Hoppa till innehållet

Kommentar: Vilken popstjärna räddar Soundcloud?

I fjol köpte popstjärnan Jay-Z musiktjänsten Tidal. Han borde ha satsat på Soundcloud istället, skriver Daniel Goldberg.

Daniel Goldberg är redaktör på Di Digital
Daniel Goldberg är redaktör på Di DigitalFoto: Jesper Frisk

När Jay-Z köpte musiktjänsten Tidal i fjol samlade han popvärldens elit för lanseringen. Artister som Madonna, Kanye West, Daft Punk och Beyonce var alla närvarande. De pratade om att revolutionera musikbranschen, om rättvisare villkor för artister och om att sätta musiken snarare än tekniken i första rummet.

Nio månader senare är floppstämpeln ett faktum. Tidal har enligt egna uppgifter lyckats skrapa ihop en miljon betalande användare – en tjugondel så många som Spotify. Det är fortfarande oklart exakt vad som är så revolutionerande med tjänsten.

Kanske borde Jay-Z lägga projektet på hyllan och bli Soundclouds frontfigur istället. För det svenskgrundade bolaget har – faktiskt – potential att infria några av de löften som gavs i samband med Tidal-släppet.

Sedan starten år 2007 har Soundcloud etablerat sig som en av webbens favoritdestinationer för musikhipsters världen över. Tjänsten har vuxit till en populär samlingsplats för små, alternativa och osignade artister, vilket också gett bolaget bakom den en åtråvärd position som grogrund för nästa stora grej i musikvärlden.

Främst beror det på att Soundcloud är en öppen plattform, där vem helst kan ladda upp musik eller ljudklipp. Det är på Spotify och Apple Music (och Tidal) man hittar de senaste släppen från megastjärnor som Taylor Swift och Avicii. På Soundcloud finns istället ändlösa mängder remixar, dj-set och pastischer på gamla tv-spelslåtar att botanisera bland.

Det betyder också att Soundcloud, till skillnad från de flesta andra musiktjänster, har potential att verkligen rita om maktbalansen i musikbranschen. Spotify (och Apple Music, Tidal, Deezer och liknande tjänster) sysslar främst med att förändra hur musiken distribueras och hur vi betalar för den. Rättigheterna ligger i stor utsträckning fortfarande inlåsta hos ett litet antal skivbolagsjättar, precis som de alltid har gjort.

Soundcloud har, till skillnad från de flesta andra musiktjänster, potential att verkligen rita om maktbalansen i musikbranschen.

Soundcloud kopplar istället ihop musikskapare direkt med lyssnare, helt utan mellanhänder. Resultatet blir ett slags kreativt, användargenererat kaos som påminner om Youtube i dess tidiga dagar.

Youtube är idag en etablerad plantskola för nästa generations tv-stjärnor. Ett Soundcloud som spelar sina kort rätt skulle kunna ta samma position i musikbranschen.  

Tyvärr pekar mycket på att framgångssagan nu stött på rejäla problem. Den prenumerationstjänst som bolagets grundare utlovat är försenad. Fortfarande saknar Soundcloud rättighetsavtal med de flesta av musikbranschens jättar. I fjol backade Twitter från planer på att rakt av förvärva Soundcloud, enligt medieuppgifter.

Di Digitals avslöjande om att bolaget valt att säkra upp sin finansiering i form av ett lån (istället för via en nyemission) kan tolkas som att de nuvarande ägarna inte velat skjuta till mer pengar.

Det är givetvis inte hela svaret, men en namnkunnig popstjärna som frontfigur skulle ge Soundcloud välbehövlig luft under vingarna.

Det vore spännande på riktigt, istället för ännu en Spotify-klon som gör ungefär samma sak som alla andra.

Läs även: Reportage: Sjunger Soundcloud på sista versen?

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera