrar användaren att sätta upp mål och undvika onödiga utgifter.

Inom en snar framtid vill Henrik Rosvall ta in ytterligare 40 och 60 Mkr för att bekosta marknadsföring och internationell expansion. Planen är att gå in på den finska marknaden under 2017.  

Han vill inte avslöja hur många användare tjänsten har idag, knappt två veckor efter lansering.

“Det jag kan säga är att användarna i snitt sparat 350 kronor under sin första vecka med oss. Det är betydligt mer än vi hade hoppats på”, säger Henrik Rosvall.

 

Läs även: Spar-appen Dreams ska få unga att sluta slösa

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera