Hoppa till innehållet

”Kvinnliga grundare säkrar tech-Sveriges framtid”

Att få fler kvinnor att starta egna techbolag skulle gynna Sveriges startupscen och även näringslivet i stort, skriver Mimi Billing i en kommentar.

Mimi Billing är reporter på Di Digital.
Mimi Billing är reporter på Di Digital.Foto: Amanda Lindgren.

Andelen kvinnor på it-inriktade utbildningar ökar stadigt, och i dag har flera av Sveriges mest omskrivna unga bolag kvinnliga grundare, från fertilitetsappen Natural Cycles till Linas matkasse och börsnykomlingen Simris Alg.

Läs mer: Här är de viktigaste kvinnliga grundarna 2017

Läs mer: Nytt event ska lyfta kvinnliga startup-grundare

Samtidigt kämpar många av branschens kvinnor i motvind. När Di Digital förra året granskade 377 investeringar i svenska techbolag gick hela 82 procent av dem till bolag med enbart manliga grundare. Endast 4 procent gick till bolag med enbart kvinnliga grundare och 14 procent till bolag med ett mixat grundarteam.

En anledning till att det finns så få kvinnligt grundade bolag som tar in kapital är att det finns färre av dem än de som är grundade av män. Men oavsett anledning behöver Sverige fler kvinnliga grundare, både för att sprida makten mellan män och kvinnor men även för att öka innovationen och få fler kvinnliga förebilder för nästa generation.

I vår lista över de hetaste nya techbolagen med kvinnor i grundarteamet finns en stor bredd.

I vår lista över de hetaste nya techbolagen med kvinnor i grundarteamet finns en stor bredd av bolag med inriktning på allt från finans och spel till it-säkerhet och vård. Dessa kvinnor kan bli de som utmanar dagens techhjältar. De behövs och bör stöttas ytterligare. 

Läs mer: Nio av tio techinvesteringar går (fortfarande) till män

På Di Digital vill vi se fler lyckade startupbolag. Därför skapar vi nu evenemanget Female Founders den 23 maj för att påskynda utvecklingen där fler kvinnor är med och lägger grunden för Sveriges starka techscen. 

Dessa kvinnor kan bli de som utmanar dagens techhjältar.

Om vi inte uppmuntrar fler kvinnor att skapa bolag så kommer vi att gå miste om den bredd av bolag som i längden kommer att gynna Sveriges näringsliv. 

På årets konferens av Women in Tech i Stockholm, som går av stapeln i dag, tecknades de 1000 gratisbiljetterna upp på 7 minuter. Det finns uppenbart ett intresse för teknologisk innovation bland kvinnor. Nu måste vi bara få fler av dessa att ta chansen att starta egna bolag.


Hör Mimi Billing prata mer på ämnet i senaste Digitalpodden:

https://embed.acast.com/digitalpodden/femalefounders-snapsborsdebutochspotifysnyauppkop

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera