Hoppa till innehållet

Kommentar: Illröda varningslampor på tech-himlen

Allt fler techbolag kraschar eller tvingas till halsbrytande nödlandningar av sina ägare. Men på börsen stiger teknikbolagen som raketer. Småspararna borde se upp, skriver Di Digitals Jonas Leijonhufvud.

Listan på svenska techbolag som tvingas till nödåtgärder blir allt längre. Och bara den senaste veckan har vi sett två spektakulära krascher:

I fredags begärdes bitcoinbolaget KNC Miner i konkurs. Och under torsdagen tryckte superentreprenören Hampus Jakobsson på eject-knappen i sitt Brisk.

I KNC Miners fall ser drygt 250 miljoner kronor i riskkapital ut att ha gått upp i ett stort svart rökmoln utanför Boden. Konkursen slår hårt mot storägaren Creandum, som även investerat i Brisk.

Ägarna måste dra öronen åt sig, där uppe i kontrolltornet.

Riskkapitalbolagen är välrustade. Creandum och EQT Ventures har nyligen fyllt på med rekordmycket kapital. Och Northzones senaste fond väntas bli klar vilken dag som helst.

Läs mer: EQT Ventures tar in 5,3 miljarder i sin nya rekordfond
Läs mer: Så stor blir Northzones nya rekordfond


Men den turbulenta atmosfären i tech-sektorn gör att de måste dra öronen åt sig, där uppe i kontrolltornet. Det går inte längre att fylla på med högoktanigt kapital varje gång bolagen svänger in för en mellanlandning. Det är för många maskiner i luften nu. För stora risker. Nu gäller det att släppa barlasten och sikta på lönsamhet.

Det finns många fler exempel på techbolag som tvingats göra just detta:

Det är för tidigt att prata om en it-krasch eller ”techpocalypse”. Men det finns uppenbarligen gott om luftfickor där uppe i tech-himlen. Och det mesta tyder på fler olyckor framöver.

Läskigt nog verkar denna stämning inte har infunnit sig på Stockholmsbörsen.

Vi har sett det i Silicon Valley det senaste året: Nedåtrundor och konkurser. Och det senaste halvåret har vi sett det i Sverige. Riskkapitalbolagen skruvar ner värderingarna och ökar kraven på lönsamhet, helt enkelt.

Läskigt nog verkar denna stämning inte har infunnit sig på Stockholmsbörsen. Sedan årsskiftet har några av de mer profilerade techbolagens aktier utvecklats på följande vis:

  • Catena Media +75 procent (mot teckningskursen)
  • Storytel +71 procent
  • Paradox +63 procent (mot teckningskursen)
  • Starbreeze +61 procent 
  • Mat.se +19 procent 

Samtidigt har många amerikanska techbolag backat i år, inklusive Apple och Google. Jobbigast är det för Twitter, Go Pro och Linkedin som alla tappat 35–40 procent av sitt börsvärde.

Kanske är framtiden ljus för de svenska techbolagen på börsen. Flera av dem är ju både lönsamma och snabbväxande.

Men i backspegeln är det ofta klokt att följa riskkapitalbolagens agerande noga.

För ett år sedan värderade de techbolagen högre än vad börsen gjorde. Nu tycks situationen vara den omvända.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera