Hoppa till innehållet

"Kom till San Francisco så ska vi visa dig bostadsproblem"

Miljardbolaget Zendesk är ett av den nordiska techscenens stora succéer. På blixtvisit i Köpenhamn ger grundarna sin syn på pågående diskussionen om bostadsbristen i Stockholm.

Mikkel Svane, Alexander Aghassipour och Morten Primdahl grundade Zendesk i Köpenhamn år 2007. Idag omsätter det börsnoterade bolaget nära 2 miljarder kr.
Mikkel Svane, Alexander Aghassipour och Morten Primdahl grundade Zendesk i Köpenhamn år 2007. Idag omsätter det börsnoterade bolaget nära 2 miljarder kr.Foto: Fredrik Norrlid

Spotifygrundarna hotar att lämna Sverige för att växa i andra länder, bland annat på grund av bostadsbrist

”Kom till San Francisco så ska vi visa dig bostadsproblem", säger Mikkel Svane, en av mjukvarujätten Zendesks grundare. 

Tillsammans med medgrundarna Alexander Aghassipour och Morten Primdahl är han i Danmark för att fira att Köpenhamnskontoret fyller 5 år. Här jobbar 40 personer, främst med frågor som rör bolagets teknik. 

Zendesk grundades 2007 i Pisserenden i centrala Köpenhamn och säljer lösningar och prenumerationstjänster för kundsupport. Mjukvaran gör det möjligt för företag att kommunicera med kunder i samma tråd på flera olika plattformar. 

Efter två år fattade grundarna Mikkel Svane, Alexander Aghassipour och Morten Primdahl beslutet att flytta bolaget till USA och San Francisco för att hitta investerare och för att kunna växa.

”Då var startupklimatet helt annorlunda i såväl Danmark som Norden och det var nästan omöjligt att bygga en startup här. Nu finns det en generell acceptans kring startupbegreppet och som student finns det alternativ till att sugas in i storbolagsvärlden”, säger Mikkel Svane.

I dag är Zendesk börsnoterat i New York, har 1 300 anställda, kontor i 10 länder, 70 000 kunder och omsatte förra året 208,8 miljoner dollar. Före bolaget noterades 2014 hann man ta in 85,5 miljoner dollar i riskkapital.

”Det hade vi aldrig klarat av att göra om vi hade varit kvar i Köpenhamn. Visst, riskkapitalbolagen börjar bli mer aktiva här och i Norden generellt, men de summorna är svåra att ta in”, säger Mikkel Svane.

"Men det finns så klart undantag som till exempel Klarna, som visar att det går. Och Spotify, men det räknas väl knappast som ett svenskt bolag längre”, säger Alexander Aghassipour.

De tre grundarna menar att en flytt från Köpenhamn och Öresundsregionen var en förutsättning för att Zendesk skulle utvecklas till ett globalt bolag.

 

Spotify räknas väl knappast som ett svenskt bolag längre. 

 

”Även om man skulle lyckas få in tillräckligt mycket kapital här så behöver man omge sig med folk som kan bygga infrastruktur. Vi har inte kunskap att bygga hälften av det vi har byggt men har omgett oss med människor som har gjort en liknande resa”, säger Mikkel Svane.

Han menar att alternativet att lämna landet där företaget grundades för till exempel San Francisco inte är lösningen på alla utmaningar som startupbolag ställs inför, men att fördelarna är fler än nackdelarna. 

”Det handlar om kultur och mentalitet. Om man ska bli framgångsrik i Köpenhamn och Öresundsregionen så måste man i alla fall förstå hur det fungerar i San Francisco och förstå var ribban ligger”, säger Morten Primdahl.

Mikkel Svane menar att de problem som Spotify pekar på finns på fler ställen än i Stockholm.

”Om det är någonstans det är problem med bostäder så är det i San Francisco. Och visst finns det ett helt annat djup i basen vi rekryterar från där, men samtidigt är det väldigt många fler som slåss om samma talanger."

Mikkel Svane, Alexander Aghassipour och Morten Primdahl är i princip aldrig i Köpenhamn tillsammans och inför veckans besök har de förberett sig på att svara på frågan som alltid dyker upp så fort de är i Danmark: Hur kan den här regionen bli som Silicon Valley?

”Det går inte, det finns alldeles för stora skillnader”, konstaterar Mikkel Svane och fortsätter:

”Attityden är en stor skillnad. Jag upplever att det är högt i tak i USA och allt ska utmanas. Det är på gott och ont som det finns stora ojämlikheter i det amerikanska samhället, men det skapar en enorm arbetsmoral och en stor vilja att ta risker."

Men går det att bygga ett stort techbolag i Danmark eller Sverige?

"Det är klart att det är fullt möjligt, men det är helt klart svårare här.”

Läs även: Spotify-grundaren: "Vi tvingas växa i andra länder"

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera