Hoppa till innehållet

Klarna-veteran ska lära tech-Sverige om Kina

Kina har dykt upp mer och mer i rapporteringen, speciellt när det gäller spelbolag som vill testa nya marknader. Nu startar Klarna-veteranen Jacob Lovén och tidigare Schibsted-vd:n Tom Xiong en podd om techmarknaden i landet.

Tom Xiong och Jacob Lovén ser Kina som framtidens Silicon Valley.
Tom Xiong och Jacob Lovén ser Kina som framtidens Silicon Valley.

Det är inte bara globala storspelare som Linkedin och Uber som vill vara i Kina utan även Mojang och svenska Paradox har fått upp ögonen för landet.

Di Digital kunde tidigare avslöja Mojangs planer att ta Minecraft till Kina med ett samarbete med det lokala spelbolaget Netease. En vecka senare kom nyheten att även svenska Paradox ska släppa sina spel i landet med internetjätten Tencent som partner. Sedan blev det klart att Tencent köper drygt 80 procent av det finska spelundret Supercell

Läs även: Minecraft kliver in på Kinas spelmarknad

Kina är helt klart en växande marknad för spelbolagen men även företag som Linkedin, Airbnb och Uber försöker ta sin del av kakan i en nation med närmare 1,4 miljarder invånare.

Jacob Lovén, som var den tredje personen som anställdes på Klarna och har även arbetat på Schibsted och MTGx, fick upp intresset för Kina för drygt ett år sedan. Tillsammans med Tom Xiong släpper han på fredagen en podcast som inriktar sig speciellt på Kinas växande techmarknad. Tom Xiong är den den yngsta vd:n på ett Schibsted-bolag (tv.nu) och driver i dag en tech-startup i Shanghai.

”Vi har blivit så fascinerade över techmarknaden i Kina det senaste året och knappt pratat om någonting annat. Till slut bad våra vänner oss att sluta prata om det och göra något istället”, säger Jacob Lovén.

Resultatet blev ”Den digitala draken”, en podd som släpptes på Itunes på fredagen.

Läs även: KNC Miner-grundaren: ”Kina har fördelar som vi inte känner till”

Den Digitala Draken fokuserar på vilken påverkan de växande kinesiska bolagen kommer att ha på västvärlden, men då måste man först förstå vad som har gjort de kinesiska techbolagen så framgångsrika, enligt Jacob Loven och Tom Xiong.

Kina är nu redo att ta över världen på samma sätt som Silicon Valley gjort.

Västerländska företag har ofta misslyckats i Kina. Vissa pekar på att det beror på arrogans från techbolagen i väst. Andra menar att kinesiska bolag är för snabba på att kopiera andras affärsidéer. Det senaste är en förlegad uppfattning, enligt poddmakarna.

”En gigantisk samling kinesiska internetbolag värderade till tusentals miljarder kronor har sedan länge lämnat copy-with-pride-mentaliten och börjat innovera på riktigt. Vi hävdar att Kina nu är redo att ta över världen på samma sätt som Silicon Valley gjort”, säger Jacob Lovén. 

Om det blir som ”Den digitala draken” spår återstår att se men en bättre inblick i hur marknaden i öst fungerar kan inte vara fel.


Lyssna även på det senaste avsnittet av Digitalpodden


http://embed.acast.com/digitalpodden/startupssomstatussymbolochlinkedinforunga/

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera