Ibland är det betydligt roligare att läsa vad andra skriver än att själv försöka kläcka ur sig observationer. Detta var en sådan dag.
Det är brittiska The Conversation, som tar nyheter från akademien och förvandlar dem till journalistiskt läsvärda inlägg som står för underhållningen. För stressade läsare kommer här en snabb sammanfattning.
Kossornas rapar står för 90 procent av djurens utsläpp.
Det är känt sedan länge att boskap som bor vid havet och som får tång och sjögräs i sin diet både är friskare och växer bättre. På senare tid har forskare även kunnat slå fast att kossor som äter mat från havet också minskar sin produktion av metangas med upp till 20 procent.
Eftersom metangas är en nära 30 gånger så kraftfull växthusgas som koldioxid har kossorna hamnat i skottgluggen som ledande klimatbovar. Tamboskap står helt enkelt för cirka en tjugondel av utsläppen av växthusgaser. Kor är värst och köttätarna dödar planeten.
Läs mer: Miljöförvaltningen stoppar hennes insekts-startup
Eftersom tång och sjögräs visar sig vara effektiv som ko-metan-produktions-reducerare har forskarna givetvis undersökt vilka sjögräs som funkar. Det visar sig att det går att reducera metangasproduktionen i en simulerad komage med upp till 50 procent vid intag av vissa sorter. Det hade varit fantastiskt, om det inte hade krävt att tång och sjögräs stod för cirka 20 procent av fodret, vilket ger djuren matsmältningsproblem.
Men nyligen fick ett test forskarna att gnugga sig i ögonen. Asparagopsis taxiformis, som tillhör gruppen rödalger, visade sig kunna reducera produktionen av metangas med upp till 99 procent, vid en så låg inblandning som 2 procent av fodrets vikt. Rent tekniskt är det en enzymreaktion via vitamin B12 och den intresserade läsaren kan säkert hitta mer info om den processen via Google.
Men det handlar inte bara om att minska utsläpp av växthusgaser. Själva gasproduktionen suger energi – upp till 15 procent av maten går bokstavligt talat upp i gasrök. Främst via kossornas rapar, som står för 90 procent av djurens utsläpp (att kossorna fiser fram den globala uppvärmningen är med andra ord inte sant).
Kontentan är därmed att om vi kunde börja ge kossorna alger i sin mat (i alla fall en speciell sådan) så kan vi inte bara göra dem hälsosammare, utan också få dem att växa mer på mindre mat och dessutom minska sin klimatpåverkan.
Läs mer: De vill ändra lagarna kring insektsmat
Det är ju helt strålande! Frågan som nu många korrekt ställer sig är givetvis om algerna även har någon effekt på människor och kan användas i ölproduktionen? Det kunde vara en välgärning väl så god som att bromsa den globala uppvärmningen.
Svaret på den frågan är antagligen att det krävs mer forskning, men det säger ju forskarna å andra sidan alltid.
Det här är ett inlägg från bloggen Internet of Food. Följ den här!