Hoppa till innehållet

KNC Miner-grundaren: "Kina har fördelar som vi inte känner till"

Tuffare konkurrens än vad bolaget kunnat ana fick KNC Miner att ansöka om konkurs. ”Det här var det ansvarsfulla att göra” säger Sam Cole, vd och medgrundare av KNC Miner.

Sam Cole, grundare och vd för KNC Miner.
Sam Cole, grundare och vd för KNC Miner.

KNC Miner ansökte i fredags förra veckan om konkurs vid Stockholms tingsrätt. Det bara två år efter att bolaget tog in sina första investeringar från riskkapitalister som Creandum och Accel.

Orsaken till konkursen är enligt de inblandade att antalet bitcoin som går att framställa kommer att halveras i juli.

”Vi har alltid vetat att den här halveringen ska komma och att den dubblar våra kostnader för att ta fram fler bitcoin. Vad vi inte har vetat är från vilken nivå den ska ske. Som det ser ut nu kommer vi att med liten marginal att bli olönsamma efter halveringen”, säger KNC Miners vd och medgrundare Sam Cole.

Enligt Sam Cole har KNC fortfarande god lönsamhet på att framställa kryptovalutan. Särskilt nu när priset de senaste dagarna ökat. Men eftersom de halverade intäkterna inte ser ut att kunna bära kostnaderna efter juli tog styrelsen ett proaktivt beslut om att sätta bolaget i konkurs.

”Vi försöker vara ansvarsfulla. Vi var så pass övertygade om att vi kommer att bli olönsamma i juli att det var bättre att gå i konkurs frivilligt nu än att kanske tvingas i konkurs senare”, säger han. 

Andra orsaker till KNC:s konkurs är att man försenades i arbetet med den senaste generationens datachip ”Solar”. Samt den allt skarpare konkurrensen av nya bitcoinbrytare från till exempel Kina.

”Konkurrensen har ökat mer än vi någonsin kunde ana.  När vi räknar på det så handlar det om 100-tals miljoner dollar som investerats det senaste halvåret. Även om de har gratis elektricitet kan vi inte förstå hur de någonsin ska vara lönsamma”, säger Sam Cole.

Varför tror du att det investerats så mycket om det inte är lönsamt?

”Jag kan bara spekulera i det. Antingen vet det inte vad de gör, men det är inte så troligt när man investerar så mycket. De har kanske någon typ av fördel i Kina som vi inte känner till eller har här”, säger Sam Cole.

Mängden datakraft som används för att producera bitcoin har ökat kraftigt de senaste halvåret. Vilket gjort att KNC:s del av nya bitcoins minskat. 

År 2014 omsatte KNC-koncernen 640 miljoner kronor och redovisade 36 miljoner kronor i förlust. Några siffror för 2015 finns ännu inte offentliggjorda men enligt Sam Cole var omsättningen lägre än 2014 på grund av att man upphört med försäljningen av hårdvara till konsumenter.

”Vi redovisar en förlust för 2015 också eftersom vi i december investerade i att bygga ett nytt datacenter”, säger Sam Cole.

KNC Miner har i dag tre datorhallar i Boden och var på väg att färdigställa ett fjärde innan konkursanmälan. Datorhallarna utgör en del av KNC:s tillgångar som konkursförvaltaren nu ska försöka sälja. 

KNC har också i dagsläget några miljoner i kontanta medel och runt 7 miljoner kronor i bitcoin.

”Det finns många saker som vi utvecklat som kan visa sig värdefulla, både hårdvara- och mjukvara, för blockchain. Dessutom har vi investeringar i dotterföretag. Vi får se vad folk kommer att vilja lägga bud på”, säger Sam Cole.

Hårdvaran i datahallarna i Boden är enbart framtagen för att bryta bitcoin, eller bitoinliknande kryptovalutor, så att till exempel bryta den nu populära valutan Ether är inte något alternativ. 

För Sam Cole själv innebär konkursen att han nu står till konkursförvaltarens förfogande i att montera ned bolaget han byggt upp.

"Jag har jobbat med det här bolaget i 3 år. Under samma tidsperiod har jag fått två barn så det har varit en hektisk tid. Jag är glad att vi gjorde det men det är synd att det slutar så här. Nu ser jag fram emot att göra något lika spännande igen", säger han. 

 


 

Läs även: KNC:s bitcoingruva: "Driften fortsätter"

Läs även: KNC-ägaren: "vi hade inte koll på produkten"

Läs även: Kommentar: "Rent nonsens om KNC-kollapsen"

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera