Hoppa till innehållet

Kommentar: Därför lämnar Cristina Stenbeck rampljuset

Cristina Stenbeck lämnar sina tyngsta styrelseuppdrag. Men innebär det att hon lämnar affärerna? Sannolikt inte, skriver Di Digitals Viktor Ström.

Viktor ström, reporter på Di Digital.
Viktor ström, reporter på Di Digital.

Cristina Stenbeck syns ofta i spalterna som styrelseordförande för Kinnevik. Men det handlar inte om att hon vill synas, tvärtom. Intervjutillfällena är få, antalet spetsiga uttalanden än färre. 

Nej, anledningen till att hon ändå synts så pass mycket är det arbete hon och Kinnevik har gjort. 2009 gjorde Kinnevik sin första investering i Zalando. Sju år senare är Kinnevik en digital storspelare och Zalando det tyngsta innehavet i portföljen.

Kinnevik har gjort precis den resa som de flesta stora svenska bolag drömmer om. Koncernen har gått från gammal industri i nedåtgående trend till snabbväxande digitala intäkter. Därför har Cristina Stenbeck hamnat i strålkastarljuset.

Läs mer: Därför är Stenbecks avhopp ett styrketecken

Nu lämnar hon ordförandeposten i Zalando, styrelseposten i Millicom och jobbet som arbetande styrelseordförande i Kinnevik. Det är en rejäl utrensning av formella uppdrag. Den stora frågan är så klart varför?

 

Kinnevik har gjort precis den resa som de flesta stora svenska koncerner drömmer om. 

 

De uttalanden som hittills gjorts ger inte mycket till guidning. Cristina Stenbeck ska ”fortsätta stödja Kinneviks team”, heter det. Men vad kommer det egentligen att innebära?

Det finns egentligen två troliga förklaringar till vad utrensningen handlar om. Tio år av omvandling har givetvis tagit sin beskärda del av arbetstid. Att då lämna över en större del av ansvaret på andra skulle kunna vara ett sätt att helt enkelt inte behöva sitta i lika många möten och kunna minska antalet resdagar. Det är ett sådant beslut som man kan ta som storägare i ett bolag med ett börsvärde på 60 miljarder.

Den andra förklaringen är att det inte handlar om arbetstid utan om synlighet. Att lämna de formella uppdragen innebär att kraven på att uttala sig, framträda på bolagsstämmor och i andra publika sammanhang försvinner. Att istället kunna arbeta med nya investeringar och strategier utan någon mer formell roll än styrelseledamot och storägare är ett kliv ut ur strålkastarljuset. Arbetsro, skulle nog vissa kalla det. 

Jag satsar i alla fall mina pengar på att alternativ två är det korrekta: Ett steg ut ur strålkastarljuset, men inte ett steg ut ur affärerna.

Läs även: Cristina Stenbeck lämnar ordförandeposten i Kinnevik

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera