Hoppa till innehållet

King-veteraner ska få ny svensk spelstudio att lyfta

Alex Aguilera tror sig ha receptet för ytterligare en svensk spelsuccé i miljardklassen. Nu gör Inventure, Almi Invest och den tidigare King-chefen Fredrik Åhlberg en första investering i hans nya studio.

Nystartade spelstudion Like a Boss Games utvecklar sociala mobilspel för en sportintresserad publik.
Nystartade spelstudion Like a Boss Games utvecklar sociala mobilspel för en sportintresserad publik.

Alex Aguilera har en gedigen bakgrund i spelbranschen, med chefsroller hos bjässen Electronic Arts och på svenskgrundade Stardoll.

“På Electronic Arts jobbade jag med free-to-play-spel. Vi satt på en marknadsföringsbudget på hundratals miljoner men märkte ändå hur små och snabba mobilstudior sprang om oss. Det var väl där idén föddes om att göra någonting eget”, säger han till Di Digital.

De senaste åren har han själv gjort ett par mindre investeringar i svenska spelstudior, bland dem Visual Dreams och Funrock. Men sedan en månad tillbaka är han själv entreprenör och medgrundare av spelstudion Like a Boss.

Like a Boss har just avslutat en första finansieringsrunda om 5 miljoner kronor från Inventure, Almi Invest och affärsänglarna Maths Ohlsson och Fredrik Åhlberg. Den sistnämnda var tidigare studiochef på nu börsnoterade King men lämnade bolaget i februari 2015.

I det nya bolagets styrelse sitter även Marcus Jacobs, till vardags ansvarig för spelserien Candy Crush på King. 

Utöver Alex Aguilera är studions grundare Jan Rigerl, tidigare senior utvecklare på King, Simon Rodriguez, tidigare mobilutvecklare på Stardoll och Kornelius Dahl, tidigare grafiker på Gaming Corps.

Studions första spel blir ett socialt mobilspel riktat mot en sportälskande publik, i en genre som Alex Aguilera menar att ingen större studio tagit grepp om än.

“Jag vill inte avslöja för mycket, men vi riktar oss mot en sportälskande publik och vi tror att vi har hittat ett ganska så unikt, nischat koncept där vi kommer att bli först”, säger Alex Aguilera.

“Sen gäller det givetvis att leverera ett riktigt bra spel, men det är vi säkra på att vi kan göra”, fortsätter han.

Förut så var det lite vilda västern. Idag fungerar mobilspel som vilken marknad som helst.

Mobilspelsmarknaden har mognat ordentligt bara de senaste åren, tillägger han. Idag dominerar stora, etablerade studior de flesta spelgenrer.  

“Förut så var det lite vilda västern över den här branschen. Idag fungerar mobilspel ungefär som vilken konkurrensutsatt marknad som helst. Ju tuffare konkurrensen är desto viktigare blir det att nischa sig och undvika det som är för brett och casual”, säger Alex Aguilera.  

Pengarna som bolaget har tagit in ska täcka utvecklingen av studions första spel. Om ungefär ett år är det dags för lansering, samt ytterligare en finansieringsrunda. Därefter är målen högt ställda.

“Nordeus (som utvecklar spelet Top Eleven Football Manager) är ett bolag som gör det bra inom nischade sportspel. De har fyra miljoner aktiva spelare om dagen. Det finns ingenting som säger att vi inte kan nå den nivån”, säger Alex Aguilera.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera