Hoppa till innehållet

Kinnevik säljer blocket-kopian Avito

Kinnevik säljer hela sitt innehav i den ryska Blocketkopian Avito. Köpare är den sydafrikanska mediejätten Naspers som betalar 7 miljarder kronor för Kinneviks aktier.

Cristina Stenbeck.
Cristina Stenbeck.

Avito är en av de stora framgångssagorna inom svensk internetindustri. Bolaget grundades 2008 som en kopia av det framgångsrika svenska Blocket.

Grundarna, Jonas Nordlander och Filip Engelbert, har under de senaste 7 åren byggt Avito till att bli marknadsledaren inom radannonser på den Ryska marknaden. När Kinnevik nu säljer sin 31-procentiga andel i Avito är det till en bolagsvärdering på 22,5 miljarder kronor.

"Efter att ha arbetat med grundarna Filip Engelbert och Jonas Nordlander under ett antal år är vi stolta över att ha byggt Avito till ett enastående och mycket värdefullt företag", kommenterar Kinnevik i sin kvartalsrapport och konstaterar att Kinnevik tjänat mer än 16 gånger sitt investerade kapital på Avito.

Läs mer: Northzone gör miljardklipp i Avito

Köparen, sydafrikanska Naspers, är precis som Kinnevik ett stort internet- och medieföretag. Naspers köpte redan 2013 in sig i Avito så det är inga obekanta investerare för de svenska entreprenörerna bakom Avito, som också ska stanna kvar i bolaget även efter ägarbytet.

Naspers skriver i ett pressmeddelande att de köper aktier från flera olika aktieägare, inte bara Kinnevik, för att öka sin aktieandel från 17,4 procent till 67,9 procent. Naspers kommer alltså att med god marginal vara majoritetsägare i Avito när affären är klar.

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera