Hoppa till innehållet

Kommentar: ”En tidsfråga innan Kinnevik säljer Rocket”

Kinneviks vd Lorenzo Grabau lämnar Rocket Internets styrelse. Att alliansen mellan familjen Stenbeck och bröderna Samwer är över blir därmed allt tydligare.

Viktor Ström, reporter på Di Digital.
Viktor Ström, reporter på Di Digital.

I slutet av förra året lämnade Kinneviks vd Lorenzo Grabau ordförandeposten i Rocket Internet. Bakgrunden var enligt flera källor en maktkamp i styrelsen kring börsnoteringen av portföljbolaget Hellofresh. Att såväl Lorenzo Grabau som Erik Mitteregger nu helt lämnar Rocket Internets styrelse är svårt att tolka på annat sätt än att Kinneviks relation till bröderna Samwer är över. 

Kinneviks allians med Rocket Internet inleddes efter att Cristina Stenbeck och Oliver Samwer träffats i London 2009. Kinnevik gjorde då sina första investeringar i Rocket Internet och Zalando, vilket blev startskottet för Kinneviks digitaliseringsresa. 

Läs mer: Exit Kinnevik – vd:n lämnar Rocket Internet

Från 2009 till 2015 har bröderna Samwer haft en central betydelse för Kinneviks förnyelse. Alliansen mellan Samwer och Stenbeck har också varit en viktig del i e-handelns snabba utrullning i vår del av världen. Men i dag är situationen annorlunda.

Duon har successivt halkat allt längre ifrån varandra. Kinneviks senaste investeringar har de gjort på egen hand utan någon inblandning från Rocket Internet eller bröderna Samwer.

Dagens Rocket Internet är inte heller alls vad det var för 5–6 år sedan. Rocket Internets tre största innehav är i dag alla företag som fokuserar på mat: Foodpanda, Hellofresh och Delivery Hero. Att satsa på Rocket Internet är därmed en satsning på den europeiska matmarknaden och det är inte ett av Kinneviks fokusområden. 

Kinnevik äger fortfarande 13 procent av aktierna i Rocket internet till ett värde om drygt 4 miljarder kronor. Att samtliga Kinneviks representanter lämnar Rocket Internets styrelse innebär sannolikt att det bara är en tidsfråga innan Kinnevik säljer sina aktier i Rocket Internet. Det innebär i sin tur att internetalliansen mellan Stenbeck och Samwer definitivt är över. 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera