Hoppa till innehållet

Kommentar: Karl-Johan Persson vill göra en Stenbeck

H&M:s vd Karl-Johan Persson har seglat upp som en av Sveriges främsta tech-investerare. Mycket pekar på att H&M-arvingen kan gå samma väg som Kinneviks arvtagerska Cristina Stenbeck och släppa de formella ansvaret till förmån för investeringar inom ny teknik.

Karl-Johan Persson uppgav nyligen för Di att han ser få fördelar med att H&M är börsnoterat.

”Nej, det är svårt att säga någon exakt fördel”, sa han till Di den 28 januari.

Sveriges största börsbolag uppgav samtidigt att man framöver enbart ska hålla press- och analytikerkonferenser i samband med halvårsrapporten och bokslutet.

Uttalandet väckte debatt, inte minst bland H&M:s övriga aktieägare. Men i slutändan tolkades det hela mest som ett bevis för att H&M-arvingen inte är överförtjust i att presentera kvartalsrapporter och ta frågor från pressen.

På detta vis påminner han om en annan arvtagare inom en legendarisk svensk företagarfamilj. Precis som Kinneviks storägare Cristina Stenbeck tycks han vilja verka, men inte synas. Och precis som Cristina tycks han se sig själv mer som entreprenör än som en börs-vd.

Karl-Johan Persson började ju inte sin bana som mellanchef på H&M, utan som företagsbyggare bakom H&M:s dotterbolag COS i London. Kanske längtar han tillbaka till denna tid då beslutsprocesserna var snabba och enkla, och kvartalsrapporter inte stod i fokus?

Kanske längtar han tillbaka till en tid då beslutsprocesserna var snabba och kvartalsrapporter inte stod i fokus?

Härom veckan kunde Di Digital rapportera att Cristina Stenbeck släpper klubban i Kinnevik för att fokusera på sfärens investeringar i mindre tech-bolag. Som storägare kan hon ju göra så, och ändå behålla makten i ägarsfären.

Karl-Johan Persson och Cristina Stenbeck.

Efter snart sju år som vd för H&M ligger det nära till hands att tro att Karl-Johan Persson ska göra något liknade i framtiden.

Läs mer: Cristina Stenbeck: "Vill förbereda nästa våg av investeringar"

Något som talar för denna tes är alla Karl-Johan Perssons investeringar i svenska teknikbolag.

De senaste åren har vi på Di och Di Digital kunnat rapportera om H&M-bossens investeringar i Mathem, Sveriges största livsmedelsbutik på nätet, som han idag äger 10 procent av enligt den senaste ägarlistan. Karl-Johan Persson har även investerat i Fyndiq, även kallat ”nätets Ullared”, då bolaget tog in 26 Mkr i sin senaste runda härom månaden.

Läs mer: H&M:s vd investerar i Fyndiq

Investeringen i Mathem har delvis gått genom riskkapitalbolaget 41:an Invest, som Karl-Johan Persson driver tillsammans med vännen och Glocalnetgrundaren Stefan Krook. De två har stoppat in minst 95 miljoner kronor i bolaget som även investerat i kortbolaget Fidesmo och Stefan Krooks digitala brevlådebolag Kivra, som ska få myndigheter och banker att skicka officiell e-post istället för fysiska brev.

Läs mer: Så mycket investerar firma Persson och Krook

Under måndagen stod det klart att NS Intressenter, med Karl-Johan Persson som delägare, köper prisjämförelsesajten Pricerunner för cirka en miljard kronor. Bakom NS Intressenter står även Ax:son Johnsons bolag Nordstjernan, den tidigare Avanza-vd:n Nicklas Storåkers och Mikael Lindahl som bland annat varit vd för Film2Home.

Läs mer: H&M:s vd köper Pricerunner

NS Intressenter har tidigare investerat i Designonline.se.

Mathem, Fyndiq, Kivra, Pricerunner, Fidesmo och Designonline. Listan på tech-bolagen med H&M-bossen som delägare blir allt längre.

En tes är att Karl-Johan Persson ser investeringarna mest som en rolig sidogrej, något han gör med min sina vänner och folk i nätverket.

En annan är att Karl-Johan Persson om 3-5 år har en fri roll i en ny ägarsfär han själv byggt. Kommande generationer Persson kanske inte bara ärver aktier i H&M, utan delar av ett litet imperium med bolag inom e-handel och den digitala ekonomin.   

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera