Hoppa till innehållet

Kodarleksak gör miljonsuccé på Kickstarter

Träleksaken Cubetto, som ska lära små barn grunderna i kod och programmering, har samlat ihop nära 8 Mkr i en Kickstarterkampanj. Bakom bolaget står bland andra den tidigare MTG-chefen Lotta Lindquist-Brojsö. 

Träleksaken Cubetto ska lära små barn att koda
Träleksaken Cubetto ska lära små barn att kodaFoto: Cubetto

Edtech-sektorn spås bli en av de hetaste i startupvärlden under de kommande åren. Det handlar om att med teknikens hjälp förbättra och förändra undervisning och inlärande på olika vis.

Ett bolag på området är Primo Toys, som utvecklat träleksaken Cubetto. Cubetto är en robotliknande figur som kan matas med enkla kommandon som får den att röra sig. Tanken är att leksaken ska lära barn grunderna i kod och programmering redan från treårsåldern. 

cubetto

Primo Toys backas upp av en rad tunga investerare. Bland dem märks Randi Zuckerberg, tidigare marknadschef på Facebook och syster till det sociala nätverkets grundare Mark Zuckerberg, Arduino-grundaren Massimo Banzi samt Lotta Lindquist-Brosjö, tidigare nordenchef för flygbolaget Ryanair samt den MTG-ägda nätspelssajten Bet24. 

yBJWKbv589Q

Den 8 mars i år lanserade bolaget en kampanj på Kickstarter. I skrivande stund står insamlingen på strax över 1 miljon dollar, tio gånger mer än målet om 100 000 dollar. 

"Vi är givetvis överlyckliga. Kampanjsuccen visar att intresset for att lära barn koda i tidig ålder är stort", skriver Lotta Lindquist-Brosjö i ett mejl till Di Digital.

Fler än 4000 personer från 75 olika länder har beställt Cubetto, säger hon. Kickstarterkampanjen pågår till och med 7 april.

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera