Hoppa till innehållet

Kommentar: Nya miljardfonder kan bromsa fallet

Riskkapitalmarknaden är i fritt fall. Men en rad nya europeiska miljardfonder kan betyda att de svenska startupbolagen får en mjuklandning, skriver Viktor Ström på Di Digital.

Viktor Ström, reporter Di Digital.
Viktor Ström, reporter Di Digital.

Oroväckande mycket pekar på att vi rör oss mot ett ordentligt ras på riskkapitalmarknaden. Nedgången i USA under andra halvan av 2015 talar sitt tydliga språk: såväl antalet investeringar som de faktiska summorna har sjunkit i en takt som inte synts sedan slutet av 1999. För alla som på ett eller annat sätt är investerade i startupsektorn svider det att se siffrorna.

Antalet investeringar och totala summor investerade av riskkapitalfonder i mjukvarubolag i USA kvartal för kvartal.

Samtidigt har vi de senaste dagarna fått nyheter om flera nya miljardfonder i Europa, som gör sig redo att pytsa in pengar i nya startupbolag. Rocket Internet lanserar en fond med 3,6 miljarder kronor, Niklas Zennströms Atomico har en jättefond på gång och EQT Ventures har redan börjat investera i det tysta. Hur går det här ihop?

De som sätter in pengar i riskkapitalfonderna är så kallade Limited Partners, ofta stora kapitalförvaltare som pensionsbolag. När räntorna är negativa måste de ta mer och mer risk för att få avkastning på sina pengar. Då står riskkapitalfonderna där som ett lockande alternativ, med hög risk och lysande historik.

De senaste två åren har mängden kapital som lagts in i riskkapitalfonder skjutit i höjden. I USA har det gått från knappt 38 miljarder dollar 2012-2013 till 59 miljarder 2014-2015. Det är samma utveckling som vi nu anar i Europa med miljardfond efter miljardfond.

Kapital som placerats i amerikanska riskkapitalfonder år för år. 

Faktum är att kurvorna såg ungefär likadana ut mot slutet av IT-bubblan. När raset var ett faktum den gången drog sig det amerikanska riskkapitalet snabbt ut ur Europa. Det gjorde att de europeiska fonder som överlevde kunde agera relativt ostört under nästan ett årtionde. Det tog till exempel fem år innan Spotify (grundat 2006) fick sin första amerikanska investerare.

 

Med stora kassakistor insamlade på toppen av en haussad marknad står de väl rustade att investera ostört till reapriser de kommande åren.  

 

Därför kan timingen visa sig vara perfekt för Rocket, Atomico och EQT. Med stora kassakistor insamlade på toppen av en haussad marknad står de väl rustade att investera ostört till reapriser de kommande åren.

För svenska startupbolag är det också något att glädjas över. Om de amerikanska fonderna drar sig tillbaka behöver marknaden inte frysa helt när det nu finns någon annan som kan ta över.

Läs mer: Superinvesteraren: "Börjar kännas farligt"

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera