Hoppa till innehållet

Kinnevik investerar halv miljard i robotrådgivare

Investmentbolaget Kinnevik satsar drygt en halv miljard i det amerikanska fintech-bolaget Betterment. Ett bolag som skapat robotar för sparrådgivning. 

Lorenzo Grabau, vd för Kinnevik.
Lorenzo Grabau, vd för Kinnevik.

Kinnevik investerar 65 miljoner dollar, motsvarande drygt 500 miljoner kronor, i det amerikanska bolaget Betterment. Betterment är ett av de mest framstående bolagen i världen inom automatiserad robotrådgivning. Med hjälp av algoritmer skapar bolaget sparportföljer som är tänkta att prestera bättre än vanligt fondsparande, och billigare än privatrådgivning hos en bank. 

Totalt tar Betterment in 850 miljoner kronor i ny finansiering och bolaget värderas till 5,8 miljarder kronor. Kinnevik äger efter transaktionen 9,3 procent av aktierna i Betterment.  

"Betterment är marknadsledaren på det här området. Det som lockar oss är den enorma möjligheten som finns här. Marknaden för kapitalförvaltning är på 33 biljoner dollar globalt. Det är betydligt mer än till exempel den europeiska modemarknaden som Zalando riktar sig mot", säger Kinneviks vd Lorenzo Grabau. 

Läs mer: Bankrådgivarnas sista strid

Betterment startade sin verksamhet 2010 och växer snabbt. De senaste 12 månaderna har bolaget fyrfaldigat mängden förvaltat kapital till 34 miljarder kronor. Eftersom förvaltningskostnaderna är låga och kostnaden för att locka kunder i början är relativt höga drivs bolaget med förlust. Något som inte ser ut att ändras den närmsta tiden. 

"Vi ser en enorm möjlighet här och vill bygga ett väldigt stort företag. Det kommer att ta 5-10 år innan vi ser det här företagets fulla potential", säger Lorenzo Grabau.

Betterment finns i dag bara på den amerikanska marknaden. Enligt Lorenzo Grabau är det också där fokus kommer att ligga den närmsta tiden. 

"Vi har inte tagit fram någon internationaliseringsplan ännu. Det finns fortfarande så stora möjligheter kvar i USA. Men, med det sagt, så tror vi att Betterments plattform kan skapa stora värden även i andra länder. Antingen under sitt eget varumärke eller tillsammans med något annat Kinnevik-företag".

Att den tekniska plattform som Betterment har utvecklat skulle kunna användas i samarbete med traditionella finansiella rådgivare är en del i den expansionsplan som bolaget arbetar med. 

"Betterment är inte något välkänt varumärke i dag. Om man då vill skynda på tillväxten är det rimligt att samarbeta med bolag som har starka varumärken och hög tillit hos kunderna", säger Lorenzo Grabau. 

Läs mer: Kinnevik laddar: ska investera 2-3 miljarder i år

Olika typer av beslutsstöd och robotrådgivning är en växande trend globalt. Betterment är tillsammans med Wealthfront de två största fristående bolagen i USA medan brittiska Nutmeg är störst i Europa. Än så länge har robotrådgivarna inte fått fäste på den svenska marknaden. Men i en intervju med Di Digital häromdagen sa till exempel Avanza:s vd Martin Tivéus att han tror att digitala rådgivningstjänster helt ersatt bankrådgivarnas roll i Sverige inom ett par år. 

Läs mer: Avanza:s vd om framtiden för fintech

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera