Hoppa till innehållet

Kommentar: ”Blind girighet bakom bitcoin-haveriet”

En veritabel Klondike-stämning verkar ha förblindat Creandum och de andra som satsade över 250 Mkr på bitcoinfiaskot KNC Miner. Det borde ha varit uppenbart att bitcoinbrytning snabbt skulle reduceras till en ren commodity-marknad, skriver Di Digitals Jonas Leijonhufvud.

Vad har aluminium, kaffe, frusen apelsinjuice och bitcoin gemensamt? De är alla handelsvaror, eller commodities som det heter på engelska. Varorna är i princip likvärdiga och produceras för en världsmarknad där kostnaderna är lägst.

Ingen ger sig in på marknaden för frusen apelsinjuice i tron att man ska få ut hisnande vinstmarginaler. I dag gäller samma sak på bitcoin-marknaden, något som gänget bakom konkursdrabbade KNC Miner fick lära sig den hårda vägen.

Den virtuella valutan bitcoin är ju en närmast perfekt commodity

Den virtuella valutan bitcoin är ju en närmast perfekt commodity. En bitcoin producerad i Sverige har exakt samma värde som en bitcoin producerad i Kina – och det är i princip gratis att transportera den.

Men detta enkla faktum tycks ha undgått Creandum, Accel och de andra namnkunniga investerare som pumpat in över 250 miljoner kronor i det numera konkursdrabbade bitcoinbolaget KNC Miner.

Di Digital har sedan i fredags rapporterat om konkursen och dess efterverkningar för verksamheten, det vill säga ”bitcoingruvan” i Boden. Det är givetvis lätt att vara efterklok. Men storyn bakom KNC präglas ändå av en frapperande mängd överoptimistisk aningslöshet.

Under tisdagen kunde min kollega Daniel Goldberg avslöja detaljerna i det prospekt – ett dokument med filnamnet “Project Klondike” – som skickades ut sommaren 2014. Där läggs mycket fokus på bolagets utveckling av nya, snabbare chip för bitcoinbrytning samt den då nyinvigda bitcoingruvan i Boden. KNC påstås “för närvarande ha marknadens bästa och mest kostnadseffektiva mining-produkt”.

Sam Cole liknar en bonde som skyller den dåliga skörden på väder och vind

Det kan givetvis stämma på kort sikt. Men på en commodity-marknad spelar det ingen roll på lite längre sikt. Tekniken kopieras snabbt av konkurrenter. Inom några år, eller kanske redan inom några månader, reduceras allt till utgifter för el, arbetskraft, underhåll samt världsmarknadspriset för bitcoin.

KNC Miners grundare Sam Cole gav nyligen, i en intervju med Di Digital, två huvudsakliga förklaringar till den plötsliga kollapsen: den nära förestående bitcoin-halveringen, som enkelt uttryckt gör det svårare att producera bitcoin, samt ökad konkurrens från bitcoingrävare i Kina.

Läs mer: KNC Miner-grundaren: ”Kina har fördelar som vi inte känner till”

I detta ögonblick liknar Sam Cole en bonde som står framför sina tio splitternya skördetröskor och skyller den dåliga skörden på väder och vind. 

Bitcoinhalveringen var en känd faktor. Priset på el, konkurrens från andra länder, allt det där är sådant bönder måste ta hänsyn till när de odlar och skördar sin grödor. Riskkapitalbolagen Creandum och Accel kunde lika gärna investerat i ett kaffeplantage.

Läs mer: KNC Miner frias i tingsrätten

Svenska KNC Miner var tidigt ute med att bygga kretskort särskilt anpassade för bitcoinbrytning. Och under en kortare tid kunde man därmed bryta, och hjälpa andra att bryta, den virtuella valutan till en kostnad som vida understeg värdet på bitcoin. Detta tycks ha skapat en virtuell guldrush driven av girighet.

Det var girighet som drev Gustavo Fernandez från Argentina att beställa KNC:s maskiner och sedan resa till Sverige och stämma bolaget när investeringen inte bar frukt.

Det var girighet som fick investmentbanken GP Bullhound (som även var delägare i KNC Miner) att, för ett knappt år sedan, lyfta fram KNC som ett av Sveriges tio mest lovande tech- och startupbolag, med potential att nå en värdering på över en miljard dollar.

Det var hoppet om en jackpot som fick Avito-miljardärerna att slunga in 5 Mkr i KNC:s virtuella roulettehjul.

Till skillnad från Creandum har Avitos två grundare råd att vara ärliga om sin beslutsprocess.

”Vi gjorde det på ren chansning (…) Vi hade inte koll på produkten och marknaden. Vi satte oss aldrig in i det där”, sa Avito-grundaren Jonas Nordlander till Di Digital i måndags.

Läs mer: KNC-ägaren: ”Vi hade inte koll på produkten”

Kanske är chansningen begriplig. Bitcoin var hett och KNC kunde ha snavat över en ny och egen affärsidé, med vilken de kunde särskilja sig från andra. Samtidigt är det inte så de drivande investerarna tycks ha resonerat.

Istället storsatsade man på ren produktion i ”bitcoingruvor” i norr.

Nu har kineserna tagit över, om man får tro KNC:s vd Sam Cole. De har tydligen billigare insatsvaror i form av arbetskraft, energi och anpassad teknik. Och få kan väl vara överraskade av det? Kina är ju världens teknikfabrik. De producerar allt från Iphones till airboards. Dessutom är de tokiga i bitcoin.

Det är frestande att säga att det bara var en tidsfråga innan Kina skulle ta över denna commodity-marknad. Men vem vet? Norrland har ju visat sig konkurrenskraftigt på den internationella marknaden för serverhallar. Och även KNC:s kan ju producera sina bitcoindatorer i lågkostnadsländer.

En sak är dock säker: Det var bara en tidsfråga innan vinstmarginalerna för bitcoinbrytning kollapsade till samma nivåer som för kaffe och frusen apelsinjuice. Och på denna internationella teknikmarknad borde man anat att det skulle gå hyfsat fort, om man säger så.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera