Hoppa till innehållet

Kinnevik investerar 900 miljoner i Mathem

Börsnoterade Kinnevik genomför en jätteinvestering i Mathem. I samband med affären värderas matleveranstjänsten till 2,4 miljarder kronor. ”Ingen av ägarna har sålt mer än en tredjedel av sitt innehav”, säger grundaren Tomas Kull.

Mathems grundare Tomas och Carolin Kull samt Kinneviks vd Georgi Ganev.
Mathems grundare Tomas och Carolin Kull samt Kinneviks vd Georgi Ganev.Foto: Di.

Kinnevik KINV B +0,84%Dagens utveckling har genomfört en investering värd 900 miljoner kronor i e-handelsbolaget Mathem. Stenbecksfärens börsnoterade investmentbolag blir därmed största ägare i den digitala livsmedelsbutiken med 38 procent av aktierna.

I transaktionen köper Kinnevik bland annat nyemitterade aktier värda 400 miljoner kronor. Mathems grundare Tomas Kull ska nu omsätta det färska kapitalet genom stora investeringar i verksamheten.

”Kunderna kommer att märka av ett ännu bredare utbud, högre kvalité och bättre service. Vi kommer göra fler satsningar på färdigmat, inspiration och nya samarbeten. Vår idélåda är proppfull och pengarna gör att vi kan nå våra uppsatta mål ännu snabbare”, säger han till Di Digital.

Kinnevik köper därutöver existerande aktier i Mathem för 500 miljoner kronor. Bland bolagets tidigare storägare fanns Verdane Capital, Anders Holch Povlsen, grundarna Karolin och Tomas Kull samt H&M:s vd Karl-Johan Persson.

”Det är ingen ägare som har lämnat helt och hållet. Men i samband med affären ville Kinnevik få ett tillräckligt stort ägande, eftersom de tror så mycket på oss. Samtliga ägare har därmed varit tvungna att lämna ifrån sig en liten del, men ingen har sålt mer än en tredjedel av sitt innehav”, säger Tomas Kull.

Läs mer: Clas Ohlson CLAS B +2,11%Dagens utveckling går in i Mathem 

Däremot har Clas Ohlson inte behövt sälja några aktier, enligt Tomas Kull, som en del av det avtal som slöts i december 2017. Den 10-procentiga ägarandel som Clas Ohlson då förvärvade för 221 Mkr späds dock ut efter Kinneviks intåg.

Mathem ingick samtidigt ett strategiskt samarbete med den börsnoterade prylkedjan, som innebar att utvalda produkter nu kunde göra livsmedlen sällskap i varukorgarna. Enligt Tomas Kull innehåller var tionde kasse som bolaget levererar nu en vara från Clas Ohlson.

I samband med Kinneviks aktieköp värderas hela Mathem till 2,4 miljarder kronor. 

Mathem omsatte ungefär 1,5 miljarder kronor under 2018 och genomförde över en miljon leveranser, uppger Tomas Kull i samband med affären. Det motsvarar en intäktstillväxt på nästan 36 procent från 1,1 miljarder kronor året innan.

Ni har inte gått med vinst sedan starten och gjorde en förlust på 168 miljoner kronor under 2017. Vad blev resultatet i fjol?

”Vi fokuserar på den här affären just nu. Vi får återkomma med exakta siffror när bokslutet är helt färdigt”, säger Tomas Kull.

Läs mer: Kinnevik storsatsar på norsk matbutik på nätet 

Mathem är inte Kinneviks första investering inom segmentet. I fjol investerade vd:n Georgi Ganev runt 327 miljoner svenska kronor i den norska onlinebaserade matbutiken Kolonial. 

”Mat är en sektor med enorm potential givet att den står för en så stor del av hushållens utgifter. Köpmönsterna är attraktiva där konsumenter handlar ofta och med ett högt genomsnittligt ordervärde”, säger Georgi Ganev i en kommentar.

Mathem grundades 2006 och sysselsätter i dagsläget runt 1 500 personer. Mathems grundare Tomas Kull hoppas nu kunna utbyta lärdomar med flera av Kinneviks andra portföljbolag: till exempel e-handlarna Zalando och Qliro QLIRO +1,29%Dagens utveckling, matsvinnsappen Karma, leveransbolaget Budbee och tidigare nämnda Kolonial.

”Vi är väldigt glada att Kinnevik har investerat i oss. Vanliga matkunder börjar upptäcka nätmaten och intresset är större än någonsin. Den trenden vill vi fånga upp. Mathem är redan väl positionerade, men med Kinneviks hjälp kan vi accelerera ytterligare”, säger Tomas Kull.

Transaktionens slutförande är villkorat av sedvanliga godkännanden från tillsynsmyndigheter och förväntas ske under första kvartalet 2019.

Läs mer: Matkassarna bromsar – men lösplock lyfter e-handeln 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera